Urbonaitė: politinis sezonas bus karštas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė, politologė Rima Urbonaitė laidoje teigė, jog opozicija turi kelti „triukšmą“.

„Opozicija turi triukšmą kelti, tai yra jos darbas. (…) Manau, kad tai yra svarbu. Žinoma, visada yra vienas niuansas – kokie tie klausimai, ar tai konstruktyvi kritika. Aišku viena, kad jeigu vasara orais karšta buvo, tai rudens naujas politinis sezonas pasižymės nemažesne kaitra“, – prognozavo politologė R. Urbonaitė.

Ji teigė, jog dabartinė krizės – tiek infliacija, tiek ir augančios energijos išteklių kainos „ant Vyriausybės pečių sukrauna svorį“.

„Ir turi galvoti, kaip padėti žmonėms, kuriuos labiausiai tai paveiks. Ir tos atsakomybės nenusikratysi“, – kalbėjo MRU lektorė.

Laurynas Kasčiūnas, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

Vyriausybės perkrovimas vardan tiesiog perkrovimo, problemos nespręs, teigė politologė.

„Klausimas – kuo tu tai pakeiti? Prisipažinime, negirdėjome jokios alternatyvos pavardės vienam ar kitam ministrui pakeiti. Nėra eilės išsirikiavusių, norinčių, o svarbiausia – ir galinčių dirbti“, – sakė Žinių radijo pašnekovė.

R. Urbonaitė sakė, jog šiuo metu itin nesinori „aklo visų ministrų gynimo“.

„Bet norisi kuo aiškesnės komunikacijos su turiniu. (…) Ir kitas dalykas – nesinorėtų kito aklo principo – kai nekeičiam (ministrų, aut. p.) tik todėl, kad nekeičiam, taip neturi būti“, – kalbėjo politologė R. Urbonaitė.

Politologė: klausimų yra

MRU politologės R. Urbonaitės nuomone, energetikos ministras Dainius Kreivys turėtų atsakyti dėl elektros rinkos liberalizacijos.

„Klausimų tikrai yra, aš gal nesu ekspertė, nesiimsiu vertinti, bet manau kitų ekspertų pasisakymus, nes koreliacija tarp liberalizavimo ir dabartinio kainų augimo nėra tokia tiesioginė. Čia yra vienas dalykas – ar buvo įvertintos rizikos, pavyzdžiui, suteikiant vienam ar kitam paslaugos tiekėjui leidimą – yra klaustukas. Čia yra klaustukas ir praėjusiais, ir šiai kadencijai“, – teigė politologė.

R. Urbonaitė pabrėžė, jog energetikos ministras turėjo įsivertinti praėjusios kadencijos nuveiktus darbus – ar jie visi teisingi.

„Ko norisi labai sulaukti – tai to plano. Jis parodys, ar mes galime judėti su tuo klausimu, ar ne. (…) Klausimų yra, kai kurie momentai praleisti. (…) Šiuo metu viskas yra ministro D. Kreivio rankose. Ministras turi visas galimybės įrodyti, kad jis yra pasiruošęs, kiek tai įmanoma, amortizuoti šią krizę. (…) Aišku, valdantieji vis dar turi daugumą, nors ir trapią, bet jie vis dar gali apginti ministrą“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ priminė politologė R. Urbonaitė.

Simonas Gentvilas

Aplinkos ministrui S. Gentvilui, anot MRU lektorės R. Urbonaitės, klausimų taip pat yra.

„Ir į juos kol kas yra neatsakoma. Kas yra keista, kad ir partijos pirmininkė faktiškai nekomentuoja to, bent jau aš jų negirdėjau. Aišku, ministras yra pavaldus ministrei pirmininkei, bet mes puikiai suprantame, kad partija deleguoja ministrus ir partijos pirmininkė turėtų jausti atsakomybę.

Bet ir pati premjerė Ingrida Šimonytė – jeigu dėl kitų ministrų ji pakomentuoja daugiau, tai čia ji išlaiko tam tikrą distanciją. Gal net Vyriausybės viduje yra atliekami tam tikri vertinimai, ko mes dar nežinome. (…) Nenustebčiau jei net ateis žinia, kad Vyriausybės viduje yra sprendimai. Aišku, čia yra koalicijos partneriai, papildomos trintys. Tai situacija nėra be klausimų“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje dalijosi MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Širinskienė išvardijo, kurie ministrai verti interpeliacijos

Seimo narė, opozicinės Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė teigė, kad situaciją labiausiai keistų savalaikiai sprendimai ir tinkama komunikacija.

