Kaip naujienų portalui pasakojo Seimo narys M. Puidokas, jis pats šiuo metu yra Kaune, o jo kabinetas yra Seimo I-ųjų rūmų ketvirtame aukšte, kur yra daugiausiai įsikūrusių konservatorių.

„Tačiau ten yra daug ir kitų frakcijų narių. Šiuo metu mano kabinetas yra tuščias ir kolega Robertas Šarknickas, kuris yra kitoje frakcijoje, man paskambino ir perklausė, ar manęs neiškrausto. Jis girdėjo, kad yra bandoma visus perkraustyti. Kolega papasakojo, kad bandė ir jį iškraustyti, bet Robertas Šarknickas nesutiko, kadangi Seimo statute nėra numatyta, kad perrinktas Seimo narys turėtų išsikraustyti iš savo kabineto“, – tikino jis.

Pasak M. Puidoko, jo kabinetas yra paprastas, bet jam tinka ir niekada nebuvo išreiškęs valios, kad norėtų išsikraustyti.

„Kai mus 2016 m. išrinko, aš paklausiau tų Seimo narių, kurie išbuvo Seime daug kadencijų, ir man paaiškino, kad visada buvo tradicija, jog naujai išrinkti Seimo nariai gauna tuos kabinetus, kurie lieka nuo neperrinktų Seimo narių. Dar vienu atveju, įvyksta persikraustymas, kai, pavyzdžiui, mūsų Darbo partijos frakcijos nemaža dalis sutilpo I-ųjų Seimo rūmų pirmame aukšte. Tačiau mes net ne visi ten tilpome ir su manimi bandė gudrauti, nes pasakė, kad aš neva sutikau kraustytis.“

Jo teigimu, sutiko kraustytis tik bendrapartietis Andrius Mazuronis, tačiau kolega pabrėžė, kad negali atsakyti, kaip elgsis M. Puidokas ir Valentinas Bukauskas.

„Pirmame aukšte yra tik aštuoni kabinetai, o mūsų frakcijoje narių – dešimt. Labai keistai nuskambėjo, nes jam buvo pasakyta, kad jau konservatoriai į Puidoko kabinetą daiktus atsinešė. Aš nelabai įsivaizduoju, kaip gali juos neštis, jeigu ten likusios mano knygos, darbo dokumentai ir kiti dalykai, o manęs paties išvis nėra, taip pat ir padėjėjų.“

M. Puidokas labai stebėjosi, kad yra daromas toks spaudimas Seimo kanceliarijai ir kancleriui, jog būtų vienoje vietoje vienos frakcijos nariai.

„Pavyzdžiui, 2016 m. didesnės frakcijos buvo išblaškytos po visus rūmus: ir pirmuose, ir antruose, ir trečiuose turėjo kabinetus. Mano atveju, mes geranoriškai tais kabinetais buvome susikeitę su gerbiamu Kęstučiu Glavecku, kadangi jis po operacijos norėjo būti šiek tiek arčiau posėdžių salės. Tačiau viskas vyko savo noru“, – prieš kelerius metus įvykusį apsikeitimą prisiminė jis.

Jo nuomone, tokį spaudimą kanceliarijai aiškiai daro konservatorių partija, kuri šiais metais laimėjo rinkimus ir susižėrė daugiausiai vietų Seime.

Seimo kanceliarija: viskas suderinta su frakcijų atstovais

Seimo kanceliarijos spaudos tarnybos atstovė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė „Delfi“ aiškino, kad su Darbo partijos frakcija sutarta, kad jiems bus skiriamas I Seimo rūmų pirmas aukštas.

„Buvo kalbėta dėl to su partijos atstovais ir taip sutarta. Taip, ten ir Seimo nariui Mindaugui Puidokui priklauso kabinetas. Jam kaip ir reikėtų išsikraustyti, bet kanceliarija tikrai fiziškai jo nekrausto, niekas nekrauna daiktų be jo paties. Visa tai jis pats turės padaryti, tiesiog yra perskirstyti kabinetai ir viskas.“

Paklausta, ar tame pirmame aukšte iš tikrųjų užtenka vietos tik aštuoniems Darbo partijos frakcijos nariams, atstovė negalėjo to patvirtinti, bet patikino, kad tikrai bus išskirtas kabinetas ir niekam juo nereiks dalintis.

„Bet kuriuo atveju jiems kabinetų yra skirta tiek, kiek yra narių, ir tikrai jiems nereiks dalintis. Matyt, kažkur turės juos šalia, tai aš dar turėčiau pasitikslinti. Kanceliarija taip pat tikrai nieko fiziškai nekrausto, tiesiog yra su frakcijų atstovais suderintos būtent tos erdvės, kurios yra išskirtos“, – teigė ji.

Konservatorė Aistė Gedvilienė: juokinga kalbėti apie spaudimą

Tėvynės Sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narei Aistei Gedvilienei buvo pavesta pasirūpinti bendrapartiečių kabinetais Seime. Jai pasirodė juokinga kalbėti apie kažkokį konservatorių spaudimą Seimo kanceliarijai.

„Juokinga kalbėti apie spaudimus, bet aš paaiškinsiu viską labai paprastai. Jau nuo praeitos kadencijos pradėjo formuotis tokia tradicija, kad frakcija sėdi kuo labiau koncentruotai ir dabar, šioje kovido pandemijos akivaizdoje, siekiame žiūrėti į tai labai praktiškai. Tiesiog tie žmonės, su kuriais sėdi ir būni dažniausiai, turėtų būti vienoje vietoje, mat jeigu atsitiktų koks nors protrūkis, aiškiai ir konkrečiai žinotume, kas turi izoliuotis. Tiesiog, kad tai būtų mūsų „burbulas.“

A. Gedvilienė pabrėžė dėl šio sprendimo du dalykus. Pirma, kad tokia praktika jau formavosi praeitoje kadencijoje ir antra, kad tai verčia daryti ir pandeminės aplinkybės.

„Aš tikrai nieko nespaudžiau. Kaip suprantu, Seimo kanceliarija bendrauja su visomis frakcijomis ir joms turėjo būti žinoma tokia tvarka.“