„Minia jau pajuto pergalės skonį“

Tai, kad šiais metais Vasario 16-oji nebus rami šventė, leidžia manyti viešojoje erdvėje reguliariai pasirodantys raginimai „nušvilpti V. Landsbergį“.

Panašu, kad 89 metų sulaukęs pirmasis faktinis atkurtos valstybės vadovas tapo visų nepatenkintų valdžia bei pandemijos išvargintų žmonių taikiniu. O šiuos žmones pastaruoju metu mobilizuojanti jėga – Lietuvos šeimų sąjūdis kaip tik siekia vasario 16 dieną sostinėje rengti savo mitingą.

„Visi žmonės važiuos į Vilnių, prie balkonėlio. Minia jau pajuto pergalės skonį, kai minimaliomis pastangomis, švilpiant ir rėkiant pavyko pažeminti valdžią“, – portalui „Delfi“ sakė nuolatos Šeimų sąjūdžio akcijose dalyvaujantis kaunietis.

Jis prognozavo, kad Kaune šventinę dieną bus ramu. Priežastis paprasta – čia nebus žmonių, prieš kuriuos vertėtų protestuoti, vyks tradicinis, savivaldybės organizuojamas minėjimas.

Kuo virs šventiniai renginiai Vilniuje, juolab akciją rengia ne tik Lietuvos šeimų sąjūdis. Apie tai, kad šįkart bus pasistengta neleisti pasikartoti Sausio 13-osios minėjimo „nušvilpimui“ yra pareiškęs ir žinomas visuomenininkas Andrius Tapinas. Ar nenutiks taip, kad susibūrus skirtingų požiūrių žmonėms, vieniems ėmus švilpti, o kitiems – bandant juos sustabdyti, šventinis minėjimas nevirs gatvės grumtynėmis?

Vytautas Landsbergis

Protestuoti prieš V. Landsbergį oficialiai nekviečia

Negavęs leidimų mitinguoti Vilniuje prie paminklo J. Basanavičiui, Rotušės ir Katedros aikštėse, Lietuvos šeimų sąjūdis šį savivaldybės sprendimą apskundė teismui ir pareiškė jokių protestų neorganizuosiantis. Tačiau tuo pat metu socialiniuose tinkluose jau platinama informacija, raginama vykti į sostinę ir rinktis prie prezidentūros. Leidimų masiniam susibūrimui prie šalies vadovo rezidencijos niekas oficialiai neprašė

Kam reikia vargintis ir prašyti leidimų susirinkimui, jeigu į sostinėje vyksiančius šventinius renginius ir taip galima ateiti be jokių leidimų?

„Mūsų tikslas – pasakyti visuomenei, kad atėjo laikas pačiai visuomenei daryti valstybines šventes. Priėjome tokį etapą, kai valdžia daro sau šventes apsitvėrusi gardeliuose, o visuomenė turi susinešti pinigėlį ir padaryti sau gražią gražią šventę. Tokį dalyką norėjome padaryti ir J. Basanavičiaus paminklo“, – portalui „Delfi“ sakė asociacijos Lietuvos šeimų sąjūdis vadovas Raimondas Grinevičius.

Raimondas Grinevičius

Vienas šios organizacijos atstovų yra minėjęs, kad leidimo renginiui prašoma dėl vienos konkrečios priežasties: jo negavus, itin keblu išsinuomoti sceną bei garso stiprinimo aparatūrą.

„Nei mūsų organizacijos, nei manęs asmeniškai nedomina nei tas V. Landsbergis, nei tas balkonėlis (iš kurio jis tradiciškai sako kalbą – red.). Kadangi žmonės suvažiuos į Vilnių iš visos Lietuvos, ar mums duos leidimą, ar neduos – jie vis tiek atvyks.

Tai ir mūsų, ir kitų organizacijų, ir pavieniai žmonės... Tokį galą atvažiavus iki Vilniaus jie, aišku, dalyvaus visuose renginiuose. Kas norės po mūsų mitingo – tas eis, gal kažkam įdomu tas V. Landsbergis“, – portalui „Delfi“ sakė Lietuvos šeimų sąjūdžio lyderis R. Grinevičius.

Atskleidė savo planus – rinksis prie prezidentūros

Socialiniuose tinkluose jau platiname raginimai šventinę dieną 11val. 30 min. rinktis Vilniuje prie prezidentūros. 12 val. čia vyks iškilminga valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija, kurią stebėti gali kiekvienas panorėjęs. Panašu, kad nuspręsta pasinaudoti šia aplinkybe ir taip išvengti prievolės gauti leidimą mitingui.

Šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius sakė, kad jo vadovaujama asociacija nieko neorganizuoja. Jo teigimu, ketvirtadienį vykusio tarybos posėdžio metu nuspręsta, kad visi asociacijos nariai valstybinę šventę mini savo nuožiūra, taip pat tvarko signatarų kapus.

Kvietimas vykti į Vilnių

“Mūsų žmonės, kas nori švenčia vietoje, kas nori – vyksta į Vilnių”, – portalui „Delfi“ sakė R. Grinevičius.

Paklausus, kaip suprasti, jog socialiniuose tinkluose platinamame kvietime 11 val. 30 min. rinktis prie prezidentūros siūloma sekti Lietuvos Šeimų sąjūdžio informaciją, R. Grinevičius sakė nieko apie tai nežinantis.

