Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis interviu LRT televizijai nei patvirtino, nei paneigė, kad tarp suimtųjų šioje byloje – ir buvusios Lietuvos ministrės pirmininkės Kazimiros Prunskienės sūnus, Liaudies partijos pirmininkas Vaidotas Prunskus.

Į klausimą, ar kartu su A. Paleckiu buvo suimtas ir V. Prunskus, D. Jauniškis atsakė: „Vėlgi paliksiu tą klausimą kabėti ore, nei patvirtinsiu, nei paneigsiu“.

DELFI pavyko susisiekti su pačiu V. Prunskumi, kuris paneigė buvęs suimtas. Tačiau patvirtino, kad buvo teisėsaugos apklaustas kaip liudininkas.

„Ne, be abejo netiesa (kad buvau suimtas – DELFI), čia kažkoks nesusipratimas. Reikėtų Nemiros Pumprickaitės (LRT žurnalistės – DELFI) klausti, nes jos interviu su VSD vadovu Jauniškiu buvo paminėta, kad viešojoje erdvėje tokia informacija apie mane sklando. Reikėtų jos klausti, iš kur ji tą informaciją gavo, galbūt čia jos pačios išgalvota informacija. Bijau pasakyti, nes tikrai neturiu atsakymo į šitą klausimą“, – sakė V. Prunskus.

Paklaustas, kas jį sieja su A. Paleckiu, V. Prunskus teigė, kad pažįsta jį apie „porą metų“, tačiau per tuos porą metų jį neva buvo sutikęs atsitiktinai tik kokius keturis kartus.

„Ponas Jauniškis nepatvirtino, kad buvau sulaikytas (…). Nežinau, galbūt jų darbo reglamentas toks (nei patvirtinti, nei paneigti – DELFI), sunku pasakyti. Irgi negaliu atsakyti į šitą klausimą“, – DELFI komentavo V. Prunskus.

Jam taip pat sunku atsakyti į klausimą, ar ši situacija kaip nors yra susijusi su jo motina K. Prunskiene.

„Kyla įvairių minčių, tiesą sakant. Kadangi neaišku, nuo ko prasidėjo šita situacija, dėl to nėra ir atsakymo“, – sakė jis.

Jis taip pat patvirtino, kad nors nebuvo suimtas, tačiau šioje byloje buvo apklaustas kaip liudininkas. Paprašytas atskleisti daugiau detalių apie apklausą – kada ji vyko, kas vykdė, ar jis buvo apklausiamas dėl savo ryšių su Rusija, V. Prunskus sakė nuo detalesnių komentarų norintis susilaikyti, mat šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.

Įtariamas asmenų tinklas

DELFI primena, kad 2018 m. gruodžio 19 dieną buvo paviešinta informacija, kad dėl įtariamo šnipinėjimo Rusijai buvo suimtas A. Paleckis. Spaudos konferenciją tuomet surengę Generalinės Prokuratūros vadovas Evaldas Pašilis, VSD vadovas D. Jauniškis ir Generalinis policijos komisaras Linas Pernavas teigė, kad šioje byloje įtarimai pareikšti ne vienam asmeniui, suimtas ne vienas asmuo, tačiau konkrečių skaičių neatskleidė. Spaudos konferencijoje V. Prunskaus pavardė paminėta nebuvo.

VSD direktorius D. Jauniškis tuomet sakė, kad buvo siekiama daryti įtaką Lietuvos politiniams procesams.

„Šiam tikslui verbuojami asmenys, galintys tiesiogiai ar per tarpininkus formuoti politinių partijų programas ar jų struktūrą, pasinaudodami įvairiais žiniasklaidos kanalais, prisidėti prie Rusijos minkštosios galios didinimo šalyje“, – sakė D. Jauniškis. Tačiau jis patikslino, kad kalba eina ne apie parlamentines partijas.

