Judviejų duetas net buvo įgijęs populiarų sutrumpinimą 2K. Dabar iš jų liko vienas. „Čia taip skaudžiai pagaunate“, – pripažino A. Kubilius.

Politikas dalinosi, kad žinia apie G. Kirkilo netektį jam buvo netikėta ir sukrečianti.

„Iš tikrųjų Gediminas buvo tam tikras prasme unikalus politikas. Su juo galėjome būti ir tikri politiniai oponentai, pakankamai aršūs, Seimo salėje arba kokiuose nors viešuose debatuose. Bet kartu buvome ir tikri bendraminčiai, ir nereta proga ir bendražygiai įvairiuose svarbiuose ar tai būtų valstybės ar geopolitikos reikaluose.

Tokia jo savybė ir įsiklausyti, ir girdėti, ir pačiam formuluoti svarbius dalykus, ir įtikinti savo bendražygius kairėje pusėje, buvo labai svarbus dalykas per visus Nepriklausomybės metus“, – kalbėjo A. Kubilius.

Vadinamojo 2K viršūnė, pasak pašnekovo, buvo tada, kai G. Kirkilui teko imtis premjero posto, ir jis tą galėjo padaryti tik su konservatorių parama mažumos Vyriausybei.

„Bet ir prieš tai, ir ypač vėliau mes kartu su juo turėjome labai daug didelių bendrų politinių ar net geopolitinių projektų. Vieną tokių labai gerai atsimenu, kai jau po Krymo okupacijos ėmėmės iniciatyvos, ir ėmėmės realizuoti tą vadinamojo Maršalo plano Ukrainai iniciatyvą, ir tada kartu su juo apvažiavome, apskraidėme daugelį didžiųjų Vakarų sostinių. Tas iš tikrųjų lėmė, kad paskutinius gal penkiolika metų savo mintimis ir idėjomis buvome labai artimi“, – sakė A. Kubilius.

Politikas jaunajai politikų kartai palinkėtų iš G. Kirkilo pasimokyti suprasti savo atsakomybę ir ieškoti sutarimo.

„Politika yra politika. Oponavimas ir kritika kitoms partijoms yra svarbi dalis. Bet vieno dalyko palinkėčiau, kad, jeigu jau yra sudėtingi iššūkiai, kurie tenka ar visai valstybei, ar net plačiau visai Europai, kad tuo atveju būtų sugebama suprasti savo atsakomybę, ir ieškoma sutarimo. Šituo požiūriu G. Kirkilas tikrai buvo didelis pavyzdys ne tik kairei pusei, bet ir visai Lietuvai“, – teigė A. Kubilius.

Nesiguodė apie sveikatą

A. Kubilius sakė, kad G. Kirkilas jam niekada nesiguodė apie sveikatą.

„Kad jis rūkė kaip garvežys, tą visi matėme. Jo pypkutė yra politinio folkloro dalis. Bet jis ir tenisą žaisdavo, ir visus jo žvejybos nuotykius išklausydavau. Kažkaip labai netikėtai tas nutiko“, – sakė A. Kubilius.

Kaip „Delfi“ jau rašė, apie G. Kirkilo mirtį pranešta šeštadienio rytą.