„Aš manau, kad prezidentas nusileido gana žemai, ir jeigu taip perfrazuoti, tai panašu, kad prezidentui gali pritrūkti kuro iki antro rinkimų turo. Palinkėčiau, kad jo nepritrūktų“, – reaguodamas į prezidento pasisakymus apie komisiją laidoje „ELTA kampas“ kalbėjo V. Bakas.

„Akivaizdu, kad žmonės girdi pranešėjo istoriją, žmonės supranta, kad valstybės vadovas turėtų būti Konstitucijos teisėtumo garantas, skaidrumo etalonas. Visuomenė tai mato ir girdi“, – sakė parlamentaras.

Kaip skelbta anksčiau, Seimo Etikos ir procedūrų komisijai konstatavus, jog VSD pranešėjo istoriją nagrinėjusi komisija pažeidė kelis įstatymus ir procedūras, prezidentas G. Nausėda kartoja – šio parlamentinio tyrimo tikslas buvo diskredituoti jį kaip kandidatą į šalies vadovo postą. Referuodamas į komisijos darbą ir parengtas išvadas prezidentas vaizdžiai tikino, kad „tuščiu baku toli nenuvažiuosi“.

Parlamentaro V. Bako vertinimu, gan aštrią G. Nausėdos retoriką VSD pranešėjo komisijos atžvilgiu lemia argumentų trūkumas.

„Kai neturi argumentų pereini ad hominem, į asmeniškumus, akivaizdu, kad prezidentas yra nepasiruošęs rimtų argumentų diskusijai dėl šios išvados“, – teigė jis.

„Prezidentas elgiasi neskaidriai. Kaip ir buvo nuslėpta priklausomybė Komunistų partijai. Tačiau ši priklausomybė yra rimtesnė, čia yra šie laikai, nebe 1980-1990 m. Jeigu yra faktinių aplinkybių, kad jo aplinkoje yra tikrai daug žmonių, susijusių su rusų specialiosiomis tarnybomis – tą reikia paaiškinti“, – pridūrė V. Bakas.

ELTA primena, kad antradienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, jog VSD pranešėjo istoriją tyrusi parlamento komisija viršijo savo įgaliojimus, neteisėtai atskleidė pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybę. Be to, komisijos pirmininkas Vytautas Bakas, etikos sargų vertinimu, buvo šališkas ir suinteresuotas tyrimu.

Į Seimo etikos sargus dėl galimų parlamentinio tyrimo pažeidimų kreipėsi pati VSD, Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Komisija sulaukė ir prezidento vyriausiojo patarėjo Jareko Niewierowicziaus – nutarta šiuo pagrindu pradėti dar vieną tyrimą.

Savo ruožtu, opozicijai priklausantys parlamentarai yra pasikreipę į Konstitucinį Teismą (KT), prašydami išsiaiškinti, ar parlamentinio tyrimo komisija veikė teisėtai.

Kaip pranešta anksčiau, prieš savaitę Seimas po svarstymo pritarė parlamentinio tyrimo išvadoms – jų patvirtinimui liko paskutinis balsavimas. VSD pranešėjo komisijos išvadose metamas šešėlis prezidentui Gitanui Nausėdai bei specialiųjų tarnybų vadovams. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui G. Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Tyrimo išvadose taip pat skelbiama, jog VSD tyrė galimus pažeidimus, finansuojant G. Nausėdos rinkiminę kampaniją.

Taip pat išsiaiškinta, jog G. Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius.

Tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas, komisijos teigimu, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)