Kaip spaudos konferencijoje teigė policijos generalinis komisaras L. Pernavas, ikiteisminio tyrimo metu ne vieno asmens namuose buvo atliktos kratos.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuras pradėjo tyrimą pagal BK 119 str. antrą dalį – šnipinėjimas. Šio neviešo ir jautraus ikiteisminio tyrimo metu buvo taikomi įvairūs kompleksiniai metodai. Ikiteisminio tyrimo metu yra atliktos kratos daugelio asmenų gyvenamose vietose. Šiuo metu įtariami asmenys yra Lietuvos Respublikos piliečiai, išskyrus vieną, kuris yra Rusijos Federacijos pilietis. Patikrinus gautą informaciją ir surinkus papildomus duomenis, buvo organizuota įtariamųjų asmenų sulaikymo operacija. Galiu patvirtinti, kad vienas iš sulaikytų asmenų yra Valerijus Ivanovas, kuris sulaikytas dėl kratos metu pas jį surasto ginklo. Šiuo metu aiškinamės, ar tai susiję su tyrimu dėl šnipinėjimo“, – sakė generalinis komisaras L. Pernavas.

L. Pernavas teigė, kad kratų metu įtariamųjų namuose buvo rasta įvairių su byla susijusių laikmenų ir duomenų, kurie leidžia manyti, kad įtariamieji rinko Lietuvai jautrią informaciją.

D. Jauniškis tuomet teigė, kad VSD rinko medžiagą atsakingai ir kruopščiai, ji buvo analizuojama ir perduoda Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

Viena iš rinktos informacijos temų – sausio 13-osios tema. Kaip patikino generalinis prokuroras E. Pašilis, šis tyrimas buvo neviešas, apie jį anksčiau nebuvo skelbta.

„Rusijos Federacijos domėjimosi laukas buvo susijęs su jautriausiais Lietuvai klausimais, tarp kurių būtent yra ir sausio 13-oji. Dar norėčiau paminėti, kad ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenų apie Rusijos žvalgybos vykdymo epizodus, įvykusius daugiau nei prieš metus. Tai tęsėsi ilgą laiką, buvo kryptinga, sąmoninga, tikslinga“, – sakė E. Pašilis.

Atsakydami į klausimą apie tai, kokios naudos galimai gavo įtariamieji už šnipinėjimą, ar ši nauda susijusi su pinigais, spaudos konferencijoje dalyvavę pareigūnai teigė nenorintys atskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų.

Pasak pareigūnų, byloje pareikšti įtarimai ir buvusiam prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderiui V. Ivanovui, nes pas jį buvo rastas šaunamasis dujinis ginklas. Šiam asmeniui įtarimai dėl šnipinėjimo dar nepareikšti.

Buvęs vienas Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) derybininkų, A. Paleckis Seimo nariu dirbo 2004 - 2007 metais, o 2007 - 2008 metais užėmė Vilniaus vicemero pareigas. Iš Socialdemokratų partijos, kuriai priklausė, politikas buvo pašalintas dėl prieštaros ir atviros konfrontacijos su partijos vadovybe 2008 metais. Vėliau pats įkūrė „Fronto“ partiją, iš kurios pasitraukė šių metų pradžioje. A. Paleckis 2012 metais buvo nuteistas už tai, kad neigė ir šiurkščiai menkino SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą po to, kai 2010 metais pareiškė: „O kas buvo sausio 13 dieną prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“. Su „Fronto“ partija A. Paleckis nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose tiek 2008, tiek 2012 metais.

Iškovoti Seimo nario mandato jam nesisekė ir vienmandatėse apygardose. Registrų centro duomenimis, A. Paleckis pastaruoju metu buvo viešųjų įstaigų „Antakalnio bendruomenė“ ir „Visuomeninių projektų centras“ vadovas.

2008 metais įsteigtas Socialistinis liaudies frontas bei jo buvęs vadovas A. Paleckis ne kartą minėti viešose žvalgybos ataskaitose dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Generalinė prokuratūra ir toliau neatskleidžia, kiek tiksliai asmenų buvo suimta šioje byloje motyvuojant tuo, kad šiuo metu vykdomas tyrimas ir toks duomenų atskleidimas galėtų jam pakenkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)