Komisijoje dirbs tik vienas opozicijos atstovas – socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas. Anot Seimo posėdžiui pirmininkavusio konservatoriaus Jurgio Razmos, kitos frakcijos galėjo siūlyti savo atstovus, bet nusprendė to nedaryti. Tyrimą komisija atliks iki lapkričio 7 dienos.

Joje dirbs konservatoriai Irena Haase, Jurgita Sejonienė, Dalia Asanavičiūtė, Rasa Petrauskienė, laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius, Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Bagdonas.

Skundėsi dvigubais standartais


Diskutuojant dėl komisijos sudarymo į tribūną atėjo pats P. Gražulis ir pasipiktino dvigubais standartais. Anot jo, į Seimą atėjęs komikas Olegas Šurajevas Seimo narius vadino necenzūriniais žodžiais, bet už tai tegavo labai nedidelę baudą. „Kokioj valstybėj mes gyvenam?“, – klausė jis.

P. Gražulis savo kalboje paminėjo konservatorių M. Maldeikį, aiškino, kad jo mama Aušra Maldeikienė neva buvo „arši komunizmo ideologijos propaguotoja“.

„Šitas išvadino mane, kreipėsi, kad aš su Dobilu gyvenu, kad jis yra mano partneris, kad yra mano patarėjas. Melagis tu esi (...) Tu buvęs socdemas ar tu konservatorius – kas tu esi, pasakyk? Ir eik nuo tos tribūnos, ar tu žinai, kokios tu orientacijos – vyras ar moteris? Pasakyk čia iš tribūnos“, – karščiavosi P. Gražulis.

Po šio pasisakymo M. Maldeikis replikavo: „Reaguodamas į Petrą ir palinkėdamas jam ramybės, jam labai trūksta Dobilo – tas aišku, atkreipiu dėmesį, kad pasisakydamas nepaminėjote biseksualų – tai man daug pasako apie jus. Ačiū jums už dėmesį“.

Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas diskusijoje sakė, kad jam patinka nestandartiškai besielgiantys asmenys, bet P. Gražulį jau tapo lengva nuspėti – jis žemina kitus, iš jų šaiposi.

Politikas teigė, kad Seimo nariams nevalia dangstytis turimu imunitetu siekiant išvengti atsakomybės.

Kreipėsi Generalinė prokurorė


Prokuratūra pernai gegužę pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešo tyčiojimosi ir žmonių grupės niekinimo dėl jų seksualinės orientacijos.

Generalinė prokurorė Seime sakė, kad tyrimą organizuoja ir prižiūri Vilniaus prokuratūra, o atlieka Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas.

„Tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys Petras Gražulis 2022 metų gegužės 26 dieną apie 12 valandą kalbėdamas viešai Seimo patalpose galimai padarė nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo Kodekso 170 straipsnio 2 dalyje (ji numato atsakomybę už viešą tyčiojimąsi, niekinimą ar kurstymą diskriminuoti prieš žmonių grupę - Delfi)“, – kalbėjo ji.

Anot prokurorės, be Seimo leidimo jam negali būti surašytas pranešimas apie įtarimą, jis negali būti apklausiamas kaip įtariamasis ar pripažintas įtariamuoju, negali būti suimtas ar kitaip suvaržyta jo laisvė.

Jos teigimu, pernai gruodį P. Gražulis buvo pakviestas kaip liudytojas, galintis duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, tačiau duoti parodymus atsisakė teigdamas, kad savo kaltės neįžvelgia.

Todėl, anot jos, šiuo metu visi nedraudžiami atlikti veiksmai su P. Gražuliu ikiteisminiame tyrime jau atlikti.

Ikiteisminis tyrimas užtruko

N. Grunskienė Seime žurnalistams sakė, kad ikiteisminiame tyrime nukentėjusiaisiais pripažinti 5 asmenys, taip pat ir viešoji įstaiga „Europos Žmogaus teisių fondas“, pranešė ELTA.

Anot prokurorės, tyrimo metu apklausti 18 liudytojų, apžiūrėti 7 vaizdo įrašai, kuriose užfiksuoti Seimo nario pasisakymai, gautos trys ekspertų išvados.

Generalinė prokurorė tvirtino, kad ikiteisminis tyrimas, kuris buvo pradėtas 2022 m. gegužę, užtruko dėl minėtų ekspertų išvadų dėl P. Gražulio teiginių.

„Ikiteisminis tyrimas užtruko todėl, kad, kaip minėjau, buvo skirtos trys užduotys specialistams ir užtruko, nes reikėjo laukti atsakymų iš jų“, – sakė N. Grunskienė.

Ji teigė nesutinkanti su dalies Seimo opozicijos nuomone, kad prokuratūra, pradėjusi tyrimą dėl P. Gražulio pareiškimų, politikuoja.

„Nemanau, kad yra pagrindo apkaltinti prokuratūrą politikavimu, kadangi prokuratūra vadovaujasi Baudžiamuoju kodeksu ir Baudžiamojo proceso kodeksu“, – tvirtino generalinė prokurorė.

Sakė, kad yra išsigimę


LGBTQI+ bendruomenės narius politikas išplūdo pernai gegužę, po Seimo posėdžio, kuriame buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas.

„Jūs esat išsigimę. Dievas sukūrė vyrą ir moterį, o ne vyrą ir vyrą“, – rėkė jis.

Pokalbyje su LGBTQI+ bendruomenės nariais jis aiškino, kad greitai ir „narkomanai ir alkoholikai paprašys gyventi kaip jie nori“.

„Aš jų neteisiu, bet narkomanija yra blogis, alkoholizmas yra blogis, pederastija yra blogis, homoseksualizmas yra blogis, tas pats socialinis blogis. Jūs platinat visokiausias venerines ligas“, – aiškino jis.

Atsiprašyti nežada


Ketvirtadienį pats P. Gražulis žurnalistams Seime aiškino neketinantis atsiprašyti LGBTQI+ bendruomenės narių dėl įžeidžių pasisakymų jų atžvilgiu.

„Už ką? Nesijaučiu (juos įžeidęs – ELTA). Aš ėjau prie Seimo ir jie mane užsipuolė. Tai ką, neturiu teisės pasakyti savo nuomonės šitoje landsbergių diktatūrinėj šaly?“ – ELTA cituoja P. Gražulį.

„Jaučiuosi pasielgęs pilietiškai ir teisingai. Gyvename demokratiškoje šalyje, galima cituoti ir Šventąjį raštą ir aš perpasakojau, ką kalba apie homoseksualizmą ir seksualinius nukrypimus Šventas raštas“, – teigė Seimo narys.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį pareiškė, kad jai bus gėda, jeigu dėl opozicijos kaltės Seimu nepavyks panaikinti teisinės neliečiamybės P. Gražuliui. Premjerė akcentuoja, kad tai yra prašymas apklausti politiką, o ne kokia nors politinė apkaltos procedūra.

„Prokurorė tikrai turbūt šiaip sau į Seimą su tokiu prašymu nevaikšto ir iki šiol nebuvo tokių atvejų, kada teisinė neliečiamybė nebūtų šiame Seime panaikinta, nesvarbu, kurios pusės politikui. Tai jeigu iš tikrųjų taip bus, man bus labai gėda“, – ELTA cituoja premjerę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)