Laikraštis rašo, kad dokumentuose išskiriamos kelios pagrindinės priežastys, kodėl, anot daugelio analitikų, Vladimiras Putinas praėjus metams nuo plataus masto invazijos pradžios taip ir neiškovojo karinės pergalės Ukrainoje.

Įvardijamos tokios priežastys kaip ginčai ir atsakomybės perkėlimas Rusijos institucijose, atsakingose už įvairius karo aspektus.

Viename iš dokumentų Amerikos žvalgybos pareigūnai rašo, kad, remiantis FSB vertinimu, tikrieji Rusijos nuostoliai, kalbant apie žuvusius ir sužeistus karius, „artėja prie 110 tūkst.“ Tikrųjų skaičių slėpimu kaltinama Rusijos Federacijos (RF) gynybos ministerija.

Anot FSB darbuotojų, kurių pokalbius perėmė JAV žvalgyba, Gynybos ministerija į likviduotų kareivių sąrašus neįtraukia Rusijos nacionalinės gvardijos narių, Ramzano Kadyrovo kovotojų ir privačios karinės bendrovės „Vagner“ samdinių.

JAV daro išvadą: Rusijos kariai nenori „pranešti blogų naujienų savo vadams“.

Taip pat iš nutekintų dokumentų matyti, kad V. Putinas bandė asmeniškai sureguliuoti konfliktą tarp privačios karinės bendrovės „Vagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino ir gynybos ministro Sergejaus Šoigu. Jis neva paskambino abiem asmenims ir pakvietė į susitikimą, kuris, vadovaujantis JAV žvalgybos duomenimis, įvyko vasario 22 d.

Kaip rašo „The New York Times“, JAV žvalgybos informacija, tikėtina, daugiausia buvo gauta perėmus elektroninius pranešimus. Dokumentuose yra nedaug duomenų, pateiktų įvairių šaltinių.

Pastarosiomis dienomis „Twitter“, „Telegram“, „Discord“ ir kitose svetainėse aptikta dešimtys nufotografuotų dokumentų, nors kai kurie jau anksčiau plito internete. JAV pareigūnai viešai nepatvirtino, kad socialiniuose tinkluose ir kitose svetainėse paskelbtose nuotraukose rodoma medžiaga yra tikra. Daugelio dokumentų svetainėse nebėra, pranešta, kad JAV stengiasi juos šalinti.

„The Washington Post“ trečiadienį pranešė, kad itin slaptų JAV vyriausybės dokumentų nutekinimo šaltinis gali būti jaunas ginklų entuziastas. Jis pirmasis juos paskelbė socialinėje žiniasklaidoje.

Du internetinės socialinės platformos „Discord“ grupės nariai JAV laikraščiui sakė, kad šimtus puslapių medžiagos išplatino asmuo, jiems sakęs, kad dirba JAV karinėje bazėje ir parsinešęs dokumentus namo.

Slapyvardžiu OG pasivadinęs vyras skelbė dokumentus daugelį mėnesių, „The Washington Post“ sakė anonimiškumo pageidavę grupės nariai. Kai kuri informacija buvo pažymėta „NOFORN“, tai reiškia, kad ja negalima dalytis su užsienio piliečiais, pranešė dienraštis.

Maždaug 24 narių grupė, įskaitant žmones iš Rusijos ir Ukrainos, susibūrė dėl siejančios „meilės ginklams, karinei įrangai ir Dievui“, 2020 m. „Discord“ platformoje jie įkūrė tik nariams skirtą klubą, pranešė „The Washington Post“.

Grupės nariams OG sakė „dalį dienos praleidžiantis saugumo objekte, kuriame draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais ir kitais elektroniniais prietaisais“. Pasak laikraščio, jis taip pat sakė „daug valandų triūsęs nurašinėdamas įslaptintus dokumentus, kad galėtų pasidalinti su draugais „Discord“ serveryje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)