„Kremliaus režimo subjektai nuo 2023 m. pavasario prieš Baltijos valstybes aktyviai vykdo psichologines-informacines operacijas, kurios apima ir kinetinius veiksmus. Šiomis operacijomis yra siekiama kelti paniką Baltijos valstybių visuomenėse ir stabdyti jose vykdomą Kremliaus režimui nepalankią veiklą. Operacijų potencialių taikinių sąrašas yra labai platus: aktyviai prieš valdantįjį Kremliaus režimą veikiantys politikai ir visuomenės veikėjai, jiems priklausantis turtas, istorijos paminklai, valstybingumo simboliai, infrastruktūros objektai, kultūros ir švietimo įstaigos“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame VSD Strateginės komunikacijos skyriaus komentare.

Kremliaus režimas opozicinį Kovos su korupcija fondą (FBK), kaip pažymi departamento specialistai, vertina kaip pavojingiausią opozicinę jėgą, galinčią daryti realią įtaką Rusijos vidaus procesams. „Režimo subjektai nuolat renka informaciją apie užsienyje gyvenančius organizacijos narius ir yra surengę išpuolių, keliančių pavojų jų gyvybei ar sveikatai. Tikėtina, kad 2024 m. kovo 12 d. Vilniuje įvykdytas FBK nario Leonido Volkovo užpuolimas yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija, kurios tikslas – stabdyti Rusijos opozicijos projektų, susijusių su artėjančiais nedemokratiniais Rusijos prezidento rinkimais, įgyvendinimą“, – rašoma VSD komentare.

„Rusijos organizuojamų psichologinių-informacinių operacijų kinetinių veiksmų vykdytojais dažnai būna asmenys, užverbuoti socialiniuose tinkluose. Šių nusikalstamų veikų vykdymo motyvais gali būti ideologinės nuostatos ar siūlomas piniginis užmokestis. Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas ragina šalies gyventojus socialiniuose tinkluose gavus pasiūlymų už finansinį atlygį vykdyti smurto išpuolius, vandalizmo aktus ar kitas nusikalstamas veikas apie tai nedelsiant informuoti žvalgybos ir teisėsaugos institucijas.

Kriminalinės policijos biurui atliekant ikiteisminį tyrimą dėl L. Volkovo užpuolimo VSD bendradarbiauja ir keičiasi informacija su kompetentingomis institucijomis“, – priduria VSD.

Leonidas Volkovas

Užpultas naktį

Kaip jau buvo skelbta, vėlų antradienio vakarą buvo užpultas sostinėje gyvenantis Leonidas Volkovas, jis – vienas artimiausių mirusio Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygių.

Užpuolikas laukė, kol L. Volkovas parvažiuos namo, tuomet išdaužė automobilio langą, į saloną ėmė purkšti ašarines dujas ir talžyti L. Volkovą mėsai mušti skirtu plaktuku.

„V. Putino banditų pasveikinimas iš banditiško St. Peterburgo“, – komentuodamas Vilniuje surengtą išpuolį socialiniame tinkle „X“ sakė Rusijos opozicijos politikas L. Volkovas.

Rusijos opozicijos atstovui pavyko pasprukti, jis namie sulaukė greitosios medicinos pagalbos. Trečiadienio paryčiais L. Volkovas socialiniame tinkle „X“ sakė, kad išpuolio metu sulaužyta ranka, o jis pats – išleistas gydytis į namus.

„Jie norėjo iš manęs pasidaryti kotletą, vyras su plaktuku mėsai muštis prie pat namų, kieme mane užpuolė, 15 kartų smogė man į koją. Mano koja kažkaip liko sveika. Vaikščioti skauda, bet jie (medikai – red.) sako, kad lūžio nėra, tačiau ranką susilaužiau. Tai nėra didelė bėda. Svarbiausia, kad dirbsime ir nepasiduosime", – vaizdo kreipimesi sakė L. Volkovas.

Tyrimą sostinėje perėmė elitiniai kriminalistai

R. Požėla sakė, kad ištirti Rusijos opozicijos veikėjo užpuolimą mestos didžiulės pajėgos

„Įvykį perėmė Lietuvos kriminalinės policijos biuras, metamos didžiulės pajėgos, tiek analitiniai gebėjimai, tiek fiziniai pajėgumai“, – kalbėjo jis.

Komisaras sakė, kad kol kas apie užpuolimo versijas kalbėti dar anksti.

„Visų pirma darbas, o tada komentavimai. Kai visuomenei turėsime galimybę pasakyti daugiau, be abejo, pasakysime. Šioje vietoje dėsiu tašką“, – kalbėjo jis.

Į L. Volkovo užpuolimą sureagavo ir politikai, kurie sako, kad Rusijos ir Baltarusijos lyderiai, gyvenantys Lietuvoje, turėtų būti stebimi atidžiau.

Kartu pasigirdo raginimai nepasiduoti siekiams diskredituoti rusų ir baltarusių disidentus, jeigu reikia, ieškoti daugiau resursų tarnyboms, kurių darbas užkardyti tokio tipo grėsmes. Plačiau apie tai – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją