Lawrence Friedmanas – britų strateginių tyrimų patriarchas, Britų mokslų akademijos narys, Londono karališkojo koledžo Karo studijų profesorius emeritas.

– Pradėkime nuo sunkiausio klausimo. Ar gali Ukraina netekti Vakarų pagalbos ir ateinančiais metais pralaimėti karą?

– Manau, kad abu paramos paketai – tiek amerikietiškas, tiek europietiškas, – sulauks reikiamos paramos. Be abejo, nei viena, nei kita negarantuota, bet manau, kad tai greičiausiai įvyks. Nors ir gerokai vėliau, nei norėtųsi ukrainiečiams.

Bet ilgalaikė Ukrainos paramos problema išlieka, nors parama visiškai įkandama ES ir JAV. Palikime nuošaly problemas dėl naujausios ginkluotės ir sviedinių trūkumo. Vieno ar kito trūkumas bus pastoviai. Greičiausiai praeis dar metai, kol gamybos apimtys bus pakankamos, kad patenkintų Ukrainos poreikius. Žinoma, visa tai daro įtakos Ukrainos strategijai ir riboja tai, ko ji galėtų pasiekti ateinančiais metais.

– Bet ar gali Rusija laimėti, pasinaudojusi delsimu?

– Šiame kare abiem pusėms labai sunku laimėti. Gynyba pasirodė stipresnė nei puolimas. Gal ji ir pasiektų daugiau, bet, lyginant su pastangomis ir nuostoliais, tai labai mažai. Tuo pačiu neprotinga manyti, kad Ukraina neturi problemų ir kad kiti metai nebus sunkūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)