„Norime padėti Libanui tvarkytis su pabėgėliais, kad jų į Kiprą neatvyktų dar daugiau“, – interviu vokiečių žiniasklaidos grupei „Redaktionsnetzwerk Deutschland“ (RND) sakė Kipro vadovas. Jis teigė gegužės 2 d. kartu su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Lyen vyksiąs į Libaną, kad paskelbtų apie konkretų ES finansų paketą.

Tačiau paketas apima ne tik finansinį aspektą, pabrėžė N. Christodoulidisas. Kalbama ir apie paramą Libano institucijoms, pavyzdžiui, ginkluotosioms pajėgoms. Šios yra stabilizuojantis veiksnys su Sirija ir Izraeliu besiribojančioje šalyje.

Dabartinę situaciją Kipre N. Christodoulidisas pavadino kritine. „Naudosiu aiškiausius žodžius: pakaks. Nesame pajėgūs priimti dar daugiau Sirijos pabėgėlių“, – kalbėjo prezidentas. Nuo metų pradžios salą rytinėje Viduržemio jūros dalyje pasiekė apie 4 000 migrantų – pirmąjį praėjusių metų ketvirtį jų buvo tik 78. Mažai šaliai tai didžiulė našta. Matuojant pagal gyventojų skaičių, niekur ES nepateikiama tiek prieglobsčio prašymų, kaip Kipre. Palyginimui: 4 000 naujų prieglobsčio prašymų Kipre atitinka 340 000 prašymų Vokietijoje.

Kipre pabėgėlių centrai perpildyti. Institucijos kol kas sustabdė sirų prieglobsčio prašymų nagrinėjimą.

Nuo Kipro už maždaug 160 km esantis Libanas išgyvena didžiausią ekonominę krizę istorijoje. Pasaulio banko duomenimis, tau viena didžiausių krizių pasaulyje nuo XIX amžiaus vidurio. Vietos valiuta neteko daugiau kai 95 proc. savo vertės. 5,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje yra per 1,5 mln. sirų pabėgėlių. Libanas yra viena pasaulio šalių, kur vienam gyventojui tenka daugiausiai pabėgėlių. Migrantai, pavyzdžiui, iš Tripolio šiaurėje mėgina laiveliais pasiekti Kiprą.

Dabartinę situacija, pasak ekspertų, lėmė įvairūs veiksniai – visų pirma nesaugumas, kurį regione sukėlė jau daugiau kaip šešis mėnesius trunkantis naujas karas Gazos Ruože. Didžioji dalis naujų atvykėlių Kipre sudaro iki šiol Libane gyvenę pabėgėliai iš Sirijos.

N. Christodoulidisas teigė paprašęs ES pagalbos. Tačiau esą turi būti kalbama ir apie tai, kokie žmonės iš Sirijos turėtų gauti prieglobsčio galimybę ES. „Mes primygtinai reikalaujame, kad tam tikros teritorijos Sirijoje būtų priskirtos saugiems regionams“, – sakė prezidentas.

Be kita ko, kad sumažintų nepageidaujamą migraciją, ES pastaruoju metu sudarė bendradarbiavimo ir paramos susitarimus su Egiptu ir Tunisu. Jie numato milijardinę paramą šalims. Tačiau planuojamas glaudesnis bendradarbiavimas kritikuojamas dėl tenykštės žmogaus teisių padėties.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją