Priimtoje rezoliucijoje (513 balsų už, 122 prieš, 58 susilaikius) Europos Parlamentas pažymi, kad ES neturi mechanizmų, būtinų siekiant deramai kovoti su kibernetiniu smurtu dėl lyties, apimančiu priekabiavimą ir persekiojimą kibernetinėje erdvėje, grasinimą, atvaizdo naudojimą be sutikimo ar seksistinių neapykantą kurstančias kalbų vartojimą, rašoma pranešime spaudai.

Europarlamentarai ragina priimti atitinkamas taisykles, kurios nustatytų šio smurto apibrėžimą baudžiamojoje teisėje ir taikomą atsakomybę. Jie prašo ES Tarybos pripažinti smurtą dėl lyties itin sunkiu tarpvalstybinio pobūdžio nusikaltimu. Be to, EP nariai ragina rengiant naująsias taisykles remtis Stambulo konvencija ir griežtai smerkia kai kurių ES valstybių bandymus diskredituoti šią konvenciją. Europarlamentarai ragina Bulgariją, Čekiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą ir Slovakiją ratifikuoti Stambulo konvenciją.

Remiantis Europos lyčių lygybės instituto duomenimis, septynios iš dešimties moterų yra patyrusios persekiojimą kibernetinėje erdvėje. Savo ruožtu, COVID-19 pandemija dar labiau padidino šio smurto mastą.

EP pranešėja Elissavet Vozemberg-Vrionidi (Europos liaudies partija, Graikija) teigė: „Kibernetinis smurtas dėl lyties daro didelį poveikį pagrindinėms žmonių teisėms ir laisvėms, jų orumui ir gyvenimui. Raginame nedelsiant priimti taisykles, kurios nustatytų kovos su šiuo smurtu rėmus, nukentėjusiųjų apsaugos ir paramos priemones bei remtų ES valstybių prevencinius veiksmus. Visų formų smurtas dėl lyties yra nusikaltimas, kuriam negali būti tolerancijos!“.

Jos kolegė Sylwia Spurek (Žalieji, Lenkija) pridūrė: „Siunčiame tvirtą signalą Europos Komisijai, kad būtina kovoti su kibernetiniu smurtu dėl lyties ir tai nustatyti direktyvoje dėl kovos su visų formų smurtu dėl lyties. Kiekviena moteris turi būti apsaugota nuo smurto.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)