Radzevičius: Seime yra idėja išmesti iš proceso kai kuriuos atstovus

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas D. Radzevičius pabrėžė, jog svarbios ir autoritetingos organizacijos kaip „Reporteriai be sienų“, „Freedom House“ turi kriterijus matuoti laisvą žiniasklaidą.

„Vienas iš kriterijų, kuris yra labai svarbus, valstybės, tarkime Lietuvos, politinės valdžios, kitų valdžios institucijų pagarbus santykis su žiniasklaida, kai kai kalbame apie tokį svarbų dalyką kaip savireguliacija.

Savireguliacija pagal Europos tarybos rekomendacijas, kitų organizacijų, reiškia, kad žiniasklaida, jų atstovai, žurnalistai sprendžia kaip geriau sukurti etikos standartus, juos prižiūrėti ir laikytis. Ir mums nerimą kelia vienintelis dalykas – daugybę metų mes siekiame, kad kuo daugiau žurnalistų, žiniasklaidos priemonių ir asociacijų įsitrauktų į tai ir neignoruotų etikos normų. Tą pavyko padaryti prieš keletą metų.

Ir mūsų dabartinėje etikos komisijoje, kuri nagrinėja skundus, dalyvauja praktiškai visos didžiausios organizacijos. Deja, bet man atrodo, jog gali nutikti taip, nes Seime yra idėja, kad šitoje komisijoje dėl labai neaiškių priežasčių turėtų būti tik dalis žiniasklaidos atstovų. Galbūt didesnių asociacijų, bet dalis būtų išmesti iš proceso, kuris vadinasi savireguliacija, kas iš mano ir kitų kolegų praktikos reikštų, kad dalis kolegų jaustųsi ignoruojami, nedali dalyvauti, diskutuoti“, – kalbėjo D. Radzevičius.

Juozapaitis: man toks lengvas šokas

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pabrėžė, jog Kultūros komitetas, Seimas neturi tikslo suvaržyti žodžio laisvę.

„Man toks lengvas šokas, nes visa tai, ką jis pasakė, gal tai yra prevencija – toks lengvas būdas įspėti politikus, kad jie darytų taip, kaip mes norime. Be jokios abejonės mūsų komitetas ir Seimas nėra savižudžiai ir niekada jokių minčių, jokių intencijų neturėjo kaip nors suvaržyti žodžio laisvę. Apie tai kalbos apskritai nėra“, – tikino jis.

Parlamentaras V. Juozapaitis kalbėjo, jog pokyčių poreikis atsirado „iš pačios žiniasklaidos šeimos“.

„Tas modelio keitimas buvo būtinybė buvo kilusi iš pačios žiniasklaidos šeimos. Dabar yra tokia Visuomenės informavimo asociacija, kuri jungia keletą stambiųjų žiniasklaidos priemonių ir panašiai, kuri turi pareigą organizuoti komisiją. Ir ten priimami sprendimai ne visada ir ne visus tenkino, buvo ir įvairiausių teisminių ginčų. Ir dažniausiai ta komisija pralošdavo ginčus ir panašiai.

Tai todėl iš pačios žiniasklaidos kilo iniciatyva pakeisti arba sureguliuoti taip, kad visi šio lauko žaidėjai būtų daugmaž patenkinti, arba visi vienodai nepatenkinti, kaip būna demokratinėje visuomenėje.

Ir todėl mūsų komitetas prieš maždaug pusantrų metų ėmėsi iniciatyvos ir valdybos sprendimu buvo sukurta darbo grupė, į kurią įėjo tam tikri žiniasklaidos atstovai, kurie ir tarėsi, koks turėtų būti tas modelis. Čia ir pagrindinis aspektas – kokiu būdu buvo tartasi, kaip priimami sprendimai“, – kalbėjo Seimo narys V. Juozapaitis.

Jis teigė, jog į proporcinius dalykus politikai nesikišo, iniciatyva kilo iš pačios žiniasklaidos.

