Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog M. Majauskas turėtų „nuvalgyti“ balsų nuo konservatorių kandidato Valdo Benkunsko.

„Galbūt ir nuo Tomo Vytauto Raskevičiaus. Bet blogiausios naujienos, sakyčiau, kad yra V. Benkunskui. Nes sunku pasakyti, ar konservatorių elektoratas taip jau tikrai drausmingai už tą konservatorių konservatorių balsuos, ar už konservatorių, kuris dabar jau nebe konservatorius.

Išsidalinimas šioje vietoje tikrai bus. O jeigu tai reikš, kad V. Benkunskas neišeina į antrą turą, o T. V. Raskevičius išeina – tada jau sveikinimai Artūrui Zuokui“, – kalbėjo VDU politologas I. Kalpokas.

Kalėdų spalvomis nusidažęs Vilnius

Kauno technologijos universiteto (KTU) politologas Ainius Lašas laidoje teigė, jog yra žinoma, kad būtent konservatorių rinkėjams ir yra svarbi partinė priklausomybė. Tačiau M. Majauskui nebus lengva patraukti buvusios partijos rinkėjus savo pusėn.

„Kitose partijose ta svarba yra daug mažesnė. Tai partijos, rinkėjų disciplina yra daug didesnė nei kitose partijose. Ir atitinkamai galime tikėtis, kad žmonės išeis balsuoti už partinį kandidatą. Visgi, sutinku, kad dalis turbūt balsuos ir už M. Majauską. Tuo labiau, kad jis yra ne kartą kandidatavęs Vilniuje, čia turi įdirbį, savo rinkėjų. Ir faktas, kad bent dalis tų žmonių tikrai pasirinks jo kandidatūrą.

Tai irgi sutinku, kad nemanau, jog jis taip lengvai pakonkuruos su partiniu kandidatu tiesiog nusispjovęs į partiją ir iškėlęs savo kandidatūrą. Jo tas patrauklumas bent kol kas yra ribotas, o resursai, kaip pat sakė – nuliniai.

Tai be resursų ir aiškaus išsiskyrimo sunku konkuruoti, nebent jis sukurs kažką tikrai įdomaus programiniu požiūriu ir pasiūlys kažką išskirtinio, kas atkreips rinkėjų dėmesį“, – teigė KTU politologas A. Lašas.

VDU politologas I. Kalpokas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog M. Majausko padarytas šou ir nuolatinis buvimas eteryje paskutine kelias savaites, jam dar uždirbo atpažįstamumo. Tačiau dėmesį reikia ir išlaikyti.

„Ir galbūt padėjo bent kažkiek peržengti ne visai ištikimų konservatorių rinkėjų elektoratą. Bet vis tiek dėmesį dar kažkaip reikia ir išlaikyti. Dabar jis „ant bangos“, galbūt kai kuriose visuomenės grupėse beveik atsivertėlis matomas.

Bet iki rinkimų dar yra 3 mėnesiai, dar tą mėnesį reikia išlaikyti, priminti apie save. O turint nulinį biudžetą apie save priminti yra praktiškai neįmanoma. Jis ir dėmesio mažiau sulauks būdamas net ir paprastu Seimo nariu“, – kalbėjo I. Kalpokas.

KTU politologas A. Lašas svarstė, jog matyt M. Majauskas net jei nelaimės Vilniaus miesto mero rinkimų, tikisi bent kažkiek pakenkti „savo kenkėjams“.

„Tai šiuo atveju, kerštas irgi yra didelė pasaulio varomoji jėga. Kodėl gi ne? Manau, kad jis pabandys, bet kaip ir kalbame dabar, bet jų šansų realistiškumas yra labiau sujaukti kitiems kortas, nei pačiam laimėti“, – pabrėžė A. Lašas.

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas A. Lašas teigė, jog aukos lipdukas M. Majauskui „nelabai ir limpa“.

„Kažkiek limpa, jis gali kažką pasakyti, bet jis buvo viduje, jis eskalavo tą situaciją. Iš partinės perspektyvos žiūrint – partija turi įgyvendinti savo programą, ji negali visiškai paleisti kiekvieno savo nario, Seimo nario, frakcijos nario tiesiog saviveiklai.

Ir tada kiekvienas balsuoja bet kaip, laisva valia. Ir tada gaunasi bardakas. Tai šiuo atveju tie argumentai iš abiejų pusių yra logikos juose. Todėl manau, kad M. Majauskui sukurti vienpusį naratyvą nepavyks“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo A. Lašas.