„Nors mes suartinome pozicijas, tačiau iki susitarimo dar toli“, - sakė užsienio reikalų viceministras Abbasas Araghchis. Todėl jis esą nenorįs patvirtinti spėliojimų, kad branduolinės derybos Vienoje kitą savaitę pereis į finalinį etapą. Prieš tai JAV ir kitos sutarties šalys esą dar turi priimti „kelis sunkius sprendimus“. Pasak viceministro, ir finalinis Irano sprendimas bus priimtas tikrai ne Vienoje, o Teherane.

Nauja problema Vienos derybose yra būsimi politiniai pokyčiai Irane. Po dviejų savaičių vyksiančių prezidento rinkimų favoritas yra konservatyvių pažiūrų dvasininkas Ebrahimas Raeissis, kuris visad griežtai kritikavo 2015 metų Vienos branduolinį susitarimą. Ar jis tęs nuosaikų prezidento Hassano Rouhani kursą, anot stebėtojų, veikiau abejotina. Šiuo metu taip pat nėra aišku, kas apskritai bus paskirtas vyriausiuoju derybininku ir atstovaus Iranui derybose.

Derybos branduoliniam susitarimui su Iranu išgelbėti, anot Europos diplomatų, artėja prie sunkiausio etapo. Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos atstovai nuo balandžio mėgina kartu su Rusija ir Kinija tarpininkauti JAV ir Iranui. Kalbama apie sunkius klausimus – kiek iš daugelio sankcijų Iranui Vašingtonas pasirengęs atšaukti ir kaip neleisti Iranui savo branduolinių kompleksų naudoti kariniams tikslams.

Prezidentaujant Donaldui Trumpui, JAV 2018 metais pasitraukė iš branduolinio susitarimo ir atnaujino ekonomiškai skausmingas sankcijas Teheranui. Islamo Respublika tada palaipsniui atsisakė sutarties įsipareigojimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)