V. Landsbergis trumpai pakomentavo, kaip vertina pasirodžiusias žinias. „Vien dėl to, kad į tuos pasisėdėjimus gali būti atsiųsti labai blogi žmonės – vienas kitas, tai tada iš viso užsidaryti ir nieko nerengti?

Aš nemanau, kad čia yra tokio masto problema, kad reiktų užsidaryti, nieko iš Rusijos neįsileisti – nė vieno, nes jis gali būti žudikas“, – portalui tv3.lt pakomentavo V. Landsbergis.

„Taip, mes gyvenam tokiam pasauly, turim tokį kaimyną“, – pridūrė jis.

Slapto karinės žvalgybos dalinio narys

Kaip jau rašėme Delfi, informacija apie GRU agento I. Žigariovo, kuris ne ypač subtiliai pasirinko Ivano Žichariovo tapatybę, pirmadienio vakarą pasidalijo leidinys „The Insider“. Savo tyrime, garsūs tiriamosios žurnalistikos autoriai – Michaelas Weissas, Christo Grozevas ir Romanas Dobrochotovas atskleidė kelių Europoje jau „pasižymėti“ spėjusių ir apsišvietusių GRU agentų tapatybes.

Viena jų – I. Žigariovo yra išties įdomi. Liūdnai pagarsėjusio GRU dalinio Nr. 29155 karininkas, kaip ir kiti čia tarnavę sėbrai prieš tai turėjo kovinės patirties ir vykdė pavojingas misijas, kurių didelė dalis – žmogžudystės.

Būtent dalinys Nr. 29155 pagarsėjo ne tik kaip Kremliaus įrankis taikantis į taikinius Vakarų Europoje, pavyzdžiui, į S. Skripalį bei jo dukrą 2018-ųjų kovą – abu tik per plauką išgyveno, bet ir rengiant teroro išpuolius Bulgarijoje bei Čekijoje, kur buvo sprogdinami šaudmenų sandėliai. I. Žigariovas kelis sykius keitė savo legendą – tai jis buvo geologas, ieškantis vandens, tai žmogaus teisių aktyvistas, mėgstantis iš Rusijos emigravusių opozicijos narių draugiją.

Gimęs ir užaugęs sovietų karininko šeimoje Rytų Vokietijoje, I. Žigariovas tarnavo Rusijos armijos specialiosiose pajėgose, 2009 m. buvo užverbuotas į dalinį Nr. 29155 ir pasirinko Žichariovo tapatybę, gavo paskyrimą valstybinėje šulinių gręžimo bendrovėje. Pasak „The Insider“ surinktos informacijos, mažiausiai nuo 2015-ųjų I. Žigariovas jau laisvai keliavo po ES.

Čia jo keliai susikirto su būsimaisiais S. Skripalio nuodytojais – A. Miškinu ir A. Čepiga, o su pastaruoju jis vyko į komandiruotes Miunchene ir Berlyne 2016-siais. Dar po dviejų metų jis lankėsi Prancūzijos Alpėse, netoli sienos su Šveicarija ir Italija, kur GRU turėjo savo slaptą bazę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)