Sekmadienį 70 tūkst. gyventojų turinčiame pakrantės mieste Liepojoje sugriuvus gamyklos sienai, ištekėjo mažiausiai 1 250 tonų atliekų su sieringu dumblu.

„Nežinome, kada pavyks sutvarkyti pažeistus dumblo rezervuarus, tad visiems Liepojos gyventojams patariu į tualetą nuleisti kuo mažiau vandens, nes dabar visos nuotekos išleidžiamos į atvirą jūrą“, – televizijos kanalui LTV1 sakė Liepojos meras Gunaras Ansinis.

Latvijos higienos inspekcija nurodė uždaryti visus paplūdimius nuo sienos su Lietuva pietuose iki Paviluostos miesto, esančio už 40 km į šiaurę nuo Liepojos, ir uždraudė maudytis Baltijos jūroje.

„Grėsmės žmonių sveikatai nėra. Darome viską, kas įmanoma, kad kuo greičiau sustabdytume taršos sklidimą į Baltijos jūrą“, – sakė G. Ansinis atskirame pranešime miesto interneto svetainėje ir pridūrė, kad vandens kokybė stebima.

Nacionalinė aplinkos apsaugos tarnyba pradėjo avarijos tyrimą, teigė, kad per valandą į jūrą toliau išmetama 400 tonų atliekų.

„Atliekų tvarkymo sistema gali sutalpinti 21 tūkst. kubinių metrų skystų atliekų, tačiau tokios talpos užtenka tik dviem dienoms, tad tiesiame laikiną vamzdį, kad aplenktume sugriuvusią perdirbimo įmonės dalį“, – žurnalistams sakė komunalinių paslaugų bendrovės „Liepajas Udens“, valdančios miesto vandens tiekimo ir perdirbimo sistemas, generalinis direktorius Andis Dejus.

Jis pažymėjo, kad sugriuvęs pastatas buvo palyginti naujas, pastatytas 2009 metais.

Geologė Baiba Grinberga savo feisbuko paskyroje teigė, kad „geotechniniai tyrimai jau prieš 20 metų atskleidė, jog regione nestabilus gruntas, tačiau perdirbimo gamykla vis tiek buvo pastatyta“.

„Situacija vis dar išlieka rimta“, – taip Liepojos meras pirmadienį ryte komentavo incidentą.

Jo teigimu, įmonės „Liepajas ūdens“ techniniai darbuotojai ir ekspertai turi pateikti pasiūlymų, kaip suremontuoti sugriuvusią pirminio vandens valymo rezervuaro sieną. Jis taip ir neatsakė į klausimą, ar pavyko sustabdyti nuotėkį, rašė Delfi.lv.

Tiesa, į jūrą išsiliejusios nuotekos tiesioginės rizikos sveikatai nekelia, tačiau G. Ansinis visgi paragino vietos gyventojus mažiau maudytis jūroje Pietų Kuršo teritorijoje, ypač Medzės valsčiuje, nes srovė nuotekas nunešė būtent ta kryptimi.

Liepojos meras pareiškė, kad situacija kontroliuojama, ir patvirtino, jog į jūrą pateko 1 250 kubinių metrų nuotekų.

Incidento vietoje taip pat yra Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos darbuotojų. Jie kartu su ekspertais stengiasi įvertinti esamą situaciją ir galimą pavojų aplinkai.

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Ryšių su visuomene skyriaus vadovė Aija Jalinska vakar sakė, kad, nutikus incidentui Liepojoje, buvo nusiųsta tarnybos specialistų, kurie su kitais ekspertais įvertins situaciją ir galimas aplinkos užteršimo grėsmes. Taip pat ieškoma potencialių sprendimų dėl ankstyvojo perspėjimo sistemos pritaikymo tokiais atvejais.

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos regioninės valdybos direktorė Evita Šestakova pranešė, kad šiuo metu apžiūrima „Liepajas ūdens“ teritorija, įskaitant nuotekų priėmimo kamerą, kur valomas sieringas vanduo. Kamera sudaryta iš dviejų kanalų. Vienas iš jų pažeistas – sugriuvo siena. Kitas kanalas techniškai tvarkingas. Jis turėjo pradėti veikti dar pirmadienį.

Anot E. Šestakovos, inspektoriai apžiūrinėja teritoriją ir filmuoja jūrą naudodami dronus.
Liepos 23 d. Liepojoje praūžė liūtis – iškrito 29 mm kritulių, arba 45 proc. mėnesio normos.

Lietuvos pajūriui grėsmė dėl vandens išsiliejimo iš Liepojos nuotekų valyklos nenumatoma

Sekmadienį iš Liepojos nuotekų valyklos į Baltijos jūrą išsiliejus teršalams, Lietuvos pajūriui grėsmė dėl to nenumatoma, teigė Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) vadovė Milda Račienė.

„Įvertinę vyraujančius vėjus Baltijos jūroje ir meteorologines sąlygas, kurios buvo praeitą savaitę, numatomos šią savaitę, tikrai galime patikinti, kad taršos Lietuvos pajūryje šiuo metu nėra. Įvertinus išsiliejusį nešvarų vandenį, kuris pateko iš Liepojos nuotekų valyklos į Baltijos jūrą, grėsmės Lietuvos pajūriui tikrai nenumatoma“, – antradienį LRT radijui sakė M. Račienė.

Ji teigė antradienį gavusi žinią iš Latvijos valstybinių institucijų, kad taršos šaltinis po nuotekų išsiliejimo iš Liepojos nuotekų gamyklos yra lokalizuotas, nuotekų tekėjimas į jūrą sustabdytas.

„Taip pat jie pamini, kad atlikus stebėseną, tyrimus nėra galimo poveikio žmonių sveikatai ir žuvų ištekliams“, – dėstė M. Račienė.

Vis dėlto, anot jos, Latvijos pajūryje dėl avarijos Liepojos nuotekų saugykloje išlieka rekomendacija nesimaudyti.

Sekmadienį 70 tūkst. gyventojų turinčiame pakrantės Latvijos mieste Liepojoje sugriuvus gamyklos sienai ištekėjo mažiausiai 1 250 tonų atliekų su sieringu dumblu.

Latvijos higienos inspekcija nurodė uždaryti visus paplūdimius nuo sienos su Lietuva pietuose iki Paviluostos miesto, esančio už 40 km į šiaurę nuo Liepojos, ir uždraudė maudytis Baltijos jūroje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)