Į Klaipėdoje esančią progimnaziją patekti pašaliniams nuo pirmadienio nebeįmanoma – durys užrakintos, o prie jų budi mokytojai. Išeiti vaikai irgi gali tik per ilgąją pertrauką, tiesa, kai kurie vis dar nesuvokia kilusio pavojaus ir bando prasmukti į lauką be suaugusiųjų palydos. Kone kalėjimo griežtumo tvarką teko įvesti dėl pačių vaikų saugumo, mat nevaldoma paauglių gauja kaip reikiant įsisiautėjo.

Klaipėdos miesto policijos pareigūnai pričiupo vieną paauglių, kuris, kaip pranešė mokinių tėvai, greta vienos iš uostamiesčio mokyklų grasino kitiems nepilnamečiams, kėsinosi atimti pinigus ar sumušti moksleivius. Anot tėvų, tai ne tik grasinimai, ar nepagrįsta baimė. Sulaikytas vos vienas nepilnametis, kiti gaujos nariai vis tiek bando įrodyti savo pranašumą.

„Galim tik spėlioti, kodėl nusitaikė į mūsų mokyklą. Pernai dar šalia veikė policijos komisariatas, gyvenome tikrai ramiai. O dabar ta gauja nieko nebebijo“, – sako prie mokyklos budinti moteris.

Gauja sukiojosi ne tik mokykloje. Policija sulaukė pranešimo, kad sekmadienį buvo užpultas ir apvogtas jos nepilnametis sūnus. Paauglio mama įtaria, kad čia taip pat pasidarbavo nepilnamečiai.

„Klaipėdoje prie progimnazijos siaučia būrys paauglių, kuriems 14-16 metų. Situacija tragiška. Vaikai užpuolami net pačioje mokykloje. Dar praėjusį ketvirtadienį gauja dar porą kartų užpuolė vaikus, veržėsi į mokyklą, spardė duris,“ – atvirauja tėvai ir neslėpė, kad situacija vis labiau nevaldoma, policija nenori kištis.

Pareigūnams sulaikius vieną įtariamų nusikaltimais paauglių, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Penkiolikmečio apklausa numatyta antradienį, taip pat savivaldybėje surengtas skubus pasitarimas, kaip mokyklai problemą spręsti giliau.

Nevaldoma gauja jau ne pirmą kartą šiurpina uostamiestį. Dar praėjusių metų gruodį kitos progimnazijos pedagogai tėvus perspėjo, kad Klaipėdos paaugliai buriasi į pavojingas gaujas. Pareigūnai taip pat buvo gavę pranešimų, tačiau tuomet teigė, kad besiburiuojantys laisvalaikiu paaugliai nieko blogo nedaro.

Šių metų kovo mėnesį paaugliai apdaužė apie 40 automobilių. Pirmadienį sulaikytas ir areštinėje atsidūręs penkiolikmetis jau ne pirmą kartą įkliūva policijai. Neatmetama, kad jis galėjo dalyvauti ir niokojant automobilius, bei kituose panašiuose nusikaltimuose.

Policija ir tėvai prašo netylėti tų, kurie yra nukentėję nuo paauglių gaujos.