Ketvirtadienį už šį Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujančios Seimo narės Ritos Tamašunienės pateiktą projektą po pateikimo balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 26, susilaikė 33. Nepaisant parlamentarų kritiško nusistatymo, projektas galutinai nebuvo „palaidotas“, jis grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Pristatydama projektą Lietuvos regionų frakcijos seniūnė R. Tamašunienė sakė, kad galiojantis įstatymas pažeidžia lygiateisiškumo, teisingumo principus, nes yra sudaryta galimybė tik daliai asmenų dokumentuose rašyti vardą ir pavardę originalia forma. Jei yra bent viena raidė su diakritiniu ženklu, anot jos, tokios galimybės nėra.

Pritardamas projektui Seimo narys Česlav Olševski tvirtino, kad įstatymas turėtų sudaryti žmonėms vienodas galimybes į originalią pavardę ir vardą.

Remdamasis šeimos patirtimi, Seimo narys Eugenijus Gentvilas pastebėjo, kad kai kuriose šalyse nėra galimybės parašyti, pvz. „Gentvilaitė ar Aistė“.

Nepritarti projektui kvietė Seimo narys Stasys Tumėnas, nes jau kelis kartus kritišką poziciją šiuo klausimu išsakė kompetentingi specialistai, Konstitucinis Teismas. „Tai kiek mes jų negerbsime? (...) Tai būtų mūsų kalbinės sistemos klibinimas, ardymas“,- mano S. Tumėnas.

Jo pastebėjimais, Seimui priėmus įstatymą, kad Lietuvos Respublikos piliečio vardas ir pavardė rašomi lotyniškos abėcėlės rašmenimis (be diakritinių ženklų), tik per 200 asmenų pasikeitė pavardę.

Šiuo metu įstatymas nenumato galimybės įrašyti asmenvardžius originalia forma, t. y. lotyniško pagrindo rašmenimis su diakritiniais ženklais.

ELTA primena, kad šių metų sausio 18 d. Seimas priėmė Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą, kuris įsigaliojo 2022 m. gegužės 1 d. Priėmus šį įstatymą, dokumentuose atsirado W, X, Q raidės, tačiau diakritinių ženklų įrašyti nėra galimybės.

Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatyme Seimas nustatė naujas asmens vardų ir pavardžių rašymo Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose, civilinės būklės aktų įrašuose ir kituose asmeniui išduodamuose oficialiuose dokumentuose pagrindines taisykles.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)