Praktika prieš šventes atseikėti premijas valdininkams nėra nauja. Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, valstybės tarnautojai už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą gali būti skatinami nuo 1 iki 2 pareiginių algų dydžio pinigine išmoka arba vienkartine pinigine išmoka Vyriausybės nustatyta tvarka.

Gausiau skatino dvi ministerijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) gruodį kiek daugiau nei ketvirtadaliui darbuotojų nuo viso pareigybių skaičiaus išmokėjo vidutiniškai vienos pareiginės algos dydžio vienkartines išmokas, Delfi nurodė ministerijos komunikacijos skyrius.

„Kadangi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra atsakinga už socialinio dialogo plėtrą šalyje, socialinį dialogą su darbuotojais puoselėja ir ministerijos viduje, ragina tą daryti kitas organizacijas.

Gruodžio mėnesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje paskatinta kiek daugiau nei ketvirtadalis darbuotojų nuo viso pareigybių skaičiaus, jiems skirtos vidutiniškai vienos pareiginės algos dydžio vienkartinės išmokos. Taip įvertinti darbuotojų atlikti darbai, jų indėlis į ministerijos pasiektus tikslus.

Kolektyvinėje sutartyje yra numatyta, kad kiekvienų kalendorinių metų IV ketvirtį darbdavys, esant teisiniam pagrindui ir turint sutaupytų darbo užmokesčio lėšų, darbuotojams skiria premijas už vienkartines ypatingos svarbos užduotis“, – rašome atsakyme.

Išmokas 44 darbuotojams ir kariams gruodį paskyrė Krašto apsaugos ministerija (KAM), kai iš viso per metus (įskaitant gruodį) jos skirtos 96 asmenims.

„Krašto apsaugos ministerijos darbuotojai ir kariai yra skatinami piniginėmis premijomis už ypatingą pasižymėjimą atlikus svarbias užduotis. Tai yra viena iš darbuotojų motyvavimo priemonių. Šios išmokos siekia nuo 30 iki 100 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio, priklausomai nuo atliktos užduoties svarbos ir finansinių Krašto apsaugos ministerijos galimybių (sutaupyto darbo užmokesčio fondo lėšų).

Iš viso Krašto apsaugos ministerijoje per šiuos metus paskatinti: 33 profesinės karo tarnybos kariai (premija už ypatingą pasižymėjimą tarnyboje), 55 valstybės tarnautojai (vienkartinė piniginė išmoka, skirta atlikus ypatingos svarbos užduotį) ir 8 darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis (premija, skirta atlikus ministerijos veiklai ypač svarbią užduotį)“, – Delfi teigė KAM Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė.

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija

Trijose ministerijose skatinti pavieniai darbuotojai

Finansų ministerijoje gruodį premijas gavo du darbuotojai.

„Gruodžio mėnesį Finansų ministerijoje dviem darbuotojams už ypatingos svarbos užduočių atlikimą išmokėtos vienkartinės piniginės išmokos. Vienam jų – buvo išmokėta pareiginės algos dydžio piniginė išmoka, o kitam – pusės pareiginės algos dydžio piniginė išmoka, – dėstoma ministerijos atsakyme.

– Vienkartinės piniginės išmokos darbuotojams skiriamos esant įstatymuose nustatytiems skatinimo pagrindams ir pagal poreikį. Jokio išankstinio vienkartinių išmokų mokėjimo ministerija neplanuoja.“

Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) gruodį vienkartines pinigines išmokas gavo 5 darbuotojai.

„Minėtų piniginių išmokų dydis svyravo nuo 50 iki 100 procentų darbuotojo pareiginės algos. Tokio pobūdžio išmokos buvo išmokėtos 5 darbuotojams. Tokio pobūdžio išmokos iš anksto neplanuojamos, todėl tiksliai atsakyti, ar ateityje bus mokama, negalime“, – raštu atsakė ŽŪM atstovai.

Piniginės išmokos, pasak ministerijos, skiriamos priklausomai nuo konkretaus darbuotojo nuopelno ir kitų teisės aktuose numatytų sąlygų bei ministerijos turimų lėšų.

Gruodį šešiems darbuotojams premijas išmokėjo Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„2022 m. gruodžio mėnesį Ekonomikos ir inovacijų ministerijos šeši darbuotojai buvo paskatinti vienkartinėmis piniginėmis išmokomis už kokybės vadybos sistemos LEAN metodo Kaizen pateiktų idėjų įgyvendinimą ir atlikimą, siekiant kokybiškai pagerinti ministerijos veiklą.

