Tačiau krito beveik dešimčia procentinių punktų. Savo ruožtu pagrindiniai antrosios kadencijos siekiančio G. Nausėdos konkurentai per mėnesį savo simpatikų gretas sustiprino. Labiausia augo palaikymas premjerei Ingridai Šimonytei.

Politologas B. Ivanovas Žinių radijo eteryje kalbėjo, jog stabiliai aukšti reitingai gali turėti tiesioginę įtaką rinkimų aktyvumui ir jį mažinti.

„Greičiausiai, kad reitingų kritimas gali suvaidinti G. Nausėdai ir teigiamą vaidmenį. Nes tai gali mobilizuoti jo elektoratą. Nes jeigu pas jį viskas puiku, viskas labai gerai, o juk juodosios gulbės nebuvo tai jokios. <...> Be to, mūsų rinkėjas, kaip ir kitų šalių, racionaliniai kandidatų nevertina. Daug kas balsuoja emocionaliai, pagal vidinius nusiteikimus.

Kas tikrai yra didelė problema – elektorato aktyvumas. Jeigu, pavyzdžiui, G. Nausėdą palaikantys rinkėjai pasižiūri ir mato, kad palaikymas jam didelis, tarkime 60 procentų, tai ko ten jam eiti, galvos žmogus, juk vis tiek išrinks. Geriau važiuos kepti šašlykų“, – vaizdingą pavyzdį Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pateikė politologas B. Ivanovas.

Tad jo teigimu, jeigu G. Nausėdos rinkėjai išgirs, jog jo reitingas krenta, tai bus impulsas mobilizuotis ir dabartinį šalies vadovą palaikyti.

AKTUALIJOS - 11648

„Tai negi G. Nausėda neišeis į antrą turą? Tokie dalykai gali ir mobilizuoti šiuo atveju“, – įžvalgomis dalijosi politologas B. Ivanovas.

Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ politologui B. Ivanovui teko atsakyti į klausimą, kuris kandidatas yra stipresnis – premjerė Ingrida Šimonytė, ar advokatas Ignas Vėgėlė. Kartu su dabartiniu šalies vadovu reitinguose jie yra pirmasis trejetukas.

„Reikia čia vertinti ir antireitingą. Deja, pas I. Šimonytė antireitingas yra labai didelis, yra nepasitikėjimas. O pas I. Vėgėlę šito bagažo nėra. Tai žmogus, kuris nebuvo Vyriausybėje. Priešingai, jis akumuliavo daug protestinio elektorato. Todėl jo situacija yra palankesnė.

Nors I. Šimonytės rinkėjas nors ir per pūgą, lieka klausimas – o kiek ateis? Pažiūrėsime, čia bus įdomu, kiek ateis ir kiek balsuos. Nes prezidento rinkimai yra skambutis Seimo rinkimams jau.

Aišku, greičiausiai, manau, kad pasiansas dėliosis taip, kad mes pamatysime antrąjį prezidento rinkimų turą. Jis greičiausiai neišvengiamas. Ir aš atsargiai sakyčiau, kad antrame prezidento rinkimų ture mes matysime I. Vėgėlę su G. Nausėda“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi B. Ivanovas.

Delfi primena, kad gegužės 12 dieną vyks pirmasis prezidento rinkimų turas, antrasis, jeigu tokio prireiks, vyks gegužės 26 dieną. Išankstinis balsavimas prasideda jau antradienį.

Prezidento rinkimuose dalyvauja 8 kandidatai: antrosios kadencijos siekiantis G. Nausėda, konservatorių keliama premjerė I. Šimonytė, Laisvės partijos atstovas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas, savarankiškai išsikėlę I. Vėgėlė bei Eduardas Vaitkus, partijos „Nemuno aušra“ įkūrėjas Remigijus Žemaitaitis, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas Giedrimas Jeglinskas ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.