Abu įtariamieji sulaikyti balandžio 3 dieną Varšuvoje. Tai du Lenkijos piliečiai. Šiuo metu jie suimti tėvynėje.

„Sulaikymas įvyko glaudžiai ir vaisingai bendradarbiaujant su Lenkijos prokuratūra ir centrinių tyrimų biuru“, – sake prokuroras Justas Laucius.

„Didelė galimybė, kad gegužės mėnesį juos matysime Lietuvoje“, – pridūrė prokuroras.

Jie įtariami nesunkiai sutrikdę L. Volkovo sveikatą organizuotoje grupėje dėl jo įsitikinimų ir politinių pažiūrų. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

„Manome, kad šioje tyrimo stadijoje yra duomenų, kurie pagrįstų manymą, kad nukentėjusysis sužalotas dėl jo politinės veiklos ir pažiūrų. Ne dėl kažkokių kitų motyvų“, – sakė J. Laucius.

Informaciją apie Lenkijos piliečių sulaikymą patvirtino Lenkijos Centrinio policijos tyrimų biuro pareigūnai.

„Norime informuoti, kad Policijos centrinio tyrimų biuro pareigūnai, bendradarbiaudami su Lietuvos policija, sulaikė du asmenis, įtariamus kovo mėnesį Lietuvos teritorijoje įvykdžius išpuolį prieš Rusijos opozicionierių. Šie asmenys buvo ieškomi pagal išduotą Europos arešto orderį ir buvo pristatyti į Varšuvos-Prahos apygardos prokuratūrą Varšuvoje, kur su jais buvo atliekami tyrimo veiksmai“, - pranešė Lenkijos Centrinis tyrimų biuras X platformoje.

Vienas asmuo buvo sulaikytas Varšuvos Goclavo rajone. Operacijoje dalyvavo policijos pareigūnai iš Lenkijos Policijos centrinio tyrimų biuro kovinio padalinio. Sulaikymo metu buvo panaudotos garsinės granatos.

Justas Laucius

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Saulius Briginas paminėjo, kad įtariamieji žinomi Lenkijos pareigūnams.

„Minėti asmenys prieš nusikaltimą atvyko į Lietuvą, po nusikaltimo išvyko į Lenkiją“, – sakė S. Briginas.

Jis sakė, kad sulaikymo operacija įvykdyta taip, kad įtariamieji neturėjo galimybės pasipriešinti.

Lenkų teisėsauga pranešė, kad vienas asmuo buvo sulaikytas Varšuvos Goclavo rajone.

„Operacijoje dalyvavo policijos pareigūnai iš Lenkijos Policijos centrinio tyrimų biuro kovinio padalinio. Sulaikymo metu buvo panaudotos garsinės granatos“, – rašoma socialiniame tinkle „X“.

Saulius Briginas

Beje, apie įtariamųjų sulaikymą pranešė prezidentas Gitanas Nausėda, jis per spaudos konferenciją atskleidė, kad apie tai kalbėjo su Lenkijos prezidentu.

J. Laucius, paklaustas, ar prezidento pareiškimas suderintas su teisėsauga, atsakė: „Jūs užduodate klausimus, kurie yra ne mano kompetencijai atsakyti. Nusikaltimas yra sukrėtęs visą Lietuvą, visuomenėje ir žiniasklaidoje vyravo įvairiausios versijos. Natūralu, kad valstybės vadovas, kuris atsakingas už viską Lietuvoje, turi teisę pasakyti savo nuomonę“.

Delfi primena, kad kovo 12 dieną, apie 22 val. 6 min., vienas artimiausių Aleksejaus Navalno bendražygių Leonidas Volkovas buvo užpultas sostinėje, Žuvėdrų gatvėje, prie namų, kuriuose gyvena.

Užpuolikas sulaukė momento, kol politikas kieme pastatys automobilį, plaktuku išdaužė langą, į saloną pripurškė ašarinių dujų ir ėmė L. Volkovą mušti.

„V. Putino banditų pasveikinimas iš banditiško St. Peterburgo“, – komentuodamas Vilniuje surengtą išpuolį socialiniame tinkle „X“ sakė Rusijos opozicijos politikas L. Volkovas.

Rusijos opozicijos atstovui pavyko pasprukti, jis namie sulaukė greitosios medicinos pagalbos. Trečiadienio paryčiais L. Volkovas socialiniame tinkle „X“ sakė, kad išpuolio metu sulaužyta ranka, o jis pats išleistas gydytis į namus.

„Jie norėjo iš manęs pasidaryti kotletą, vyras su plaktuku mėsai muštis prie pat namų, kieme, mane užpuolė, 15 kartų smogė man į koją. Mano koja kažkaip liko sveika. Vaikščioti skauda, bet jie [medikai – red.] sako, kad lūžio nėra, tačiau ranką susilaužiau. Tai nėra didelė bėda. Svarbiausia, kad dirbsime ir nepasiduosime“, – vaizdo kreipimesi sakė L. Volkovas.

Bilotaitė sukritikavo prezidentą


Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sukritikavo prezidento Gitano Nausėdos sprendimą pranešti apie Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolikų sulaikymą. Pasak ministrės, skelbti šią informaciją tarnybų, o ne politikų prerogatyva, todėl tokie šalies vadovo pasisakymai gali pakenkti vykdomam ikiteisminiam tyrimui.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuras vykdo tyrimą. Ir reikia pažymėti, kad Kriminalinės policijos biuro vykdomi veiksmai yra nevieši. Ir tenka apgailestauti, kad politikai, vieši asmenys eina kalbėti viešai, negalvodami apie atsakomybę, kad tai gali pakenkti vykdomam ikiteisminiam tyrimui ir, žinoma, daryti žalą ir netgi sukelti pavojų tiems asmenims, dėl ko dabar viskas vyksta“, – penktadienį žurnalistams teigė A. Bilotaitė.

Ministrė akcentuoja, kad L. Volkovo užpuolimą tiriančios tarnybos dirba profesionaliai, tačiau teigia plačiau situacijos nenorinti komentuoti.

„Mūsų tarnybos dirba profesionaliai ir tikrai yra aukščiausio lygio bendradarbiavimas (...). Jos operatyviai ir greitai atliko visus reikalingus veiksmus, turime rezultatus. Bet aš tikrai nenorėčiau kaip ministrė, kaip politikė komentuoti, nes tai yra tarnybų darbas. Ir jie turėtų komentuoti, žinodami, kada tai nekelia rizikos pačiam tyrimui“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

„Tikrai patvirtinu, kad mūsų tarnybos dirba, yra rezultatai, bet tai komentuoti turi tarnybos, o ne politikai. Ir nesvarbu, kokio jie yra lygmens“, – pridūrė ji.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pranešė, kad Lenkijoje buvo sulaikyti du asmenys, įtariami išpuoliu prieš Lietuvoje gyvenantį Rusijos opozicionierių Leonidą Volkovą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)