Patikrinimo metu sprendimas tikrinamąjį asmenį tirti poligrafu priimtas nebuvo“, – nurodoma VSD rašte, su kuriuo susipažino ELTA.

Taip pat dokumente pažymima, kokiais atvejais leidimas dirbti su įslaptinta informacija gali būti neišduodamas.

„Asmeniui atsisakius tirtis poligrafu, jam leidimas dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija gali būti neišduodamas tik atsižvelgiant į visą turimą informaciją apie tiriamą asmenį ir jo aplinką. Per pastaruosius penkerius metus nebuvo nė vieno atvejo, kai priėmus sprendimą atlikti asmens tyrimą poligrafu, asmuo būtų atsisakęs tirtis poligrafu“ , – rašoma dokumente.

VSD nurodo, kad leidimas dirbti su įslaptinta informacija Algirdui Stončaičiui buvo išduotas laikantis Lietuvos Respublikos valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų reikalavimų.

Situaciją įvertino ir Policijos departamentas. Departamentas informuoja, kad abejonių dėl A. Stončaičio leidimo dirbti su įslaptinta informacija išdavimo nekilo.

„Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras pagal kompetenciją atliko patikrinimą ir informacijos, dėl kurios galėtų kilti abejonių minėto asmens patikimumu sprendžiant klausimą dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija išdavimo, nenustatė“, – rašoma Policijos departamento dokumente, skirtame Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Laurynui Kasčiūnui bei Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojui Bronislovui Mateliui.

ELTA primena, kad naujienų portalas „15min“ publikavo tyrimą, kuriame teigiama, kad A. Stončaitis gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu. Nustatyta tvarka numato, kad toks leidimas gali būti išduotas tik klausimų dėl reputacijos ir skaidrumo nekeliantiems asmenims.
Antikorupcijos komisijos nariai, valdančiosios koalicijos atstovai paragino A. Stončaitį pasitraukti iš komisijos pirmininko posto, tačiau demokratas nesutiko to padaryti. Siekdami išsiaiškinti visas situacijos aplinkybes, komisijos nariai kreipėsi į saugumo tarnybas ir paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su jų pirmininko reputacija.

A. Stončaitis ėjo Vyriausybės kanclerio pareigas „Demokratų sąjungos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje. Ekspremjeras kilusias abejones dėl A. Stončaičio skaidrumo vadina spekuliacijomis ir konservatorių „pučiamu skandalu“.