Vaizdai iš Varšuvos – apie 300 ukrainiečių užblokavo savo šalies pasų tarnybą Lenkijoje ir reikalauja išduoti jiems dokumentus.

„Žodžiu, mitinguotojai susitarė su darbuotojais, kad pradės įleidinėti žmones tik pateikti dokumentų. O dokumentų išdavimas tikrai sustabdytas. Net vairuotojo pažymėjimo negausite, viskas“, – vaizdo įraše kalbėjo vienas ukrainietis.

To priežastis paprasta – Ukrainos kariuomenei labai trūksta karių.

„Darbingo amžiaus žmogus išvyko į užsienį, parodė savo šaliai, kad jos išlikimo klausimas jam nerūpi, o paskui atvyksta ir nori iš šios valstybės paslaugų. Taip nebūna. Mūsų šalyje vyksta karas. Buvimas užsienyje neatleidžia piliečio nuo pareigų tėvynei“, – teigė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Kitaip nei Lenkijoje, Lietuvoje prie Ukrainos konsulato kol kas ramu. Dauguma vyrų čia paso atėjo atsiimti ne sau, o vaikams. Tačiau apie naują tvarką jau žino.

„Na, blogai. Sunki ten situacija, net nežinau, ką ir pasakyti. Kol kas nesu nusiteikęs važiuoti į Ukrainą, jeigu pakvies, ačiū“, – LNK žinioms sakė vienas ukrainietis.

O paso 17 metų sūnui atvykusi ukrainietė džiaugiasi, kad jis dar nepilnametis.

„Žinau, kad tokios taisyklės atsirado, bet kadangi jau dabar esame šios šalies gyventojai, turbūt ne visiškai teisėta reikalauti, kad dokumentus gautume tik Ukrainoje. Nemanau, kad mums gali atsisakyti tokias paslaugas teikti. Žinoma, kad žinau ir suprantu, kodėl taip yra, taip nori daugiau žmonių mobilizuoti. Bet mano sūnus dar mokykloje, tada tęs mokslus“, – svarstė ukrainietė.

Kitas LNK žinių kalbintas ukrainietis atvirai sakė, kad į Ukrainą nežada grįžti.

„Nežinau, tiesiog Lietuvoje jau daug metų dirbu. Nemanau, kad tokiomis priemonėmis privers žmones grįžti į Ukrainą, vis tiek ką nors sugalvos, ras kelius, kaip apeiti“, – argumentavo jis.

Kad kai kurie ukrainiečiai mieliau laiką leistų Europoje rodo ir bandymai bėgti iš pačios Ukrainos. Štai vienas kariauti nenorintis vyriškis į Moldovą sumanė perplaukti tiesiog ant pripučiamo čiužinio, pasieniečiai jį sulaikė.

Lenkijos nacionalinės gynybos ministras jau pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi padėti Ukrainai grąžinti į tėvynę šaukiamojo amžiaus vyrus. Panašiai kalba ir Lietuvos krašto apsaugos ministras.

„Ukrainai labai trūksta mobilizacinio rezervo. Tai yra tie piliečiai, kurie galbūt yra ir šaukiamojo amžiaus ir jie yra išvykę. Tai nėra teisinga tų ukrainiečių atžvilgiu, kurie kovoja dėl savo valstybės“, – tikino krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Tačiau bent jau kol kas Ukraina į Lietuvą dėl čia gyvenančių savo piliečių vyrų oficialiai nesikreipė.

„Pirmas dalykas, tai yra ko tikisi Ukraina, kokių sprendimų iš šalių, kuriose šiuo metu yra Ukrainos piliečiai vyrai. Tada kol nėra aiškumo, yra tikrai sunku pasakyti, kaip mes galėtume padėti Ukrainai šiuo atveju tuos sprendimus padaryti“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Žinoma, kad bus žiūrima ir ką nusprendė kaimynai.

„Matyt, kad šiuos klausimus aptarsime ir Baltijos šalių, Lenkijos formate. Tarp mūsų šalių vis tiek kažkoks bendras sprendimų turėjimas taip pat, man atrodo, kad būtų aktualu, turėti vieningą poziciją“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas teigė, jog net ir Lenkijos pareiškimai nenurodo, kad ukrainiečiai vyrai bus surenkami ir vežami į Ukrainą.

„Taip tikrai nebus. Bet atriboti nuo kažkokių socialinių išmokų, darbo leidimų, dokumentų klausimai. Tai, matyt, yra opcijos“, – teigė L. Kasčiūnas.

Lietuvoje šiuo metu gyvena beveik 42 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos. Tarp jų mobilizacinio amžiaus vyrų yra beveik 5 tūkstančiai. Tačiau nemažai ukrainiečių į Lietuvą atvyko dar iki karo, tad iš viso Lietuvoje paskutiniais duomenimis gyvena beveik 72 tūkst. Ukrainos piliečių, iš jų šauktinio amžiaus vyrų čia beveik 35 tūkstančių.

„Kaip reikėjo, taip ir padarė mūsų valdžia. Reikės važiuoti į Ukrainą, važiuosime, nereikės, nevažiuosime. O ko ten bijoti? Kariuomenėje jau buvome, visai nebaisu, juk ne po 17 metų. Tegul mūsų bijo“, – kalbėjo ukrainietis.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: