Remiantis skaičiavimais, praėjusią savaitę kilę potvyniai šalyje pražudė šešis žmones ir užliejo dešimtis tūkstančių namų.

U. von der Leyen apie paramą paskelbė apsilankiusi stichijos paveiktose vietovėse. Pasak jos, pradinė 100 mln. eurų suma taps prieinama šiais metais, o likę 300 mln. eurų bus pasiekiami kitąmet. „Buvo skaudu matyti suniokojimus, kuriuos sukėlė liūtys, potvyniai ir nuošliaužos“, – tvirtino EK pirmininkė. Pareigūnė nurodė mananti, kad pastaruosiuose įvykiuose vaidmenį suvaidino klimato kaita.

U. von der Leyen pridūrė, kad Slovėnija dar gali kreiptis dėl 2,7 mlrd. eurų sumos iš ES „Naujos kartos“ fondo.

EK pirmininkė kalbėjo bendroje spaudos konferencijoje su Slovėnijos premjeru Robertu Golobu.

„Buvo užtvindyta dešimtys tūkstančių namų, o neviltyje yra tūkstančiai šeimų, svarstančių, kaip išgyventi ateinančias savaites ir mėnesius“, – teigė R. Golobas. Jis paragino EK užtikrinti kuo skubesnę prieigą prie pagalbos lėšų.

Staigūs potvyniai ir nuošliaužos Slovėniją ištiko praėjusį ketvirtadienį. Jie paveikė dideles teritorijas šalies centrinėje ir šiaurinėje dalyse. Buvo izoliuoti kai kurie kaimai, taip pat sutriko eismas. Vyriausybė vis dar vertina padarytą žalą, tačiau jau sako, kad galutinė suma gali siekti kelis milijardus eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją