„Pirmalaikiai Seimo nario rinkimai, kai nutrūksta Seimo nario, išrinkto vienmandatėje rinkimų apygardoje, įgaliojimai, turi būti surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius, ir sutrumpinti pirmalaikių Seimo nario rinkimų vienmandatėje rinkimų apygardoje organizavimo terminai Rinkimų kodekse nėra numatyti“,- sako Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Anot Seimo teisininkų, sutrumpinti rinkimų organizavimo terminai Rinkimų kodekse numatyti tik pirmalaikiams viso Seimo rinkimams, kurie turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo jų paskelbimo dienos, ir pirmalaikiams Respublikos Prezidento rinkimams, kurie turi būti surengti ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo jų paskelbimo dienos.

Seime įregistruotu nutarimo projektu siūloma paskelbti pirmalaikius Seimo nario rinkimus vienmandatėje Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardoje ir nustatyti, kad šie rinkimai būtų surengti 2023 m. liepos 30 d.

„Ši data yra nesuderinta su Rinkimų kodekse nustatytais rinkimų organizavimo (rinkimų komisijų sudarymo, rinkimų politinės kampanijos dalyvių registravimo, pareiškinių dokumentų pateikimo) terminais“,- savo išvadoje pažymi Seimo teisininkai.

Jų skaičiavimais, jeigu rinkimų data būtų nustatyta 2023 m. liepos 30 d., kaip siūloma projekte, Rinkimų kodekse nustatytas 102 dienų iki rinkimų dienos terminas jau būtų pasibaigęs.

„Politinės kampanijos dalyvių registravimo terminas, ne trumpesnis kaip 14 dienų iki pareiškinių dokumentų pateikimo pradžios dienos, turėtų prasidėti 2023 m. balandžio 24 d., o nustatytas 95 dienų iki rinkimų dienos terminas, iki kurio Vyriausioji rinkimų komisija turėtų sudaryti apygardos rinkimų komisiją, pasibaigtų šių metų balandžio 26 d. Atsižvelgiant į tai, projekte siūlomą rinkimų datą reikia atitinkamai pakeisti“,- pataria Seimo Teisės departamentas.

Seimo teisininkai atkreipia dėmesį į tai, kad pasirenkant pirmalaikių Seimo nario rinkimų datą būtina turėti mintyje ne tik Rinkimų kodekse nustatytą maksimalų 6 mėnesių nuo Seimo nario įgaliojimų nutrūkimo dienos terminą, bet ir kodekso nuostatą, kad rinkimai nerengiami, jeigu skelbtina pirmalaikių Seimo nario rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių Seimo rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieni metai. Pagal Konstituciją eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį ketina pateikti Seimui nutarimo projektą, siūlantį šių metų liepos 30 d. vienmandatėje Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardoje surengti pirmalaikius Seimo nario rinkimus. Šios apygardos rinkėjai neteko savo išrinkto Seimo nario Arvydo Nekrošiaus, kuris tapo Raseinių rajono meru, primena ELTA.

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į Seimą patekusio A. Nekrošiaus Seimo nario įgaliojimai pasibaigė balandžio 19 d. Mero pareigas buvęs parlamentaras pradėjo eiti nuo priesaikos dienos – balandžio 20-osios.