Per šeštadienį ir sekmadienį apie 22 000 žmonių vyko į Serbiją, šalį, kur vyksta sparčiausia vakcinacijos kampanija žemyninėje Europoje. Daugelis atvykusiųjų buvo paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina, leidus pasirinkti Vakaruose sukurtą vakciną, kad galima būtų lengviau įgyti teisę į planuojamus vakcinų pasus.

Pagal minėtą iniciatyvą apie 8 500 vakcinų dozių buvo sušvirkšta verslininkams iš Bosnijos-Hercegovinos, Juodkalnijos, Šiaurės Makedonijos, Kosovo ir Albanijos, taip siekiant padėti vietos bei regioninėms bendrovėms išsilaikyti pandemijos sąlygomis, sakė šią iniciatyvą pasiūlęs Marko‘as Cadezas, Serbijos prekybos rūmų vadovas.

„Labai svarbu gelbėti savo partnerius – mes visi susisaistę šiame regione“, – pirmadienį telefonu kalbėjo jis.

„Visos mūsų bendrovės turi labai glaudžiai tarpusavyje susijusias tiekimo grandines. Jos smarkiai priklauso viena nuo kitos. Jokios gamybos neįmanoma tęsti, jeigu jūsų partneriai priversti užsidaryti“ dėl užsikrėtimų, sakė jis.

Serbija importavo per 2,8 mln. vakcinų savo septyniems milijonams gyventojų po to, kai šalies prezidentas: Aleksandras Vucicas sutarė dėl tiesioginių sandorių su įvairiomis gamintojomis, įskaitant Kinijos „Sinopharm“, „Pfizer-BioNTech“, „AstraZeneca“ ir Europos vaistų agentūros nepatvirtinomis „Sputnik V“.

Kiek anksčiau vyriausybė taip pat padovanojo kelis tūkstančius vakcinų savo kaimynėms.

„Mes negalėsime sėkmingai gyvuoti, jeigu viso regiono žmonės nebus paskiepyti, – žurnalistams sakė A. Vucicas, kritikuojantis lėtą Europos Sąjungos vakcinų skirstymą. – Mes nesame sala.“

Iniciatyva paskiepyti verslininkus ir jiems dirbančius darbuotojus iš kaimyninių valstybių bus tęsiama artimiausiomis dienomis, atsižvelgiant į vakcinų prieinamumą bei infrastruktūrą, sakė M. Cadezas.

Paskiepyta daugiau nei 1,4 mln. serbų, tarp jų 920 000 – dviem dozėmis. Vakcinacijos tempai gali dar labiau paspartėti, jeigu vyriausybei pavyktų pradėti vietoje gaminti kiniškas bei rusiškas vakcinas, kaip planuota.

Nors Serbija daugiausia siūlo vakcinų penkioms savo kaimynėms, kurios taip pat siekia prisijungti prie Europos Sąjungos, dalis žmonių atvyko iš ES narių, Kroatijos ir Slovėnijos.

„Kaip sveika 50 su viršum metų moteris, aš apskaičiavau, kad eilės pasiskiepyti savo gimtojoje šalyje sulaukčiau galbūt tik rudenį“, – sakė ryšių su visuomene konsultantė iš Kroatijos sostinės Zagrebo Zinka Bardic, vykusi į Serbiją pasiskiepyti.