Norėdamas išsiaiškinti paskelbtas tarnybos įsisenėjusias problemas komitetas kviečiasi vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, naująjį VST vadovą Ričardą Pocių bei Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorių Darių Jauniškį.

„Tie faktai, kurie šiandien buvo žiniasklaidoje, mūsų nuomone, yra skandalingi, ir viską reikia patikrinti ir išsiaiškinti“, - BNS sakė NSGK vadovas Artūras Paulauskas.

Prieš penkis mėnesius vadovavimą VST perėmęs R.Pocius antradienį publikuotame interviu naujienų portalui delfi.lt sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

Naujasis vadovas sakė, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mastymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, dalis medžiagos apie iššvaistytas lėšas šiuo metu jau perduota teisėsaugai.

S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi.