„Yra žinoma, kad mergaitė patyrė smurtą, kurį, matyt, nustatys teisėsauga. Lygiai taip pat medikai, labai norėtų norėtųsi, kad medikams pavyktų išgelbėti mergaitės gyvybę ir sveikatą. O toliau atitinkamai aiškinsimės su institucijomis, ką jos darė ir ko nepadarė“, – LK sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė.

Ji teigė, jog šiuo atveju tyrimas buvo pradėtas dėl kilusių įtarimų ir nesusipratimų.

„Ypatingai žiūrint į tai, kad mamos amžius yra labai jaunas. Jeigu mes kalbame, kad tai yra devyniolikos metų mama, o mergaitei yra dveji, tai mes kalbame apie pagimdžiusią nepilnametę. Tai klausimas – kokios paslaugos buvo nėščiajai, kokios po to buvo paslaugos, kaip ji buvo prižiūrima, kokia pagalba jai buvo teikiama.

Žinote, smurtinis atvejis yra vienas, tą dieną, ar naktį niekas šalia nestovėjo. Bet iš principo – kiek buvo dirbama su šeima. Tai, kad tai nebuvo žinoma tarnyboms yra neįtikėtina“, – LNK sakė E. Žiobienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės E. Žiobienės teigimu, dažniausia pastaba savivaldybėms po atliktų tyrimų – šeimos skiriamos paslaugos nėra individualizuotos.

„Kitaip sakant, jos nėra orientuotos į tai, ko reikia žmonėms. Dažniausiai yra užpildoma tuo, ką turi savivaldybė. Kaip taisyklė tai yra tėvystės kursai. Ar jie bus besiskiriantys, ar konfliktuojantys, smurtaujantys, juos visus siunčia į tuos pačius tėvystės kursus, nors jų poreikis gali būti labai skirtingos.

Tas pats yra su įvairių įgūdžių vertinimu, ugdymu. Labai dažnai užpildoma labai minimaliomis paslaugomis, ką savivaldybė turi, bet visiškai nežiūrint į tai, kas yra tie gyventojai, ko jiems reikia“, – kalbėjo LNK pašnekovė E. Žiobienė.

Ji kalbėjo, jog konkrečiai šios istorijos, kurios detalės dar nėra žinomos, vertinti negali. Bet panašios istorijos, ypatingai per karantiną, pastebimas kantrybės ir dėmesio vaikui mokymosi spragas.

„To labai daug reikia mokytis, suprasti vaiko poreikius tėvams yra labai svarbi ir sunki užduotis. Ir dažniausiai turbūt tie visi kepštelėjimai, lengvesnis smurtas įvyksta ne todėl, kad žmogus norėtų pažeminti vaiką, bet tai yra jo paties emocinės būklės atspindys – kaip jie sugeba valdytis“, – kalbėjo E. Žiobienė.

Delfi primena, kad policija Raseiniuose dėl dvejų metų mergaitės galimo sunkaus sveikatos sutrikdymo pirmadienį sulaikė jos 19–metę mamą ir šios 22 metų draugą. Policija anksčiau nebuvo gavusi pranešimų apie smurtą šeimoje. Abu asmenys anksčiau nebuvo teisti.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai trečiadienį tenkino prokuratūros prašymą ir leido suimti šiuos du įtariamuosius. 19–metė motina suimta vienam mėnesiui, jos draugas – dviem mėnesiams.

Visą LNK pokalbį su E. Žiobiene žiūrėkite čia: