Tai antradienį per valstybinę televiziją paskelbė vyriausybės vadovas Kyriakis Mitsotakis.

„Yra tik viena amžiaus grupė, kuri atkakliai laukia: iš 580 000 nepasiskiepijusių vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių lapkritį vakcinavosi tik 60 000. Ir, deja, kaip tik vyresni nei 60-ies suserga ir miršta“, – kalbėjo premjeras.

Žmonės privalomo skiepijimo neišvengs: valstybinis socialinis draudimas nepasiskiepijusių duomenis perduos mokesčių inspekcijai, kuri tada rūpinsis baudų išieškojimu. Taip surinktos lėšos bus perduotos ligoninėms.

„Tai ne bausmė, o premija dėl sveikatos – teisingumo aktas“, - pabrėžė K. Mitsotakis.

„Sulaukę 60 metų graikai pirmajam skiepui turi užsiregistruoti iki sausio 16 d.“ – sakoma premjero pareiškime ministrų kabinetui.

„Nuo šiol jų skiepijimas yra privalomas“, – kalbėjo jis.

Premjeras sakė, kad dėl šios priemonės dar turi būti balsuojama parlamente, tačiau tikimasi, kad įstatymų leidėjai jai pritars.

Kai kurios šalys privalomus skiepus patvirtino sveikatos priežiūros ir kitiems didelės rizikos darbuotojams, Graikija taps pirmąja šalimi Europos Sąjungoje, kuri nusitaikys į konkrečią amžiaus grupę.

Austrija paskelbė, kad privaloma vakcinacija nuo COVID-19 prasidės vasario mėnesį.

Pagrindinė Graikijos opozicinė partija „Syriza“ pavadino naujas priemones baudžiamosiomis ir finansiškai per didelėmis.

Graikijoje, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, iki šiol visiškai paskiepyta 62 proc. gyventojų iš 11 mln. Vyriausybė kategoriškai atmeta visuotinį karantiną. Vietoj to nepasiskiepijusiųjų nuo lapkričio pradžios laukia daug viešojo gyvenimo ribojimų.

Kai kurioms ES šalims įvedant regioninius ar net visuotinius karantinus, Graikijos vyriausybė kategoriškai atmetė šią galimybę.

„Nei bus įvestas karantinas, nei žlugs sveikatos sistema“, – praėjusią savaitę spaudos konferencijoje pareiškė vyriausybės atstovas Giannis Oikonomou.

Anot jo, nėra ir nurodymų atidėti operacijas. Su ligoninėmis esą palaikomas nuolatinis kontaktas. Esant reikalui, operacijas atliks privačios ligoninės, sakė atstovas.

Tęsiantis ketvirtajai pandemijos bangai, Atėnai pirmiausiai siekia daryti spaudimą nesiskiepijusiems gyventojams. Lankytis parduotuvėse, baruose ir restoranuose, renginiuose bei kultūros įstaigose gali tik paskiepyti ar COVID-19 persirgę žmonės. Darbo vietoje nesiskiepijusieji privalo du kartus per savaitę pateikti neigiamo testo rezultatą.

Paskelbus apie šias priemones ir pradėjus jas įgyvendinti, pirmą vakcinos dozę norinčių gauti žmonių skaičius išaugos tris kartus, ketvirtadienį rašė laikraštis „To Proto Thema“.

Bent dvi vakcinos dozes yra gavę daugiau kaip 6,5 mln. šalies gyventojų iš 11 mln. Prieš kelias savaites žmonės pradėti skiepyti ir stiprinančiąja doze. Nepaisant to, infekcijų skaičiai pastaruoju metu smarkiai augo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)