„Mes išklausėme vieną iš žiniasklaidos grupių, tai yra LRT pateiktą pasiūlymą, kuriuo buvo tiesiog bandyta sureguliuoti tos komisijos, kuri neturėtų begalybės – kad ten būtų nustatytas 9 narių skaičius. Lygiai toks, koks yra ir dabar. Ta pati LRT turėtų lygiai vieną balsą, o visi kiti atstovai turėtų pasiskirstę proporcingai. (…) LRT ne atnešė ir padėjo ant stalo, o teikė ir registravo pasiūlymą. Ką dabar ponas D. Radzevičius kalba, tai jis turėjo visas galimybes išsakyti ir pareikšti tą pačią nuomonę svarstant šį pasiūlymą“, – pabrėžė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis.

Radzevičius vardijo Juozapaičio pasakytas netiesas

Žurnalistų sąjungos pirmininkas D. Radzevičius laidoje „Dienos klausimas“ skubėjo šį teiginį tikslinti.

„Ponui V. Juozapaičiui atsakysiu apie jo tris melus ir tris netiesas. Jis ką tik sumelavo, kad asociacijoje yra tik didžiosios žiniasklaidos. Priešingai, ši asociacija vienija ir tas asociacijas, kurios vienija regionų spaudą, televizijas, radijo stotis. Tai iš tikrųjų, vienija beveik visą žiniasklaidos lauką, tik Sporto žurnalistų federacija nedalyvauja ir LRT.

Antras melas – didesnė dalis Etikos komisijos sprendimų skundžiami teismams ir jie pralošia, nes yra neteisingi. Tai yra netiesa.

Trečias dalykas, kuris yra netiesa – inspiravimas šitos reformos, apie kurią Žurnalistų sąjunga nuo pat pradžių skeptiškai įtarė, kad kėslai yra negeri, tą buvo pasakiusi. (Viskas, aut. p.) prasidėjo nuo diskusijų, kad ne visi yra patenkinti Etikos komisijos sprendimais ir tai yra teisinga.

Nes Etikos komisija būtent kartais nagrinėja ir pripažįsta, kad dalis žurnalistų, dalis redakcijų pažeidė Etikos kodeksą. Tai natūralu, kad turi būti nepatenkintų. Bet kas dar yra labai svarbu, kad sprendimas, kuriuo norėta daryti pokyčius, buvo susijęs su noru, kad LRT ir turėtų balsą savireguliacijoje. Ir galbūt būtų įtraukti visuomenės atstovai. Dėl ko mes tikrai sutinkame ir dėl to Seimo darbo grupėje sutarė dauguma narių.

Bet kas atsitiko labai negražiai, kad galbūt kolegos iš LRT ir norėjo, jog mažiau žiniasklaidos priemonių, kurios nepriklauso visuomeniniam transliuotojui, dalyvautų savireguliacijoje, šitas pasiūlymas nesulaukė darbo grupėje daugumos palaikymo.

Bet jis netikėtai sulaukė šioje stadijoje, kuri jau dabar yra Seime, ne darbo grupė, o komitetas nusprendė palaikyti konkrečiai kolegų iš LRT asmeninius, galbūt visai neblogus norus, kažkodėl išmesti iš savireguliacijos dalį asociacijų“, – tikino Žurnalistų sąjungos pirmininkas D. Radzevičius.

Dainius Radzevičius

Jis Žinių radijo laidoje klausė Seimo Kultūros komiteto pirmininko V. Juozapaičio, ar, atmetus visas detales, „jūs manote, kad savireguliacijoje Seime turėtumėte nuspręsti, kas turi teisę dalyvauti, o kas neturi?“.

„Dabar jau sakau savo asmeninę nuomonę, jeigu politikai nuspręs, kad jie geriau žino, kaip reguliuoti savireguliaciją, gali būti, kad tas modelis tikrai sugrius. Nes tikrai manau, kad iš solidarumo nemaža dalis asociacijos, žiniasklaidos, žurnalistų tikrai nenorės dalyvauti tokiame modelyje, kai kažkodėl politikų sprendimu Seime būtų išspirti iš savireguliacijos“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė D. Radzevičius.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas D. Radzevičius tikino, jog jei šis sprendimas bus įgyvendintas, laisvos žiniasklaidos indeksas Lietuvoje kristų.