„O to aš pasigendu – mes jau praėjusį rudenį turėjome situaciją – kainos auga, Vyriausybė žada, kad ateis su kažkokiu paketu, o sprendimą kompensuoti priima balandžio mėnesį su atbuline data. Dabar mes matome, kad mes vėl kaip žiogai pragrojom visą vasarą, atėjo ruduo ir tos žiogų muzikos nebeužteks – reikės kažkokių darbų. Bet kas bus daroma anti–infliacijos srityje – nėra (aišku, aut. p.). Dainius Kreivys pažadėjo atnešti kažkokį projektą rugsėjo pradžioje.

O rugsėjo pradžia po dviejų dienų. Bet kol kas mes nieko nežinome. Nors ir ten, greičiausiai, bus tik pasiūlymas taupyti, kiek suprantu iš dabartinės komunikacijos“, – sakė Seimo narė A. Širinskienė.

„Kai kurių ministrų pakeitimas įtampas ar problemų susikūrimą mažintų“, – Žinių radijo laidoje tikino parlamentarė A. Širinskienė.

Ji teigė, jog ministrų kabinetas nemažai problemų susikūrė pati. Kaip pavyzdį jį pateikė užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergį ir jo pastangas suvaldyti prekių į ir iš Kaliningrado tranzito klausimą.

„Tik priminsiu G. Landsbergio situaciją su Kaliningrado tranzitu. Kur akivaizdžiai, kaip vėliau paaiškėjo, buvo meluojama, kad viskas derinta su suderinta su Europos Komisija (EK). O EK pirmininkė duodama interviu BNS paskui pasako, kad jie nieko naujo ir valstybei nežinomo antrą kartą neišaiškino. Tai manyčiau, kad tokia saviveikla, ypač – tarptautinėje plotmėje mus padaro ne visai patikimais, prognozuojamais partneriais ES valstybėms. Ši saviveikla mano galva turėtų baigtis“, – sakė A. Širinskienė.

Gabrielius Landsbergis

Opozicijos atstovė tikino, jog užsienio reikalų ministras G. Landsbergis dėl to vertas interpeliacijos.

Kalbėdama apie energetikos ministro D. Kreivio atsakomybę, parlamentarė A. Širinskienė priminė, jog opozicija prieš kurį laiką įspėjo, kad liberalizacijos procesą reikia nukelti.

„Tam tikrų klausimų ir man kyla. Suprantu, kad liberalizacija kaip europinis procesas turėjo būti pradėta. Ji ir buvo pradėta, teisės aktai priimti visai kitokioje geopolitinėje situacijoje, visai kitokioje energijos kainose. Šiuo atveju, kai nuo pirminių sprendimų praeina dveji metai ir jie yra D. Kreivio atsakomybės metai, tai man labai keista – ką veikia ministras?

Ypač, kai opozicija labai aiškiai paskutinį pusmetį kalbėjo, kad liberalizacijos procesus reikia nukelti, reikia žiūrėti, kaip viskas startuos, ar tai bus sėkminga“, – sakė politikė.

Parlamentarė A. Širinskienė teigė iš energetikos ministro besitikinti aiškaus plano, kuris nebus „išjunkime lemputes“, bet ir bus ir saugikliai, vizija, ką daryti toliau.

„Tol, kol aš nepamatysiu D. Kreivio plano, įstatymo projektų, tol man sunku kalbėti, kad jam čia ir dabar reikia interpeliacijos. Juo labiau, kad mano galva, ir daugiau ministrų reikėtų interpeliuoti ir padariusių kur kas sudėtingesnių, atsakomybės reikalaujančių veiksmų, sukėlusių ir grėsmę su Kaliningrado tranzitu“, – kalbėjo Seimo narė A. Širinskienė.

O aplinkos ministras S. Gentvilas, anot parlamentarės A. Širinskienės, vykdo „paslydimų sistemą“.

„Ir kyla klausimas – kokiems interesams – statybų verslu ar aplinkosaugai ministras dirba“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė opozicijos atstovė A. Širinskienė.

Skvernelis: valdančioji dauguma turėtų patraukti ministrus, kuriems nesiseka

Buvęs premjeras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, kad Energetikos ministerija per daug atsipalaidavo.

