„Aš manau, kad kažkiek bus skiriamas papildomai skaičius tų imigrantų ir Lietuvai, bet šiandien pasakyti, koks skaičius bus, būtų per anksti“, - penktadienį „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Vyriausybės vadovas.

Liepos mėnesį per derybas Europos Sąjungoje (ES) Lietuva įsipareigojo priimti 325 pabėgėlius - 255 iš Italijos ir Graikijos ir dar 70 - iš Turkijos. Daugiausia tai turėtų būti iš Sirijos pabėgę asmenys. Tačiau pabėgėlių srautui į ES nemažėjant, Europos Komisija siūlo perskirstyti tarp Europos Sąjungos narių dar 160 tūkst. prieglobsčio prašančių žmonių.

Premjeras teigė, kad Lietuva yra už solidarumą, tačiau turi būti įvertintos ir jos galimybės.

„Mes elgsimės solidariai, bet pirmiausia turi būti atsižvelgta į kiekvienos Europos Sąjungos šalies išsivystymo lygį, turi būti atsižvelgta, kad Lietuva priima žmones iš Ukrainos. Mes čia juos ir gydome, ir reabilitacijos procesuose dalyvauja, tai vis dėlto turėtų būti taikoma Lietuvai tam tikra išimtis skaičiuojant tą skaičių“, - sakė A.Butkevičius.

L. Linkevičius: migrantų kvotos - dirbtinis dalykas

Linas Linkevičius

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad migrantų skirstymo Europos Sąjungoje (ES) kvotos neatitinka pačių pabėgėlių lūkesčių, todėl Bendrijos valstybės imigrantus turėtų priimti savanoriškai.

„Mes nematome didelės prasmės tose diskusijose, nes kvotos yra dalykas gana dirbtinis. Čia yra laisvi žmonės, ir jie nėra nusikaltėliai ar bagažas, kurį galima atvežti ir padėti. Jie turi savo nuomonę, kur nori važiuoti, ir nori važiuoti tikrai ne į Latviją ir ne į Lietuvą, o nori važiuoti į Vokietiją, į Austriją, Jungtinę Karalystę. Diskusija parodys, mes niekada neužimame kažkokios kategoriškos pozicijos“, - Eltai telefonu iš Liuksemburgo sakė L. Linkevičius, pasibaigus neformaliam ES užsienio reikalų ministrų susitikimui.

Remiantis „Financial Times“ gautais dokumentais, Europos Komisija rugsėjo 9 dieną ES šalims siūlys pasidalyti 160 tūkst. pabėgėlių, kurie šiuo metu glaudžiasi Graikijoje, Italijoje ir Vengrijoje. Lietuvai iš šio skaičiaus tektų daugiau kaip 2 100 žmonių vietoje dabar sutartų 325 asmenų. Anot Lietuvosdiplomatijos vadovo, tai nėra pirmas Komisijos pasiūlymas, tačiau dėl galutinių skaičių ir dalijimosi formos spręs ES šalių atstovai.

„Komisija jau ne pirmą kartą teikia savo planus ir tegu toliau juos teikia, o mes diskutuosime, kaip ne kartą tą darėme (...). Svarbu surasti bendrą požiūrį ir metodus, kaip atskirti tuos asmenis, kurie iš tikrųjų bėga nuo mirties grėsmės, ir tuos, kurie ieško geresnio gyvenimo“, - teigė L. Linkevičius.

ES šalys anksčiau atmetė Komisijos pasiūlymą pagal kvotas priimti 60 tūkst. pabėgėlių, tačiau sutiko savanoriškai pasidalyti 40 tūkst. žmonių. Jungtinės Tautos ES ragina iš viso pasidalyti 200 tūkst. pabėgėlių. Kad Lietuvai gali tekti priimti daugiau migrantų, nei planuota anksčiau, patvirtino ir Premjeras Algirdas Butkevičius.