„Žinodami, kad visuomenė laukia atsakymų dėl ministrės Bilotaitės veikimo arba neveikimo riaušių metu, LVŽS neketina sustosi. Šį antradienį Seime pamatėme, kad valdantieji savo balsais, manipuliuodami laiku, kada buvo nustatytas balsavimas dėl laikinosios komisijos, imasi visų įmanomų priemonių, kad būtų užglaistytas šis galimas ministrės neveikimas arba neteisėta veikla“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė D. Gaižauskas.

Dėl to „valstiečiai“, pasak jo, inicijuoja visų opozicijos frakcijų sutelkimą ir laikinosios komisijos, sudarytos iš jų atstovų, organizavimą.

„Suprantame, kad pagal Statutą tai nėra numatyta, tačiau ši sudaryta komisija veiks pagal laikinosios Seimo komisijos nustatytą tvarką ir viską darys skaidriai“, – teigė parlamentaras.

LVŽS frakcija siūlys deleguoti į komisiją kiekvienai opozicinei frakcijai po du asmenis. Tikimasi, kad visos opozicinės frakcijos, pasak D. Gaižausko, palaikys iniciatyvą ir dar iki šv. Kalėdų

Dainius Gaižauskas

Ministrei pateikiami šie klausimai:

  1. Ar 2021 m. rugpjūčio 10 d. neramumų prie Seimo metu buvo naudotas riaušių malšinimo planas? Jei taip, tai koks?
  2. Ar buvo duotas įsakymas aktyvuoti masiniams neramumams malšinti ir viešajai tvarkai atkurti skirtą planą „Vėtra“? Jei taip, kas šį įsakymą davė ir kada? Ar įsakymas buvo įformintas pagal tuo metu galiojusių teisės aktų reikalavimus?
  3. Kas, kada ir kokiu tikslu 2021 m. rugpjūčio 10 d. inicijavo ikiteisminį tyrimą dėl galimo riaušių organizavimo pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 283 straipsnio 2 dalį („Riaušės“)?
  4. Kodėl 2021 m. rugpjūčio 10 d. pradėjus minėtą ikiteisminį tyrimą teritorinės policijos įstaigos, kurios veiklos teritorijoje prasidėjo riaušės, viršininkas nedelsdamas nepriėmė įsakymo pradėti operaciją „Vėtra“? Kas, kuris pareigūnas ar jų grupė (Vilniaus AVPK viršininkas, Policijos generalinis komisaras, VRM ministrė, Seimo Pirmininkė ar kt.), kada priėmė sprendimą neaktyvuoti plano „Vėtra“?
  5. Kas vadovavo statutinių pareigūnų veiksmams 2021 m. rugpjūčio 10 d.? Kokios konkrečios užduotys buvo skirtos pareigūnams ir kas jas skyrė?
  6. Ar minėtas riaušių malšinimas buvo vykdomas pagal teisės aktų reikalavimus? Jei 2021 m. rugpjūčio 10 d. VST pareigūnai pasitelkti vidaus reikalų centrinių įstaigų vadovų prašymu atlikti kitoms vidaus reikalų statutinėms įstaigoms pavestas funkcijas, ar tai padaryta pagal VST pareigūnų pasitelkimo tvarką, kai jiems konkrečias užduotis nustato VRM ministras? Ar buvo pasirašytas toks VRM ministro įsakymas ir kokios konkrečios užduotys buvo skirtos VST pareigūnams?
  7. Kas buvo paskirtas atsakingas už užduočių vykdymą, jei VST pareigūnai buvo pasitelkti padėti policijos pareigūnams? Kas vadovavo pasitelkimo operacijai?
  8. Kiek kartų nuo 2020 m. gruodžio mėn. iki 2022 m. spalio mėn. VRM ar kita vidaus reikalų statutinė įstaiga raštu su prašymu pasitelkti VST pareigūnus kreipėsi į VST? Kiek kartų VST raštu atsisakė skirti savo pareigūnus į pagalba kitos statutinėms įstaigos?
  9. Ar VRM ministrė A. Bilotaitė yra priėmusi įsakymą (-us) dėl VST pareigūnų pasitelkimo į pagalbą kitoms statutinėms įstaigoms, kai VST buvo atsisakiusi šią pagalbą teikti? Jei taip kiek kartų ir kokioms užduotims vykdyti?
  10. Ar VRM ministrė A. Bilotaitė reikalavo R. Pociaus atsistatydinti iš pareigų, nuolat ji tikrino, elgėsi nepagarbiai, sukurdama darbui nemalonią psichologinę aplinką ir socialiai nesaugias darbo sąlygas bei baimes dėl galimybės netekti užtarnautų socialinių garantijų?


Bilotaitė: nežinau, kas dar neaišku

Pati ministrė sakė, kad abejonės jau yra išsklaidytos, tačiau, jei Seimas priims sprendimą dėl komisijos, ji atvyks pateikti atsakymus į užduodamus klausimus.

„Opozicija turi teisę. Viskas buvo atsakyta. Jei Seimas priims sprendimas, tai laukiu jo. Yra pareiga atvykti ir pateikti (atsakymus), bet visi paaiškinimai buvo pateikti, į visus klausimus buvo atsakyta. Tiesiog nežinau, kas dar neaišku“, – komentavo A. Bilotaitė.

Socdemai ir demokratai dėl prisijungimo prie iniciatyvos abejoja

Socialdemokratas Gintautas Paluckas priminė, kad yra kreiptasi į kelis Seimo komitetus, kad šie toliau aiškintųsi ministrės veiklą riaušių metu.

„Kai komitetai iniciatyvos neparodė, tai mes parėmėme iniciatyvą dėl specialiosios komisijos. Dabar, kadangi komisijos formavimas yra atmestas, tikimės, jog atsirado patiems komitetams daugiau noro išsiaiškinti, nes kai kurios valdančiosios frakcijos taip pat išsakė, kad jiems Bilotaitės atsakymai yra nepakankami“, – sakė Seimo narys.

Jo teigimu, įvairūs formatai turi veikti Seimo Statuto nustatyta tvarka.

„Į tuos dalykus turi būti įtraukta tiek pozicija, tiek opozicija. Atskirai kažkokius opozicinius formatus, kažką aiškintis aš nematau prasmės. Opozicija, kai reikia spręsti svarbius valstybės klausimus, susijungia ir susitelkia, o kai reikia tiesiog papolitikuoti ar panašiai, į tokius nekonstruktyvius dalykus socialdemokratai nesijungia“, – pridūrė G. Paluckas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Domas Griškevičius taip pat sakė, kad į kolegų pasiūlymą žiūri skeptiškai.

„Siekis gauti atsakymus sveikintinas, bet Demokratai į šį pasiūlymą žiūri skeptiškai pirmiausiai dėl to, kad tokia komisija nebūtų legitimi. Jei dabar NSGK nesiims šio klausimo realaus svarstymo, liks tik vienas kelias – kelti interpeliaciją VRM ministrei ir tokiu būdu gauti atsakymus į iškeltus klausimus“, – Delfi komentavo D. Griškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)