„Kai jau antras etapas buvo, reikėjo pasirinkti tiekėją, tai jau matėme, kokie yra trūkumai. Su ministru tai diskutavome, tai kaip tik sutapo su opozicijos išėjimu iš salės. Ir lyg ministras girdėjo.

Bet be energetikos ministerijos yra ir kitos labai svarbios institucijos – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), kuri turi prižiūrėti rinką, reguliatorius, tiekėjus. Ir tokiu atveju daugiau darbų nepadarė, ne tik Energetikos ministerijos kalta“, – svarstė politikas.

Jis sutiko, kad D. Kreiviui sunkiai sekasi paaiškinti spręsti krizę, kuri atsirado „ir ne nuo Lietuvos priklausančių aplinkybių“.

„Jeigu nesugebi dirbti, reikia matyti, kad kažkam gal nelabai sekasi darbuotis. Ir tuos, kuriems nelabai sekasi – Vyriausybė, valdančioji koalicija turėtų patraukti tuos ministrus“, – ragino S. Skvernelis.

Dainius Kreivys

Paklaustas, ar įvyks Vyriausybės perkrovimas, opozicijos atstovas S. Skvernelis Žinių radijo eteryje sakė net neabejojantis, kad ministrai bus ginami mūru.

„Net neabejoju, kad taip bus. Jūs matote, kokia yra dauguma, ji labai trapi, labai priklausanti nuo mažųjų koalicijos partnerių. Ir kalbant apie deleguotus asmenis į Vyriausybę, kurie yra pagrindiniai tų partijų pirmininkai, tai apie tai kalbėti būtų net naivu. Laikomasi bet kokia kaina, nors buvo prieš rinkimus buvo kalbama visai kitaip“, – kalbėjo parlamentaras S. Skvernelis.

Mitalas: o kam to reikia?

Valdančiosios daugumos atstovas, Laisvės partijos narys, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog kol kas nėra atsakyta – kodėl kalbama apie Vyriausybės perkrovimą.

„Tai neatsako į klausimą – o kam to reikia? Ir kokiu tikslu apskritai ši idėja yra paleista yra orą“, – sakė politikas V. Mitalas.

Parlamentaras teigė, jog ne visi ministrai dirba be klaidų, bet tai, anot V. Mitalo, neprimena to, kaip dirbo buvusio premjero S. Skvernelio Vyriausybė.

„Kai dabar opozicija taip vardina ministerijų vadovų klaidas, ar bando pripaišyti tas klaidas, jos yra toli iki to, kas buvo S. Skvernelio Vyriausybėje. Kada korupcijos skandalai vijo vienas kitą. Ir mes, visuomenė jau tada nesuprato – kuriuo ministru tikėti, o kuriuo – ne.

Taip, dabar yra labai sunkus metas, nes yra daugybė iššūkių, kuriuos reikia suvaldyti – nuo infliacijos, energetikos kainų. Ir taip, ne visi ministrai visą laiką dirba be klaidų. Bet kiekvieną atvejį svarstyčiau atskirai, labai šaltai“, – ragino valdančiosios daugumos atstovas V. Mitalas.


Jis teigė, jog šiuo metu nemato priežasčių, kodėl energetikos ministras D. Kreivys turėtų atsistatydinti, arba būti kažkuo pakeistas.

„Nes ta energetikos kainų pasiutpolkė, juk visi suprantam, kad ne D. Kreivio, ne šios Vyriausybės klaida, ar atsitikęs reiškinys. Tai yra Vladimiro Putino sukelto karo efektas, kurį jaučia tiek Lietuva, tiek ir kitos valstybės. Dėl elektros liberalizacijos – mes privalome pripažinti, kad Lietuva prieš kelis metus padarė klaidą, kad ją vykdė keliais etapais.

Bet ją vis tiek reikia pabaigti ir kaip įmanoma greičiau užbaigti šį sudėtingą procesą. Žinau, kad žiauriai netinkamu laiku, bet jį reikia pabaigti“, – pabrėžė Laisvės partijos atstovas V. Mitalas.

Aplinkos ministro S. Gentvilo darbas, anot V. Mitalo, yra vienas sunkiausių.

„Nes ten yra daugybė subtilių klausimų. (…) Taip, tam tikrų klausimų man irgi sukėlė šios vasaros istorijos. (…) Aš jam vis tiek duodu pasitikėjimo kreditą ir manau, kad jei jis pateiktų visus atsakymus į klausimus, kaip ten tose istorijose buvo, tada ir klausimų visuomenėje jam nebeliktų“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo parlamentaras V. Mitalas.