Vienas darbuotojas gavo 100 proc. dydžio išmoką, o kitiems darbuotojams buvo skirtos proporcingai mažesnės išmokos. Šios išmokos buvo skirtos iš ministerijos sutaupytų darbo užmokesčio lėšų“, – teigė ministerija.

Planuoja, vertins galimybes

Kai kuriems darbuotojams premijas metų gale ketina išmokėti ir Susisiekimo ministerija.

„Gruodžio mėnesį Susisiekimo ministerijos darbuotojams išmokų nėra paskirta. Gruodžio pabaigoje daliai darbuotojų planuojama skirti išmokas už labai gerus metinius darbo rezultatus.

Planuojama, kad išmokos neviršys vieno pareiginės algos dydžio, – Delfi nurodė ministerijos Komunikacijos skyrius.

– Paprastai dėl vienkartinių išmokų sprendžiama metų pabaigoje, atsižvelgiant į darbuotojo pasiektus rezultatus ir jų svarbą ministerijos veiklai bei darbo užmokesčio fondo likučius.“

Kultūros ministerija dar vertina galimybes skirti premijas darbuotojams, kol kas gruodį jos išmokėtos nebuvo.

„Šiuo metu vertinama finansinė situacija ir kitą savaitę paaiškės, ar yra tokių galimybių“, – atsakyme komentavo ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius.

Panašiai komentavo ir Aplinkos ministerija.

„Švenčių proga Aplinkos ministerijoje premijos nėra mokamos. Kiek žmonių bus paskatinta už papildomus pasiekimus, paaiškės gruodžio gale“, – Delfi teigė ministerijos atstovė Aistė Gadliauskaitė.

Premijų neskyrė

Vidaus reikalų ministerija (VRM) nurodė, kad bent jau kol kas gruodį darbuotojų neskatino.

„VRM darbuotojai gruodžio mėnesį nebuvo skatinti piniginėmis išmokomis. Vadovaujantis teisės aktais, konkrečiu skatinimo pagrindu piniginė išmoka gali būti skiriama ne daugiau kaip kartą per metus.

2022 m. minint valstybines šventes piniginėmis išmokomis už ypatingos svarbos užduočių atlikimą buvo paskatinti 26 VRM darbuotojai“, – pažymima ministerijos atsakyme.

Energetikos ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, ir Teisingumo ministerijos atstovai Delfi teigė, kad gruodį darbuotojams premijos ar vienkartinės skatinamosios išmokos nebuvo skirtos.

Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) Komunikacijos skyrius nurodė, kad apskritai ministerijoje nėra tokios praktikos prieš metų pabaigą skatinti darbuotojus.

„Ministerijos darbuotojai už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą šį mėnesį nebuvo ir nebus skatinami piniginėmis išmokomis. Tokios praktikos ministerijoje nėra“, – teigė ŠMSM.

URM: reikėtų atlikti finansinių srautų analizę

Apie premijas paklausta Užsienio reikalų ministerija (URM) patikino, kad „šventiniai priedai darbuotojams nemokami“.

Užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė teigė negalinti nurodyti, kiek tiksliai skatinamųjų premijų gavo ministerijos darbuotojai, diplomatai gruodį, ar jų gavo.

Esą norint tai sužinoti, reikėtų atlikti finansinių srautų analizę.

„Kadangi ministerijos darbuotojų skatinimo priemokos kiekvienu kalendorinių metų laikotarpiu skiriasi bei priklauso nuo skirtingų, jau paminėtų faktorių (nuo darbuotojo etato, papildomo darbo krūvio, sudėtingų užduočių įvykdymo – Delfi), todėl išskaičiuoti tik gruodžio mėnesio ministerijos skatinimo/darbo užmokesčio fondo dalį pagal asmenis, jų užimamas pareigas bei paskirtas priemokas (kam, kokia suma ir kada buvo paskirta) būtų nekorektiška; be to, tam reiktų atlikti ir atskirą ministerijos finansinių srautų analizę.

Šiais metais įvairiais laikotarpiais už skirtingus darbus priemokos skirtos 187 diplomatui, 97 valstybės tarnautojams ir 119 darbo sutartininkams“, – teigė P. Levickytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją