Nuo praėjusios savaitės politikos užkulisiuose buvo svarstoma, kad, pasitraukus Gintautui Jakštui, labiausiai tikėtinas variantas, jog į pareigas sugrįš buvusi ministrė Jurgita Šiugždinienė. Ji buvo pasitraukusi iš ministrų dėl „čekiukų“ skandalo praeitą pavasarį.

Vis dėl to laikas bėga, o kol kas oficialesnių tokių versijų patvirtinimo nėra.

„Nesvarstau ir nekalbėjau“, – trumpai Delfi atsakė J. Šiugždinienė, pirmadienį paklausta, ar kalbėjosi su premjere Ingrida Šimonyte apie tokią galimybę.

Pati premjerė Ingrida Šimonytė antradienį žurnalistams taip pat patvirtino nesiūliusi J. Šiugždinienei grįžti į ministro poziciją. Plačiau į motyvų, kodėl to nedarė, svarstymus ministrė pirmininkė nesileido.

„Aš tikrai nenoriu hipotetinių galimybių nagrinėti“, – teigė I. Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Ingrida Šimonyte

Galbūt Navickienė liks ilgesniam laikui

Dabar jau politikai vis labiau svarsto, kad galbūt M. Navickienė tiesiog liks dirbti ilgesniam laikui, o premjerė neskubės ieškoti bei teikti kitos kandidatūros iki savo atostogų. Apie tai „Delfi“ užsiminė du tarpusavyje nesusiję šaltiniai. Tačiau jie pripažįsta, kad gali būti, jog premjerė turi galvoje ir kažkokių kitokių variantų, apie kuriuos jie nežino.

Pati premjerė, sureagavusi į prezidento Gitano Nausėdos pastabą, kad jis neskubės tvirtinti naujo ministro, irgi sakė, jog neskubės teikti naujos kandidatūros. Tą patį ji kalbėjo ir šį antradienį, kol kas neįvardindama naujos pavardės.

„Ne, negaliu įvardinti, kai galėsiu įvardinti, tada ir įvardinsiu. Kad pateiksiu iki atostogų, negaliu pažadėti, bet keletą kartų turėsiu išeiti į darbą dėl savo, ministrės pirmininkės, kitų suplanuotų dalykų, tai nesakau, kad nei vieną tų dienų, kai grįšiu, negalėsiu to padaryti.

Kol kas manau, kad laikinai pareigas einanti ministrė neblogai tvarkosi su ta situacija, kurią pirmiausia reikia išspręsti ir pabaigti, su tarpiniais atsiskaitymais. Kai prezidentas sakė, kad jis neskubės tvirtinti, tai aš prezidentui pažadėjau, kad aš neskubėsiu teikti, ir kažką susitarsime“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Monika Navickienė

Premjerė tikina, kad dėl jos neskubėjo nesustos procesai, susiję su brandos egzaminais, stojimais į aukštąsias mokyklas.

„Tikrai nesustos, todėl, kad tie procesai jau vyksta. Brandos egzaminų užduotys ruošiamos gi ne egzaminų išvakarėse. Dabar užduotis yra dar kartą persitikrinti, kad nebūtų tokių nemalonių siurprizų, kokių buvo su tarpiniais atsiskaitymais, kai užduotys galbūt buvo ne iki galo korektiškos (...)“, – sakė I. Šimonytė.

Balandžio 22 dieną ministrė pirmininkė planuoja išeiti atostogų rinkimų į prezidentus kampanijai.

Kiek laiko Vyriausybei vadovaujanti politikė atostogaus ir ar skirs laiko prezidentinės kampanijos nuostatų pristatymui, dar nėra aišku, rašė ELTA.

Kaip patvirtino premjerės biuras, iškilus neatidėliotiniems klausimams kaip užsienio šalių lyderių vizitai ar neatidėliotini vizitai į užsienį, ministrė pirmininkė trumpam sugrįš iš atostogų tam, kad einamieji darbai vyktų sklandžiai ir be pertraukų.

Pirmas prezidento rinkimų turas numatomas gegužės 12 dieną, o antras, jei jo prireiks, vyks gegužės 26 dieną.

Sarafinas: Šiugždinienė – mušta korta

Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas, vertindamas J. Šiugždinienės galimybes grįžti, sakė, kad buvusi ministrė tiesiog yra „mušta korta“.

„Niekas nuo atsistatydinimo nėra labai stipriai pasikeitę. Tas sugrįžimas būtų sunkiai paaiškinamas, nes, žinant skaidrumo ir sąžinės standartus, žinant, kad tai yra švietimo sektorius ir kad tai turi būti pavyzdys visai jaunimo bendruomenei, tai čia su pavyzdžiu nelabai gal ką bendro turi“, – Delfi sakė G. Sarafinas.

