Buvusi vadovė pasitraukė dėl daugybės skandalų

Buvusi Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė pasitraukė 2016 m. birželio 1 dieną. Ji paliko savo darbo vietą po to, kai buvo atskleisti masiniai pažeidimai jos valdomose parkuose: statybos parkų draustiniuose, galimi neteisėti statybų leidimai, iškasinėti šlaitai, sunaikintos miško paklotės, masiškai grobiama valstybinė žemė ir t.t.

Didžiąją dalį neteisėtų statybų parkuose palaimino pati V. Petiukonienė arba jos pavaduotoja Zenta Ražanauskienė, kuri daugiau nei pusmetį ėjo direktorės pareigas.

Vida Petiukonienė

Iš pradžių reikalavo patirties saugomų teritorijų sistemoje, po to reikalavimą išbraukė

DELFI žiniomis, Pavilnių ir Verkių parkų vadovo pareigybėms ir reikalavimams apibūdinti Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius patvirtino du potvarkius.

Pirmasis potvarkis buvo patvirtintas 2016 m. birželio 16 d., praėjus nedaug laiko po buvusios parko direktorės pasitraukimo. Jame buvo patvirtintas direktoriaus pareigybės aprašymas bei reikalavimai naujajam direktoriui.

Vienas iš reikalavimų buvo turėti patirties saugomų teritorijų sistemoje. „Turėti ne trumpesnę kaip 3 metų vadovaujamojo darbo patirtį ir ne trumpesnę kaip 3 metų darbo patirtį saugomų teritorijų srityje“, - rašoma tarp reikalavimų kandidatui.

Tačiau patvirtinus direktoriaus pareigybių aprašą, konkursas nebuvo skelbiamas dar ilgą laiką.

2016 m. gruodžio 30 d. mero buvo patvirtintas naujas potvarkis, kuris panaikino prieš tai buvusį ir kuris pakeitė reikalavimus parko direktoriui. Iš sąrašo dingo reikalavimas turėti darbo patirties saugomose teritorijose, liko tik reikalavimas turėti patirties pagal savo išsilavinimą.

„Turėti ne trumpesnę kaip 3 metų darbo organizavimo patirtį pagal įgytą išsilavinimą“, - rašoma dokumente. Taip pat atsirado ir dar vienas reikalavimas – mokėti važiuoti dviračiu.

Patvirtinus šį potvarkį konkursas paskelbiamas tą pačią dieną.

Labiausiai į akis visiems krito dviratis

Kandidatai eiti šias pareigas kviečiami dokumentus teikti iki sausio 13 dienos. Labiausiai į akis skelbime visiems krito reikalavimas mokėti važiuoti dviračiu: vieni jį palaikė, kiti piktinosi.

„Ieškome sąžiningo, kūrybingo ir ūkiško vadovo Pavilnių ir Verkių regioniniam parkui. Turbūt pirmą kartą darbo skelbime matote ir reikalavimą mokėti važiuoti dviračiu. Tegul tai būna simbolis to, ko tikrai norime iš parko vadovo - kad jis suprastų ir nuoširdžiai mėgtų gamtą ir miestą“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Nepaisant to, kad iš konkurso aprašymo dingo reikalavimas turėti darbo patirties saugomose teritorijose, savivaldybės išplatintame pranešime buvo rašoma, kad vieni svarbiausių būsimo vadovo reikalavimų – išmanyti saugomų teritorijų sistemą ir jos valdymo pagrindus, valstybinių parkų struktūrą bei turėti ne trumpesnę kaip 3 metų darbo organizavimo patirtį pagal įgytą išsilavinimą.

Vilniaus savivaldybė teigė, kad norėjo išplėsti galimybę specialistams kandidatuoti į šias pareigas

Vilniaus miesto savivaldybės Personalo departamento vadovas Antanas Gadeckis DELFI teigė, kad reikalavimas turėti patirties saugomų teritorijų srityje išbrauktas dėl to, kad būtų išplėstos galimybės specialistams kandidatuoti.

„Atsižvelgiant į Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos direktoriaus pareigybės funkcijų kompleksiškumą, buvo patvirtintas naujas pareigybės aprašymas, papildant keliamą išsilavinimo reikalavimą alternatyviomis studijų kryptimis, kurių specialistai taip pat būtų tinkami pretendentai ir galėtų kandidatuoti į šias pareigas t.y. turėti aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą biologijos, miškininkystės, ekologijos ir aplinkotyros, aplinkos inžinerijos, kraštotvarkos, architektūros, aplinkos apsaugos administravimo arba rekreacijos ir turizmo studijų krypties išsilavinimą.

Taip pat, norint išplėsti galimybę kandidatuoti į šias pareigas visų išvardintų studijų krypčių specialistams, naujame pareigybės aprašyme atsisakyta iki tol taikyto darbo patirties saugomų teritorijų srityje reikalavimo. Vietoje jo nustatytas naujas kvalifikacinis reikalavimas, t.y., turėti ne trumpesnę kaip 3 metų darbo organizavimo patirtį pagal įgytą išsilavinimą“, - komentavo A. Gadeckis.

Paklaustas, kodėl nebuvo skelbtas konkursas iš karto, kai buvo patvirtinti reikalavimai, savivaldybės atstovas teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo tyrimą dėl neteisėtų statybų parkuose. Kol vyko tyrimas buvo nuspręsta, kad šiuo laikotarpiu Verkių ir Pavilnių parkui laikinai vadovaus pavaduotoja Z. Ražanauskienė.

Savivaldybė neskuba ir su apsaugos reglamentu

Dar 2016 metų pavasarį buvo rasta didžioji Pavilnių ir Verkių parkų spraga – Vilniaus miesto savivaldybė nėra patvirtinusi parkų apsaugos reglamento. Dokumento, kuris galėtų apsaugoti parką nuo gamtą žalojančių statybų, tvorų tvėrimų bei kitų dalykų. Tokį dokumentą turi pavirtinę visi kiti parkai Lietuvoje.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė užtruko ne tik su direktoriaus konkurso skelbimu, bet ir su dokumentu, kuris apsaugotų parką. Daugiau nei pusę metų rengiamas parkų apsaugos reglamentas niekaip neišvysta dienos šviesos.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija

„Nėra taip paprasta, tai yra labai sudėtingas dokumentas, didelės apimties. Manau, kad artimiausiais mėnesiais jis jau bus parengtas. Jis yra jau baigiamojoje fazėje“, - anksčiau DELFI teigė Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Tačiau parkų apsaugos reglamentas turi būti suderintas ir su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba (VSTT). DELFI žiniomis savivaldybės paruoštas reglamentas jau anksčiau buvo atmestas specialistų. Kol kas VSTT neprognozuoja, ar reglamentas iš tiesų yra „baigiamojoje fazėje“, ar jis atitiks reikalavimus ir kada jis bus patvirtintas.