Kaip nurodoma išplatintame pranešime, į Lietuvą nuo penktadienio bus perdislokuojami kariai ir karinės technikos vienetai, dalyvausiantys bendrose lauko taktikos pratybose su Lenkija bei tarptautinėse NATO pratybose „Steadfast Defender 24“.

„Lenkijos – Lietuvos sieną ką tik kirto pirmoji JAV kariuomenės 2-ojo kavalerijos pulko karinės technikos kolona. Amerikiečiai kartu su mūsų kariais dalyvaus pratybose “Saber Strike” Pabradėje. Tai – dalis šį pavasarį Lietuvos teritorijoje vyksiančių intensyvių karinių pratybų“, – informuoja Lietuvos kariuomenė.

Balandžio 19-21 d. vyksta Vokietijos Bundeswehro 2 divizijų karių ir technikos judėjimas į Lietuvos teritoriją, ruošiantis pratybos „Grand Quadriga 2024“. Pirmieji kariai į Lietuvą atvyks balandžio 19 d. oro keliu. Tuo tarpu karinė technika į pratybų vietą Gen. Silvestro Žukausko poligone atvažiuos iš Kauno intermodalinio terminalo, prieš tai į jį atvykę geležinkeliu per Mockavos ir Šeštokų geležinkelio stotis. Pratyboms, kurios orientuotos į 2 divizijų perdislokavimą iš centrinio Europos regiono į rytinį, į Lietuvą atvyks virš 3 tūkst. Vokietijos karių bei 200 vienetų karinės technikos, tarp jų „Leopard“ tankai, pėstininkų kovos mašinos „Puma“ ir „Boxer“.

Balandžio 21-26 d. vyks bendros Lietuvos ir Lenkijos lauko taktikos pratybos su aviacijos elementu „Brave Griffin 24/II“, kuriose dalyvaus ir sąjungininkai iš JAV bei Portugalijos. Lietuvos Didžiojo Etmono Jono Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ bei Portugalijos kariuomenės rotacinių pajėgų kariai šiuo metu atlieka taktinį žygį iš savo nuolatinių dislokacijos vietų Žemaitijos regione link vadinamojo „Suvalkų koridoriaus“, kur balandžio 20 d. susijungs su Lenkijos ir Lietuvoje dislokuotomis JAV pajėgomis, ir treniruosis pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos planą“.

Lietuvos kariuomenė balandžio – birželio mėnesiais vykdys vieną didžiausių ir intensyviausių karinio rengimo pratybų ciklų, kuriame dalyvaus per 20 tūkstančių Lietuvos ir sąjungininkų karių, tūkstančiai karinės technikos vienetų. Visų pratybų tikslas – išbandyti Vilniaus viršūnių susitikime patvirtintus NATO regioninius gynybos planus, užtikrinant greitą pajėgų perdislokavimą iš vienos valstybės į kitą ir pasiųsti aiškią atgrasymo žinią priešui apie tvirtą NATO narių ryžtą ir įsipareigojimus kolektyvinei gynybai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)