Kartu pašnekovas priminė, kad J. Šiugždinienė buvo visų tų reformų sumanytoja, paleidėja, organizatorė „ir viso to, ką dabar čia visi kritikuoja, pradžių pradžia“.

„G. Jakštas turėjo būti tik užbaigėjas, bet šiaip tai ji viską tą inspiravo ir sukūrė. Jeigu dabar nuo ryto iki vakaro visi – nuo mokytojo, mokyklos direktoriaus iki Prezidentūros, Seimo narių – kritikuoja, tai sugrįžimas to, kas tokią sumaištį sukėlė, neatrodo nei išmintingas, nei savalaikis“, – svarstė G. Sarafinas.

Delfi diena: Gintaras Sarafinas

Pasirinktas kelias nuraminti įsiaudrinusią bendruomenę

Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius neturėjo kritinių pastabų M. Navickienei.

„Kadangi ji tiesiog turi daug darbų ir socialinės apsaugos srityje, tai ji atėjo, ir dar kartą patvirtino tai, ką išvardino pasitraukiantis ministras Jakštas, tuos keturis punktus. Tai ji tą ir vykdys. Ji kažkokių naujų reformų nekuria, o tiesiog vykdys tą, ką paliko nueinantieji“, – svarstė G. Sarafinas.

Pasak jo, tai yra toks kelias, kai norima nuraminti įsiaudrinusią bendruomenę.

„Jeigu pamenate, ankstesnėje kadencijoje buvo Petrauskienė, kuri jau aukštojo mokslo reformas vykdė. Irgi buvo labai daug įsiaudrinimo šitoje bendruomenėje. Tada atėjo nuraminti bendruomenę Monkevičius, kuris tą ir padarė. Jis nuramino, nes yra išlaikytas, ramus, tolerantiškas ir nearogantiškas žmogus.

Tokiose aplinkybėse ir reikia žmogaus, kuris nekibirkščiuoja, o tiesiog technokratiškai daro, kas yra numatyta. Tada visuomenė kažkiek gal ir atsipalaiduos, nes dabar tai visi vieni kitiems linki ramybės“, – sakė G. Sarafinas.

Trūksta viceministro

Paklaustas, ar gali sistema „važiuoti“ ant viceministrų iniciatyvos, žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius pastebėjo, kad už bendrąjį ugdymą atsakingo viceministro nėra.

„Skaudžius pasitraukė. Liucilė, kuriai G. Jakštas pavedė tą sritį, nepatvirtinta viceministre. Tie viceministrai, kurie yra, tai vienas yra atėjęs iš sporto, vienas iš profesinio mokymo, o trečias iš aukštojo mokslo, už bendrąjį ugdymą nėra nė vieno atsakingo.

Tarpinis patikrinimas

Vadinasi, šitoje srityje matyt remiamasi į Nacionalinę švietimo agentūrą, kurią vairuoja Aldakauskas. Jie yra senbuviai. Jie ir tęs tai, ką pradėjo. Bet Aldakauskas yra laikinasis. Kažkaip sukasi. Vyksta toks „status quo“, „kaip nors mums čia reikia išplaukti“, – apibendrino G. Sarafinas.

Situacijos dėl abiturientų laukiančių brandos egzaminų pašnekovas nedramatizavo, nes tvarka čia nesikeitė.

„Šių metų dvyliktokams yra viskas tas pats, kaip ir praėjusių metų dvyliktokams. Tereikia tik kokybės. O, jei sukurs dar keturias recenzentų grupes, jie dar kartą peržiūrės, tai nebus blogiau, kad daugiau žmonių pamato, išrenka klaidas ir broką. Tai yra pozityvu“, – sakė G. Sarafinas.

Naujo modelio kūrimas – patarėjos rankose

Kaip jau skelbta, siekiant išvengti tarpinius patikrinimus lydėjusių nesėkmių, visas valstybinių brandos egzaminų užduotis peržiūrės papildomi recenzentai, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Tuo metu dėl matematikos egzamino svarstoma suburti atskirą vertinimo komisiją, kuri išanalizuos patikrinimo užduotis dar iki pateikiant jas abiturientams.

„Delfi“ primena, kad besitraukdamas iš pareigų G. Jakštas padėkojo savo patarėjai Agnei Liucilei Grickevičei, kuri priėmė iššūkį suformuoti naujo išskaidyto egzaminavimo modelį.

„Agnė Liucilė turi darbo patirtį dirbant mokytoja, daugiau nei 14 metų organizacinio darbo patirtį ankstyvojo, bendrojo ir neformalaus ugdymo srityje“, – tuomet sakė G. Jakštas.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad netrukus bus paskelbtas konkursas Nacionalinės švietimo agentūros vadovo pareigoms eiti. Plačiau apie tai galima skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)