Delfi redakcijai pilietė atsiuntė tokį laišką.

„Ką tik praleidau daugiau nei 60 minučių bandydama balsuoti Kaune. Nerado nei mano asmens kodo, nei paso, darbuotojai negalėjo susisiekti su VRK. Per visą Lietuvą yra vienas VRK darbuotojas pagalbai dėl užsienyje registruotų piliečių.

Kai po 60 minučių tas VRK darbuotojas Kaunui atskambino, paaiškėjo, kad viskas gerai su mano pasu ir aš – vis dar pilietė.

Problema, kad VRK išsiųstų sistemos instrukcijų dėl užsienyje registruotų piliečių balsavimo 1 ir 2 žingsniai yra klaidingi. Mačiau savo akimis, kad pirmas žingsnis instrukcijoje buvo surasti pilietį pagal asmens kodą sistemoje, kai VRK telefonu pakonsultavo tiesiog tą punktą praleisti ir iškart eiti į trečią žingsnį, ir įvesti naują balsuotoją. Klaidingos inspekcijos pateiktos visai Lietuvai“, – tikino gyventoja.

Išankstinis balsavimas

„Gerai, kad aš palaukiau, nors ir buvo nemalonu, kai visi žiūri. Turbūt, ne vienas žmogus liks nebalsavęs, jei VRK nepataisys savo sistemos instrukcijų“, – svarstė ji.

VRK: buvo susisiekta su Kauno rinkimų komisija

Delfi kreipėsi į VRK su klausimais tiek dėl pilietės paminėto esą vieno VRK darbuotojo, kuris turėtų padėti dėl užsienyje registruotų piliečių, tiek dėl neva klaidingai surašytų instrukcijų.

Atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė VRK vardu apgailestavo dėl situacijos, su kuria susidūrė Kaune norėjusi balsuoti pilietė. Kauno savivaldybės rinkimų komisijai, pasak jos, buvo pakartotinai priminta, kaip turi būti administruojamas rinkėjų, gyvenančių užsienyje, balsavimas.

„Nuoširdžiai apgailestaujame, kad Jums, kaip rinkėjai, teko palaukti, kad pabalsuotumėte, – į pilietę atsakyme Delfi kreipėsi I. Ramanavičienė. – Patikrinome Jūsų situaciją. Rinkimų komisijos narys/narė išankstinio balsavimo metu turi patikrinti pagal atvykusio balsuot rinkėjo asmens kodą reikalingą informaciją: ar rinkėjas turi teisę dalyvauti rinkimuose, į kurią apylinkę Lietuvoje ar užsienyje jis yra įrašytas ir pan. Labai apgailestaujame, kad šiame etape pirmosiomis išankstinio balsavimo valandomis ši procedūra užtruko ir teko palaukti.“

„Tik sužinojus apie šį atvejį buvo susisiekta su Kauno savivaldybės rinkimų komisija ir pakartotinai jiems priminta, kaip turi būti administruojamas rinkėjų, deklaravusių gyvenamąją vietą užsienyje balsavimas“, – pažymėjo VRK atstovė.

Vyksta išankstinis balsavimas

Antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo, kuris tęsis iki ketvirtadienio.

Iki ketvirtadienio vakaro rinkėjai nuo 7 iki 20 valandos galės balsuoti visose 60 savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Pagrindinė prezidento rinkimų ir referendumo dėl pilietybės išsaugojimo diena yra sekmadienis. Tądien rinkimų apylinkės duris taip pat atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

Balsuoti bus galima bet kurioje rinkimų apylinkėje, iš viso – 1895 vietose visoje Lietuvoje.

Prezidento rinkimuose varžosi 8 kandidatai. Daugiau informacijos apie juos ir rinkimus galite rasti specialioje Delfi rubrikoje „Prezidento rinkimai“.