Žemo slenksčio autobusiukas galėtų kasdien atvykti į Šeškinę ir teiktų pagalbą švirkščiamus narkotikus vartojantiems žmonėms.

Besimėtančių švirkštų Šeškinėje ilgai ieškoti nereikėjo – aplankius pirmą miškelį, į akis krenta ne tik išmėtytos šiukšlės. Gyventojai sako, kad pastaruoju metu vartojančių žmonių šiame mikrorajone apstu.

„Matosi. Nesuprasi, ar jie nusigėrę, ar jie narkomanai, bet jie atrodo ne taip. Anksčiau nebuvo Šeškinėje tokių žmonių“, – LNK sakė vietos gyventoja.

Kita praeivė taip pat televizijai sakė, kad prie savo namo yra aptikusi švirkštų.

Suaktyvinus patruliavimą Šeškinėje, per pastaruosius kelis mėnesius policija virš 10 ikiteisminių tyrimų dėl prekybos narkotinėmis medžiagomis.

„Šeškinėje, kaip ir kituose rajonuose vyksta tiek prekyba narkotinėmis medžiagomis, tiek vartojimas. Šiai dienai patruliavimas yra sustiprintas Šeškinės mikrorajone. Yra pradėta nemažai ikiteisminių tyrimų – yra sulaikomi tiek tiekėjai, tiek pardavėjai“, – LNK komentavo Vilniaus 5-ojo policijos komisariato viršininkas Povilas Revuckas.

Šeškinėje ir toliau siaučiant narkomanams, sostinės savivaldybė gyventojams pristatė „Žemo slenksčio“ programą. Siūloma, kad kasdien į Šeškinę atvyktų autobusiukas, kuriame švirkščiamus narkotikus vartojantys asmenys galėtų pasikeisti adatas ir švirkštus, gautų prezervatyvų, spiritinių servetėlių bei tvarsčių.

„Dar yra teikiamos konsultacijos, informavimas apie paslaugas, pagalbą, gydymą ir taip pat, be jokios abejonės, tarpininkavimas, jei žmogui reikia pagalbos, kad jis tas paslaugas pasiektų“, – LNK paaiškino Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

„Klausimų pas juos yra pakankamai daug, žmonės yra patekę į bėdą ir daugelis nori iš jos išlipti. Stengiamės padėti kuo galime. Kita svarbi mūsų funkcija yra užkrečiamųjų ligų prevencija, ką mes ir darome dalindami naujus švirkštus. Tokiu būdu mes užkardome užkrečiamų ligų plitimą“, – pasakojo žemo slenksčio kabineto socialinis darbuotojas Andrius Pajarskas.

„Pagrindinis žemo slenksčio kabineto darbo principas yra anonimiškumas – mes nepildome jokių ligos istorijų ir įrašų apie tai, kad žmogus serga priklausomybės liga“, – LNK sakė Respublikinio priklausomybės ligų centro atstovas Kęstutis Rudaitis.

Šeškiniečiai tokį savivaldybės siūlymą vertina labai kritiškai.

„O viešpatie... Reikia tuos narkomanus, nežinau, kažkur izoliuoti. O dar jiems suteikiamos sąlygos – čia jau netelpa į jokius rėmus. Keisti švirkštus? – Gerai, kad dar neduoda narkotikais užpildytų tų švirkštų“, – LNK komentavo mikrorajono gyventoja.

„Šitos priemonės jau yra pasenusios – jos neduoda rezultato. Iš esmės tokie taškai pritraukia narkomanus – pritraukia į tam tikras vietas, o Šeškinė yra labai tankiai apgyvendintas rajonas, kur daug darželių, mokyklų“, – komentavo Senosios Šeškinės asociacijos pirmininkė Eglė Mirončikienė.

„Tai, kad paskui autobusiuką juda ir žmonės, kurie vartoja psichoaktyvias medžiagas, yra netiesa, todėl, kad net ir tame pačiame rajone pakeitus lokaciją, jei ateiti yra didesnis atstumas, mes sulaukiame akivaizdžiai mažiau žmonių“, – aiškino vicemerė S. Bieliūnė.

Žemo slenksčio kabinetuose žmonės gali sulaukti ne tik jiems reikiamos pagalbos, bet ir pasitikrinti dėl ŽIV ar kitų ligų.

„Lietuvoje yra 9 stacionarūs žemo slenksčio kabinetai ir du mobilūs. Mobilaus kabineto praktika tikrai yra pasaulyje pagrįsta ir įrodyta. Tikslas yra pasiekti švirkščiamų narkotikų vartotojus ten, kur jie būriuojasi, kur jie lankosi“, – kalbėjo Priklausomybės ligų centro atstovas K. Rudaitis.

Sostinėje šiuo metu kasdien važinėja vienas žemo slenksčio autobusiukas. Savivaldybės sprendimu, jis po kelias valandas praleidžia stotyje, Naujininkuose ir Naujojoje Vilnioje.

„Skaičius svyruoja nuo 20 iki 60 žmonių, ateinančių per dieną, į mūsų punktus“, – pasakojo kabineto darbuotojas.

Dalis visuomenės yra įsitikinusi, kad didesniam nei įprastai narkomanų paplitimui rajonuose įtakos turėjo romų taboro išardymas.

„Šiek tiek įtakos turi – iš tiesų neretai romų tautybės asmenys yra tiekėjai tų narkotinių medžiagų, tą tendenciją mes pastebime“, – LNK komentavo Vilniaus 5-ojo policijos komisariato viršininkas Povilas Revuckas.

„Iš tikrųjų matome, kas vyksta, ir jūs turbūt patys matote – sugriovus tą vadinamą romų taborą, visa ta problema pasklido tiesiog po visą Vilnių“, – antrino kabineto darbuotojas.

Savivaldybė sako, kad kol kas jokių konkrečių sprendimų dėl žemo slenksčio autobusiuko lankymosi Šeškinėje dar nepriimta. Dabar toliau vyks diskusijos su Šeškinės bendruomene.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: