Tačiau kai lėktuvas buvo nutupdytas, telefonu merginą pasiekė Sergejaus žinutė. Vaikinas rašė, kad tenka užsiimti nenumatytais reikalais, todėl pats atvykti negali, bet pasitikti atvažiuos vienas iš jo bičiulių.

Įtarti ko nors blogo Anastasija dar negalėjo.

Kiek vėliau, kai Sergejaus draugo automobiliu buvo vežama namo, kelią pastojo prieš akis išdygęs autobusiukas užtamsintais langų stiklais. Iš jo iššokę ginkluoti vyrai akimirksniu nutempė nuo vairo Sergejaus draugą.

Anastasija buvo nuvesta prie automobilio, kuriuo važiavo, bagažinės. Keli vyrai naršė joje sudėtus moters daiktus. Staiga kažkuris ištraukė nedidelį paketėlį, pilną baltų miltelių.

Netrukus į Anastasiją kreipėsi tardytoja, apsupta juodomis specialiosios paskirties būrio narių uniformomis vilkinčių vyrų. „Esate įtariama draudžiamų medžiagų gabenimu“, – išrėžė ji.

Anastasija akimirksniu perbalo. „Jūs klystate. Tai – ne mano“, – pasakė ji, nervingai šypsodamasi.

„Tai kieno gi? Gana žaidimų!“ – išrėkė vienas vyras.

Klausimai buvo uždavinėjami tol, kol vienas vyras atidarė paketėlį ir aptiko jame nedidelę rausvą dėžutę.

„Kas gi čia?“ – paklausė jis.

„Neturiu nė menkiausio supratimo“, – pasakė Anastasija virpančiu balsu.

Staiga tas vyras priklaupė ant kelio, nusitraukė nuo veido kaukę ir sušuko: „Tekėk už manęs!“

Tai buvo Sergejus. Iš visos tame spektaklyje dalyvavusios šutvės jis vienintelis darbavosi teisėsaugos struktūrose. Visi kiti buvo iš ekstremalių piršlybų tarnybos – pastaraisiais metais savo nišą Rusijoje atradusios verslo šakos įmonės.

Ekstremalios piršlybos Rusijoje

Automobilį vairavęs Sergejaus draugas viską kuo puikiausiai žinojo ir tik apsimetė, kad išsigando, kai kaukėti vyrai neva privertė sustoti, rašo BBC.

Nepigiai atsieinanti paslauga

Ekstremalios piršlybos gali kainuoti tik 700 rublių (apie 10 eurų.). Už tokią sumą surengiama pusvalandžio trukmės fotosesija su „saugumo pajėgų pareigūnu“. Bet norintys sudalyvauti tikrame saugumo pajėgų šou, turi pakloti daug daugiau – 60 tūkst. rublių (842 eurus).

Sergejaus užsakyta inscenizacija atsiėjo 30 tūkst. rublių (421 eurą). Iš pradžių jis galvojo kreiptis į kolegas – tikrai teisėsaugininkais dirbančius žmones, ir, tiesą sakant, netgi kreipėsi į kelis asmenis iš Federalinės saugumo tarnybos (FSB), tačiau jie atsisakė padėti. Tada pademonstruotas nedraugiškumas dabar Sergejui kelia tiktai palengvėjimą.

„Kolegos gali persistengti ir pridaryti kokios nors žalos: jie išties gali išgąsdinti!“ – aiškina Sergejus.

Pasak ypatingųjų operacijų šou kūrėjo Sergejaus Rodkino, aukščiausios kainos ribos įvardyti neįmanoma, kadangi niekada nežinai, ko gali prireikti, kai kas nors pageidauja patirti kuo didesnį įspūdį.

36-erių metų verslininkas sako, kad 2010-aisiais panašius šou savo draugams rengdavo už dyką.

„Užmojai pamažu augo, todėl po metų inscenizacijas jau kūrėme už pinigus“, – sakė jis transliuotojui BBC.