„Vengrija irgi ėjo panašiu keliu, kai politikai nusprendė, kokia bus savireguliacija“, – kalbėjo D. Radzevičius.

Ragina rasti bendrą sutarimą

Savo ruožtu, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis teigė, jog „Seimas nėra notarinė kontora, kuri tvirtina darbo grupių atneštą sprendimą“.

„Turiu įtarimą, kad D. Radzevičius ne tik žurnalistiniu tyrimu yra užsiėmęs, bet turi ir kitų intencijų. Dabar aš čia nepaneiginėsiu jo demagogijos, to, ką jis prišnekėjo. Tik pasakysiu, kad Seimas, Kultūros komitetas nėra notarinė kontora, kuri tvirtina darbo grupių atneštą kažkokį sprendimą. Mes turime ne tik teisę, bet ir pareigą įsigilinti, išklausyti ir priimti tokius sprendimus, kokius priimame.

Kita vertus, yra Statutas, kuris numato tokias procedūras. Ir jeigu kažkas yra nepatenkintas mūsų priimtais sprendimais, visada yra galimybė registruoti kitą pasiūlymą. Kas jau ir yra padaryta. Mes vėl komitete turėsime galimybę apie tai kalbėti, spręsti, balsuoti.

Traukinys tikrai niekur nenuvažiavęs. Tai yra tik pirmoji stotelė, kurioje stabtelėjome ir pasakėme – žiūrėkite, ne visi yra patenkinti. Ir jeigu kažkas demonizuoja nepriklausomą kanalą, žiniasklaidos priemonę, kuri dabar buvo surengusi didžiulį renginį EBU ir pats D. Radzevičius gyrė už tai. Tai nėra kažkokia slapta organizacija, dirbanti už legalumo ribos.

Tai yra specialu įstatymu sukurta institucija, kuri, dar viena priežastis, dėl kurios prasidėjo reforma, (…) kadangi praėjusioje kadencijoje LRT įstatymu buvo įpareigota savo nepriklausomą etikos ombudsmeną. Kyla klausimas – kiek šitų komisijų, etikos sargų prižiūri vieną ar kitą žiniasklaidos priemonę. Čia viskas prasidėjo nuo aiškinimosi, kas kam turėtų būti pavaldus ir panašiai“, – tikino parlamentaras V. Juozapaitis.

Vytautas Juozapaitis ir Sergejus Jovaiša

Parlamentaras teigė, jog sprendimas dėl reformos turėtų būti priimamas bendru sutarimu, nes po daugumos balsavimo vis tiek liks nepatenkintų.

„Jokios durys nėra uždarytos, niekas nesigviešia į žodžio laisvę, juolab žurnalistų, juolab – D. Radzevičiaus laisvę. (…) Ir jeigu turite kažkokių siūlymų, kas jau per Seimo narius yra padaryta, registruojame siūlymus naujus. Jeigu matome, kad tie siūlymai veda į aklavietę, skelbiame pertrauką, atnaujiname darbo grupę ir vėl toliau aiškinamės“, – pabrėžė Seimo narys V. Juozapaitis.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas D. Radzevičius džiaugėsi V. Juozapaičio išsakytais teiginiais, kad sprendimas bus priimtas tik tada, kai bus bendras žiniasklaidos sutarimas.

„Tai labai gerai, bet tai, ką Kultūros komitete nubalsavote, nebuvo bendras sutarimas. Tai buvo LRT pasiūlymas, fiksuokime tai – kai bus bendras sutarimas, tada įstatymas ir bus priimtas.

O antras pasiūlymas labai konkretus – tikrai nereikėtų spekuliuoti pataisomis pagal intencijas kažkieno, kaip norėtų, kad modelis atrodytų. Manau, kad mes padarysime lengvesnį darbą politikams. Po Žurnalistų sąjungos suvažiavimo kreipsiuosi į „Reporterius be sienų“, kolegas iš Europos žurnalistų federacijos, kitas organizacijas, nusiųsdamas tai, ką mes šiandien svarstome. Manau, kad ekspertai atsiųs savo nuomonę, kaip jie traktuoja tokias permainas“, – žadėjo D. Radzevičius.