Prezidentas G. Nausėda akcentuoja, kad Rusijos režimas turi būti patrauktas atsakomybėn už A. Navalno mirtį.

„Aleksejus Navalnas nemirė kalėjime, jį nužudė Kremliaus brutalumas ir siekis bet kokia kaina nutildyti opoziciją. Rusijos režimas turi susitaikyti su pasekmėmis. Jis turi būti patrauktas atsakomybėn“, – socialiniame tinkle „X“ rašo prezidentas Gitanas Nausėda.

Dėl A. Navalno mirties užuojautą reiškia ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Mano širdis prislėgta išgirdus apie Aleksejaus Navalno mirtį Rusijos kalėjime. Jo mirtis mažina demokratinių pokyčių Rusijoje viltį. Reiškiu užuojautą jo artimiesiems ir visiems demokratijos trokštantiems rusams“, – socialiniame tinkle „X“ teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Socialiniame tinkle „Facebook“ ji teigia, kad A. Navalno mirtis rodo V. Putino baimę.

„Tai - ne putino režimo galia, tai baimė. Tik paniškos baimės genamas susidoroji su oponentu, kurį laikai įkalinęs. Pranešama, kad Aleksejus Navalnas tapo naujausia kruvino režimo auka. Akivaizdu, kad ant karo bėgių pastatytoje Rusijoje demokratiniai pokyčiai neįmanomi bus dar ilgus metus,“ - „Facebook“ rašo V. Čmilytė-Nielsen.

Gabrielius Landsbergis: Vakarai privalo nepripažinti rinkimų Rusijoje


G. Landsbergis teigia, kad Vakarai privalo nepripažinti rinkimų Rusijoje po to, kai penktadienį pranešta apie Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno mirtį.

„Tiems kurie vis dar tiki rinkimais Rusijoje, Navalno nužudymas turi būti paskutinis signalas. Vakarai privalo nepripažinti rinkimų Rusijoje bei sankcionuoti žmones, kurie prisidėjo prie tokio Navalno likimo“, – Eltai perduotame komentare teigia G. Landsbergis.

Europarlamentarė Rasa Juknevičienė teigia, kad A. Navalną nužudė V. Putinas.

„Putinas pagaliau jį nužudė. Ir tai signalas nesipriešinti ne tik rusams, ukrainiečiams, bet ir visam demokratiniam pasauliui. Mums. Garbė herojui ir kankiniui. Turim būti stiprūs kaip niekada“, – rašo Europos parlamento pirmininkė Rasa Juknevičienė.

Vytautas Landsbergis: tironija nebepuoselėja varianto, kas bus po Putino


Vieno žymiausių Vladimiro Putino opozicionierių Aleksejaus Navalno mirtis yra daugiau nei vieno žmogaus netektis, sako pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis. Jis akcentuoja, kad tai žiauri ir reikšminga žinia, jog Rusijoje nebėra varianto, kas bus po Putino.

„Tai žiauri ir reikšminga žinia. (...) Štai ji yra paskutinė sąraše, tačiau ne paskutinė ateities sąraše“, – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną iš Signatarų namų balkono Vilniuje kalbėjo V. Landsbergis, pakviesdamas susirinkusią minią pagerbti A. Navalną tylos minute.

„Tai reiškia daugiau nei tik vieno žmogaus mirtį. Tai reiškia, kad tironija nebepuoselėja atsarginio varianto, kas turės būti po Putino. (...) Lieka tik kraujas, tik mirtis. Arba gyvenimas, arba mirtis. Arba laisvė, arba vergija“, – sakė V. Landsbergis.

Penktadienį Šiaurės Rusijos Jamalo regiono kalėjimų administracija, kuria remiasi agentūra „Reuters“, pranešė apie Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirtį.

47-erių opozicijos aktyvistas kalėjime atliko ilgą kalinimo bausmę. Jis, be kita ko, buvo nuteistas dėl ekstremizmo.

Kremlius pareiškė neturįs informacijos apie A. Navalno mirties priežastį. Esą pradėti visi reikalingi tyrimai. Šią savaitę būta pranešimų, kad A. Navalnas jau 27 kartą 15 dienų buvo uždarytas į vienutę.

A. Navalnas buvo vienas aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo valdžios aparato kritikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)