Jis taip pat tikino, jog Lietuvoje egzistuoja iki kelių dešimčių grupių, naudojančių „šeimų sąjūdžio“ ar „šeimų maršo“ vardus, o jo vadovaujama asociacija su šiais žmonėmis esą nieko bendra neturi.

„Oficialūs mūsų informaciniai kanalai yra paminėti šeimų sąjūdžio interneto puslapyje. Tai „Facebook", „Telegram" ir „Youtube" kanalai", – sakė R. Grinevičius.

Kas norės – eis švilpti, kas norės – neis

R. Grinevičiaus įsitikinimu – kiekvienas signataras, ne tik V. Landsbergis, kuri esą savinasi kolektyvius nuopelnus turi teisę šią dieną stovėti Signatarų namų balkonėlyje ir pasakyti galbūt dar gražesnę kalbą.

Kalbėdamas apie galimus Vasario 16-osios scenarijus, R. Grinevičius akcentavo, jog eiti ar neiti prie Signatarų namų, kur socialiniuose tinkluose esama raginimų „nušvilpti“ V. Landsbergį – kiekvieno žmogaus apsisprendimas.

„Vieni yra piktesni, kiti – nėra piktesnis. Aš asmeniškai nepykstu, tegul jis savinasi tuos dalykus“, – sakė R. Grinevičius.

Priminus, jog didžiulę audrą visuomenėje sukėlęs V. Landsbergis, kai per Sausio 13-osios minėjimą švilpusius protestuotojus pavadino „ne Lietuvos žmonėmis“, „fašistais“ bei „jedinstvo“, vėliau dėl to atsiprašė, R. Grinevičius sakė, kad tai nebuvo nuoširdu.

„Tas atsiprašymas – viešųjų ryšių kampanijos nurodymas. Ten jisai ne savo noru, ne savo protu tą dalyką padarė“, – sakė R. Grinevičius.

Jis ironizavo, kad valdantieji turėtų pasiruošti tradiciniam renginiui ir repetuoti sinchroniškus plojimus, kokiais sveikinami Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderiai.

Protestuotojai ruošiasi į sostinę atvežti šiaudinį ožį ?

Panašu, kad savo taikiniu V. Landsbergį pasirinkę ir jam atleisti neketinantys protesto akcijų dalyviai ruošiasi sostinėje surengti groteskišką šou.

Jau prieš kelias savaites „Delfi“ pasiekė žinia, esą Lietuvos šeimų sąjūdį aktyviai palaikantys Žemaitijos atstovai ketina pagaminti didelį ožį ir jį atvežę į sostinę per Vasario 16-osios iškilmes tampyti gatvėmis.

Į šią informaciją pradžioje rimtai nežiūrėta, tačiau apie tai patvirtino keli protestuotojų aktyvistams artimi šaltiniai.

Apie tai, kad tokie planai aptarinėjami socialiniuose tinkluose portalui „Delfi“ minėjo ir Lietuvos šeimų sąjūdžio tarybos narys, šios organizacijos atstovas spaudai Algimantas Rusteika. Jis patikslino nežinantis, kieno ši iniciatyva.

Pastaruoju metu jau kalbama, jog ožys pagamintas iš šiaudų ir jį Vasario 16-osios šventinių renginių metu planuojama sostinėje sudeginti.

Paklausus, ar tokia įvykių eiga tikėtina, Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas R. Grinevičius sakė apie tai nieko negirdėjęs, net neatmetė, jog tai nėra iš piršto laužtos prielaidos.

„Gali visko būti. Kaip sakoma, pas žmones gebėjimų pilna“, – sakė R. Grinevičius bei pridūrė matantis tik vieną sprendimo būdą – Vyriausybės atsistatydinimą ir naujo ministrų kabineto sudarymą.

Atsarginis scenarijus: mitingas Kaune, prie Istorinės prezidentūros

Panašu, kad Lietuvos šeimų sąjūdžio organizuojamų protestų banga Vasario 16-osios šventinių renginių metu nuvilnys tik sostinėje, o Kaune bus visiškai ramu.

Tiek Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, tiek ir miesto savivaldybės atstovai patvirtino kol kas negavę jokių prašymų išduoti leidimus kokioms nors akcijoms vasario 16 d. Pasak Kauno mero patarėjo Tomo Jarusevičiaus, tądien mieste vyks tradiciniai šventiniai renginiai.

Visgi, neatmeta tikimybė, kad šventinę dieną savo mitingą Kaune surengs ir Lietuvos šeimų sąjūdis, apie tai yra užsiminęs vienas šios organizacijos tarybos narių.

Istorinė LR Prezidentūra Kaune

Esą Kaunas būtų pasirinktas tuo atveju, jeigu Vilniaus savivaldybė neišduotų leidimų susirinkimams o teismų sprendimai būtų nepalankūs. Užsiminta, kad mitingas vyktų atskirai nuo Kauno savivaldybės organizuojamų šventinių renginių, viena galima jo vietų – Istorinės prezidentūros kiemas.

Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas R. Grinevičius patvirtino, jog kalbėta ir apie tokį scenarijų, tačiau minėjo, kad tai sunkiai tikėtina, nes šiuo metu koncentruojamasi į siekį savo mitingą surengti sostinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)