Užsienio reikalų ministras Winstonas Petersas po dviejų dienų vizito NATO būstinėje Briuselyje sakė, kad „artimiausiais mėnesiais“ bus susitarta dėl „partnerystės programos“ su Aljansu.

Nuo tada, kai praėjusių metų spalio mėnesį buvo išrinkta centro dešinės koalicija, nuosekliai nepriklausoma Naujoji Zelandija siekia stiprinti karinius ryšius su „tradiciniais“ Vakarų sąjungininkais.

„Koalicinė vyriausybė aiškiai pabrėžė, kad daug dėmesio skiria bendradarbiavimui su tradiciniais Naujosios Zelandijos partneriais, o NATO yra didelė to dalis“, – sakė W. Petersas.

Naujoji Zelandija su NATO bendradarbiauja nuo 2012 metų, tačiau tikimasi, kad naujasis susitarimas paskatins dar glaudesnį strateginį bendradarbiavimą.

Velingtonas taip pat ketina prisijungti prie Australijos, JAV ir Jungtinės Karalystės atliekamų bendrų tyrimų, kaip kariniams tikslams panaudoti dirbtinį intelektą, hipergarsinius ginklus ir kitas naujas technologijas.

Nuo Antrojo pasaulinio karo Naujoji Zelandija kartu su Australija, Kanada, JK ir JAV dalyvauja dalijimosi žvalgybos informacija aljanse „FiveEyes“.

Tačiau kartais ji būdavo nelengva sąjungininkė, kai kalbama apie karinius klausimus. Dėl pasipriešinimo branduoliniams ginklams devintajame dešimtmetyje buvo faktiškai nutrauktas dešimtmečius gyvavęs gynybos paktas su JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją