Operaciniai sprendimai invazijos pradžioje aiškiai indikavo, kad Kremlius nesiruošia kariauti, o tik kaip įmanoma greičiau siekia nuversti Ukrainos valdžią. Kyla elementarūs klausimai: kodėl Rusija kovoja taip, kaip kovoja? Ir, kas ne mažiau svarbu, ar Rusija gali šį karą laimėti?

Viešojoje erdvėje pasirodė pranešimai, jog Putinas pradėjo bausti FSB (Federalinės RF saugumo tarnybos) vadovybę dėl klaidingo ukrainiečių pajėgumų vertinimo – pranešama, jog 5-ajame FSB departamente, kuriam buvo pavesta išžvalgyti Ukrainos galimybes gintis, buvo atliktos kratos, o vadams paskirti namų areštai.

Svarbus aspektas, jog nuo invazijos pradžios jau yra patvirtintos bent keturių rusų aukštų rangų generolų ir karininkų žūtys, o tai stipriai atsilieps vadovavimo elementui. „Kuo ilgiau vyksta konfliktas, tuo labiau jis vargina, jaučiasi pajėgų nusidėvėjimas, tai tuo labiau smogia per žmogišką komponentą, kaip, pavyzdžiui, ekspertizė. Kaip taisyklė, karo pradžioje meti viską, kas geriausia, tikėdamasis, kad to užteks sustabdyti priešo momentą. Žinome, kad keletas aukšto rango rusų generolų yra nukauti. Reikia pagalvoti, kiek Rusija turi kompetentingų generolų. Vieną kitą rasime, bet jei juos pradėsim masiškai nukauti, tada atsiranda problema“, – aiškina Delfi pašnekovas D. Šlekys.

Nors Rusijos kariuomenė demonstruoja ypatingai blogą pasirengimą tokio masto karui, vis dėlto okupacinės pajėgos sugeba net ir su dideliais praradimais skverbtis giliau į Ukrainos teritoriją. JAV praneša, kad Rusija jau mėtė į kovą 100 proc. pirminių sutelktų dalinių ir prarado nuo 6 iki 8 tūkst. karių (du-tris kartus daugiau karių yra sužaloti), panaudojo apie 1100 balistinių ir sparnuotų raketų. Pagal nepriklausomus analitikus, sunaikinti apie 22 BTG (taktiniai bataliono dydžio vienetai) – tai yra didžiuliai praradimai, jeigu norima tęsti karą. Tačiau reikia prisiminti, jog pagal Rusijos karinę tradiciją, rusų kariuomenė yra labiau linkusi toleruoti patiriamus nuostolius, net jei jie didesni nei priešininko.

Britai teigia, jog Rusijos „planas B“ bus siekis sukurti sausumos tiltą tarp Krymo ir Donbaso, t. y. sena Putino svajonė sukurti Kafkos metamorfozę primenantį „Novorosijos“ kvazi-valstybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)