„Lėktuve nebuvo žuvusių – buvo sušaudyti asmenys, desantininkų brigados, kuriuos sunaikino Ukrainos kariuomenė. Lėktuvas buvo tuščias“, - birželio 18 d. įvykusioje žiniasklaidos konferencijoje pareiškė V. Bolotovas.

Remiantis Ukrainos generalinės prokuratūros pateikiamais duomenimis, birželio 14 d. 00:13 val. Maskvos laiku iš Dniepropetrovsko į Luhanską išskrido lėktuvas „Il-76“. Lėktuve buvo 9 įgulos nariai, 40 karių, karinė technika ir amunicija.

Kaip jau anksčiau yra sakęs V. Bolotovas, „Il-76“ lėktuvą prieš jam nukrentant apšaudė „liaudies respublikos“ priešlėktuvinės gynybos specialistai. Anot jo, Ukrainos karinis lėktuvas buvo apšaudytas, nes buvo pažeistas birželio 9 d. įsakymas dėl skrydžių virš „Luhansko liaudies respublikos“ uždraudimo. Ukrainos prokuratūra savo ruožtu pridūrė, kad lėktuvą numušė nenustatyti asmenys pasitelkę mobilų zenitinį raketų kompleksą., rašo newsru.com.

Kadangi lėktuvui buvo leista pakilti, o informacija apie „teroristinių grupuočių veiklos suaktyvėjimą“ šalia Luhansko oro uosto buvo ignoruojama, Ukrainos generalinėje prokuratūroje buvo pradėta baudžiamoji byla.

Šioje byloje kaltinamieji – tai kol kas neįvardijami Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pareigūnai bei Antiteroristinės operacijos štabo tarnautojai. Jiems pateikti įtarimai dėl netinkamo karinės tarnybos vykdymo. Kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki septynių metų.

Birželio 17 d. Ukrainos Aukščiausioji Rada sudarė laikiną komisiją, kuri tirs „Il-76“ lėktuvo sunaikinimo šalia Luhansko aplinkybes.

Iš pradžių atsakomybę dėl numušto lėktuvo prisiėmė „Luhansko liaudies respublikos“ atstovai.

„Liaudies respublikos“ vadovai paaiškino, kad buvo pažeistas V. Bolotovo įsakymas dėl oro erdvės virš „Luhansko liaudies respublikos“ uždarymo. Tačiau vėliau teroristai pareiškė, kad neturi nieko bendro su šia tragedija. Tašką šiame ginče padėjo pats V. Bolotovas pareiškęs, kad lėktuvas buvo numuštas pasitelkus „Luhansko liaudies respublikos“ priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Krasnyj Lymano teroristai nepasiduoda

Prorusiškiems teroristams Krasnyj Lymano rajone neigiamai atsakius į Antiteroristinės operacijos ultimatumą, prasidėjo jų neutralizavimo operacija. 

Šią informaciją paskelbė „Informacinio pasipriešinimo“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas.

Remiantis jo patiekiamais duomenimis, naktį iš birželio 18 į 19 d. šiame rajone, kur sutelktos teroristų pajėgos, buvo platinamos skrajutės su Antiteroristinių pajėgų siūlymu teroristams sudėti ginklus, rašo UNIAN.

„Teroristams pateiktame ultimatume, remiantis Ukrainos prezidento Petro Porošenkos taikos planu, buvo siūloma sudėti ginklus bei buvo garantuojamas objektyvus tyrimas dėl kiekvieno teroristo įvykdytų nusikaltimų. Krauju rankų nesusitepusiems teroristams buvo garantuojama laisvė ir saugumas“, - pranešė D. Tymčukas.

Teroristams atsisakius vykdyti ultimatumo sąlygas Antiteroristinės operacijos pajėgos ėmėsi aktyvių veiksmų.

Kariniai veiksmai nesiliauja

Nepaisant Ukrainos prezidento Petro Porošenkos planų skubiai nutraukti karinius veiksmus Ukrainos Rytuose, bent jau kol kas susirėmimai nesiliauja, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Ukrainos pajėgos, saugojančios blokavimo postą netoliese Vostočnoje gyvenvietės Slovjansko priemiestyje, apšaudė prorusiškai nusiteikusius teroristus, skelbia „Radio Svoboda“.

Kariai pastebėjo, jog teroristai keliasi į naujas pozicijas – vos už kelių kilometrų nuo Ukrainos kariuomenės buvimo vietos. Iš pradžių kariai pabandė taikinį sunaikinti šaudydami iš naujo Ukrainos šarvuočio, tačiau vėliau pasitelkė minosvaidį.

Operacija vyko rajone, kur greičiausiai būta teroristų. Buvo pastebėtas įtartinas automobilis – teroristų automobilis. Vietos civiliai jau kelias savaites praktiškai nesinaudoja keliais, todėl nekilo abejonių. Pabandėme sutrukdyti teroristams pakeisti dislokacijos vietą“, - teigia šarvuočio ekipažo vadas Dmitrijus.

Skelbiama, jog susišaudymas vyko maždaug keturių kilometrų atkarpoje.

Ukrainos kariai taip pat papasakojo, jog separatistai blokavimo postą apšaudo praktiškai kiekvieną naktį. Šiam tikslui jie naudoja minosvaidžius, pasitelkiami ir snaiperiai.