Teismas nusprendė, kad D. Trumpas yra netinkamas dalyvauti Respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose – remiantis šalies Konstitucija, asmenys, dalyvavę neramumuose, negali kandidatuoti ir būti renkami.

Pats D. Trumpas teigia, kad kreipsis į JAV Aukščiausiąjį teismą ir sprendimą skųs. Tai reiškia, kad teisme prasidės kova, neabejotinai turėsianti įtakos 2024 metais planuojamiems rinkimams. D. Trumpas laikomas Respublikonų partijos favoritu, lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose mesiančiu iššūkį demokratų kandidatui Joe Bidenui.

Kodėl Kolorado valstijos Aukščiausiasis teismas priėmė tokį sprendimą?


Teigiama, kad teismas rado „aiškių ir įtikinamų įrodymų, kad D. Trumpas buvo tiesiogiai susijęs su riaušėmis: „Teismo dauguma nusprendė, kad D. Trumpas pagal Jungtinių Valstijų Konstitucijos 14-osios pataisos 3-iąjį straipsnį negali būti prezidentas.“

Konstitucijos 14-osios pataisos 3-iąjį straipsnis numato, jog asmenys, susiję su „riaušėmis ar kitais neramumais“, nukreiptais prieš Konstituciją, negali užimti federalinių pareigų. Straipsnis priimtas dar pilietinio karo laikais, juo buvo siekiama neleisti asmenims, palaikiusiems pietinių valstijų pasitraukimą iš Sąjungos, sugrįžti į valstybinius postus, rašo BBC.

Tai pirmasis kartas, kai šiuo Konstitucijos straipsniu diskvalifikuojamas kandidatas į prezidento postą.

Balsavimas nebuvo vienbalsis (4:3), o tai reiškia, kad trys teisėjai mano, jog teisinio pagrindo neleisti D. Trumpui siekti prezidento posto nėra. 213 puslapių nuosprendyje teigiama, kad D. Trumpo veiksmai niekaip neprisidėjo prie sausio 6 dienos neramumų. Buvusio prezidento advokatai Kolorade sakė, kad jis neturėtų būti diskvalifikuotas, nes už riaušes nėra atsakingas.

Ar D. Trumpas vis tiek galės dalyvauti 2024 metų rinkimuose?


Taip. Kaip aiškina BBC, teismo sprendimas galioja tik Kolorado valstijai, taigi D. Trumpas galės dalyvauti kituose pirminiuose Respublikonų rinkimuose kitose valstijose, kur partijos sprendžia savo kandidato rinkimuose klausimą.

Nuo konkurentų Respublikonų partijoje D. Trumpas kaip reikiant atitrūkęs, todėl gali tapti partijos kandidatu ir be balsavimo Kolorado valstijoje.

2020 metais J. Bidenas dideliu skirtumu laimėjo prieš D. Trumpą Kolorade, todėl menkai tikėtina, kad D. Trumpo pergalei rinkimuose reikės ir pergalės šioje valstijoje.

Tik įtakos rinkimams šis teismo sprendimas neabejotinai turės. Dešimtyje kitų valstijų taip pat nagrinėjamos panašios bylos, kuriomis siekiama uždrausti D. Trumpui kandidatuoti rinkimuose, o šis sprendimas gali prisidėti prie buvusiam prezidentui nepalankios jų baigties. Jeigu jam nepalankus scenarijus išsipildytų valstijoje, kur jis su J. Bidenu konkuravo balsas į balsą, tai turėtų įtakos ir ateinančių rinkimų baigčiai.

Kas bus toliau?


D. Trumpo komanda jau pareiškė teiksianti apeliaciją JAV Aukščiausiajam teismui – aukščiausiai teisminei institucijai Amerikoje. Jis ir nuspręs, ar imsis bylos svarstymo kitais metais, tačiau kada bus žinomas sprendimas, dar neaišku.

Kadangi apeliacija bus pateikta iki sausio 4 dienos, D. Trumpo pavardė Kolorado valstijoje iš biuletenių nedings tol, kol Aukščiausiasis teismas priims sprendimą.

Kaip rašo BBC, teisėjams prireiks laiko įvertinti teisinius argumentus, tačiau nepavyks išvengti spaudimo priimti sprendimą iki kovo 5 dieną vyksiančių pirminių rinkimų.

Be to, teismo sprendimas galios visai šaliai ir turės įtakos kitoms byloms.

Pastaraisiais metais teismas krypsta į konservatyviąją pusę, ką lėmė paties D. Trumpo paskirti trys teisėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)