Pirmosios ekstremalios piršlybos įvyko 2014-aisiais, o iki 2015-ųjų Rusijoje jau gyvavo kelios vadinamojo specnazo šou franšizės.

Realybės skonis

Tarp pasirodymuose dalyvaujančių aktorių – buvę policininkai, kariškiai, todėl inscenizacijos atrodo labai tikroviškos. Tokiu darbu jie užsiima tiktai puse etato: siūloma paslauga nėra ypač paklausi, todėl turėti visą etatą tiesiog nėra būtina.

Pasak Sergejaus, klientai visada pageidauja scenarijaus su narkotikų konfiskavimu.

„Jie neturi vaizduotės! Nori specialiųjų operacijų, ginkluotų suėmimų, narkotikų konfiskavimo“, – vardija jis.

Visiškai neseniai buvo surengta ypač realistiška inscenizacija, per kurią policija tvirtino radusi narkotikų pas tiriamosios žurnalistikos srityje besidarbuojantį Ivaną Golunovą.

Kai tai vyko, žurnalistas ėmė tikinti, kad narkotikus jam pakišo į tam tikrus reikalus įsipainioję pareigūnai. Netrukus visi kaltinimai buvo panaikinti ir žurnalistas buvo paleistas, nes nepakako pagrįsti kaltei būtinų įrodymų.

Pasak psichologės Polinos Soldatovos, specnazo šou ir kitokių ekstremalių pramogų atsiradimas rodo, koks vaidmuo Rusijos piliečių sąmonėje priskirtas šalies policijai.

„Humoras yra tam tikras būdas pademonstruoti, kas vyksta su visuomene, – sakė ji, kalbėdama su BBC. – Tokio tipo pokštai rodo, kad žmonės linkę pratintis prie to, kad bet kada gali būti užklupti pareigūnų iš saugumo struktūrų. Piliečiai mėgina rasti tam tikrą būdą, kaip su tuo susitaikyti.“

Anastasija sako ilgai ant Sergejaus nepykusi, tačiau neneigia, kad patyrė nemenką sukrėtimą.

„Buvo tikrai baisu. Su manimi nėra nutikę ko nors panašaus“, – sako moteris.

Sergejus jos tik šiaip paklausė, ar ji žino, kiek metų tektų sėdėti už grotų, jei tie narkotikai būtų tikri. „Už tokį kiekį galėtum gauti net ir 20 metų“, – atsako pats.

Visgi ne visada ir ne visos sugeba su humoru pažvelgti į ekstremalias piršlybas.

Aleksandras iš Penzos pasakoja, kaip mergina, kuriai ketino pasipiršti, ekstremalaus šou pabaigoje apsipylė ašaromis, o vėliau apkaltino jį mėginimu sukelti širdies priepuolį.

Julija iš Riazanės taip pat audringai sureagavo į savo vyro bandymą pateikti ekstremalią staigmeną per 30-ąjį jos gimtadienį. Vos tik šou pasibaigė ir paaiškėjo, kad viskas buvo suvaidinta, ji ėmė vanoti vyrą gėlėmis, kurias šis prieš akimirką buvo įteikęs.

Psichologės P. Soldatovos teigimu, vieninteliai žmonės, pajėgūs mėgautis tokia patirtimi, yra tie, kurie jaučiasi užimantys galios poziciją.

„Būsimos sužadėtinės gali juoktis ir šypsotis, su palengvėjimu supratusios, kad jas apsupę vyrai nėra tikri pareigūnai, – sako psichologė. – Tačiau tos, kurios buvo priverstos patirti stresą, o tada dar jaustis kažkam dėkingos už tokį kūrybingą partnerį, ko nors juokingo įžvelgti nepajėgios.“

Kad ir kaip būtų, Sergejus tvirtina, kad per penketą Maskvoje įkurtos įmonės veiklos metų, tik viena potenciali sužadėtinė atstūmė savo partnerį.