Norvegija uždraudė vykti į užsienį sveikatos priežiūros specialistams

Naujausi įsigaliojimai dėl koronaviruso (COVID-19) Norvegijos Karalystėje nuo kovo 12 d. iki kovo 26 d. Norvegijoje jau užfiksuota daugiau kaip 620 užsikrėtimo atvejų, ir pirmasis koronavirusu užsikrėtusio paciento mirties atvejis (2020-ųjų kovo 12 d.).

Remiantis Norvegijos visuomenės sveikatos instituto duomenimis, daugiausia susirgimų užregistruota Vestlando apskrityje, Viko regione ir Osle. Užsikrėtusieji gydosi izoliuoti namuose, stebimi medikų. Iš visų užsikrėtusiųjų 67 anksčiau lankėsi Italijoje. Taip pat keletas užsikrėtimo koronavirusu atvejų yra susiję su kelionėmis į Iraną ir Kiniją.

Siekdamas sustabdyti COVID-19 plitimą ir prisidėti prie būtinų sveikatos ir priežiūros paslaugų palaikymo, Norvegijos sveikatos direktoratas, vadovaudamasis Infekcijos kontrolės įstatymu, priėmė sprendimą uždaryti ugdymo įstaigas: vaikų priežiūros centrus, pradines mokyklas, vidurines mokyklas, universitetus ir kolegijas. Taip pat uždraudžiami kultūriniai renginiai, sporto pramogos ir veiklos atvirose ir uždarose erdvėse.

Užsidaro bufetai, valgyklos, restoranai, barai. Jei restoranas ar baras užtikrina vieno metro atstumas tarp klientų, tuomet gali veikti. Neveiks įmonės, teikiančios kirpyklų, odos priežiūros, masažo ir kūno priežiūros, tatuiruočių, auskarų vėrimo ir kt. paslaugas.

Sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems su pacientų gydymu, draudžiama vykti į užsienį.

Draudimas galioja tiek verslo, tiek laisvalaikio kelionėms. Sprendimas galioja nuo šiandien iki 2020 m. balandžio mėn.

Kiekvienas, kuris atvyks ne iš Šiaurės regiono valstybių turės būti 14 d. karantine, nepaisant ar turės simptomų, ar ne. Tai galioja jau ir atvykusiems nuo vasario 27 d.

Raginama vengti vietinių ir tarptautinių kelionių, kelionių viešuoju transportu (viešasis transportas veiks); artimo kontakto su kitais asmenimis.

Norvegijoje mažmeninė prekyba, bakalėjos parduotuvės liks atviros. Todėl gyventojai įspėjami – maisto sandėliuoti nereikia.

Raginama nelankyti žmonių, kurie priklauso pažeidžiamomis grupėmis (pagyvenę žmonės, psichiatrijos įstaigos, kalėjimai ir kt.)

Išskiriama 15 svarbiausių funkcijų, kurių veikimas nenutrūks:Vyriausybė ir krizių valdymas; Gynyba; įstatymas ir tvarka; sveikatos ir priežiūros paslaugos; gelbėjimo paslaugos; IT saugumas civiliniame sektoriuje; gamta ir aplinka; tiekimo saugumas; vanduo ir nuotekos; finansinės paslaugos; maitinimas; elektroninių ryšių paslaugos; transportas; palydovinės paslaugos; vaistinės.

Norvegijos Sveikatos priežiūros direktoratas siekia užtikrinti, kad visi būtų tinkamai gydomi ir prižiūrimi, palaiko glaudų dialogą su savivaldybėmis, regioninėmis sveikatos institucijomis. Stebimi slaugos namai, pagalba namuose, ligoninės, bendrosios praktikos gydytojai, privačios ir valstybinės gydymo įstaigos. Stengiamasi užtikrinti, kad sveikatos priežiūros specialistai galėtų saugiai ir gerai atlikti savo darbą, kad visada turėtų reikiamą sveikatos priežiūros personalą.

Italija imasi vis griežtesnių priemonių

Per pastarąją parą nuo naujojo koronaviruso sukeltos COVID-19 ligos Italijoje mirė 368 žmonės – rekordinis skaičius per parą, pranešė šalies civilinės gynybos tarnybos vadovas Angelo Borrelli.

Iš viso iki šiol COVID-19 pasiglemžė 1809 Italijos gyventojų gyvybes.

Per parą patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų Italijoje padaugėjo iki 24747.

Italija, bandydama sustabdyti viruso plitimą, imasi vis griežtesnių priemonių: iš pradžių šalyje paskelbtas visuotinis karantinas, pranešta apie naujus ribojimus.
Italija

Italija apie viruso protrūkį šalies viduje pranešė 2020 m. sausio 31 d. Reaguodama į tai, Italijos vyriausybė sustabdė visus skrydžius į Kiniją ir iš jos bei paskelbė nepaprastąją padėtį, o ministras pirmininkas Giuseppe Conte pareiškė, kad Italija yra pirmoji ES šalis, kuri ėmėsi šių atsargumo priemonių.

Vasario pabaigoje virusas išplito šiaurės Italijoje. Kovo 4 d. šalyje patvirtintų koronaviruso atvejų padidėjo iki 3000, iš kurių 107 atvejai baigėsi žmonių mirtimis. Dėl šios priežasties visoje šalyje dviem savaitėm buvo uždarytos mokyklos ir universitetai. Tą pačią dieną šalies vyriausybė išplatino nurodymą iki balandžio 3 d. visus sporto renginius vykdyti be žiūrovų. Kitaip nei anksčiau, šis draudimas galios visoje šalyje, net ir ten, kur koronavirusas nebuvo užfiksuotas.

Kovo 8 d. Italijos premjeras pranešė apie pasirašytą įsakymą dėl karantino įvedimo šiaurės Italijoje. Be rimtos ir neatidėliotinos priežasties žmonėms nebus leista patekti į visą 10 mln. gyventojų turintį Lombardijos regioną aplink Milaną ir aplinkinius rajonus, įskaitant Veneciją, Parmą ir Riminį. Taip pat nebus leidžiama išvykti iš šių regionų. Tos dienos duomenimis šalyje nuo viruso mirė daugiau nei 230 žmonių.

Kovo 9 d. šalies vyriausybė, nepavykstant pažaboti viruso plitimo, visoje šalyje paskelbė karantiną. Tarp apribojimų – visų viešų renginių ir susirinkimų draudimas. Taip pat uždraustas bet koks judėjimas ne darbo ar ekstremalių situacijų tikslais. Tos dienos duomenimis Italijoje buvo užfiksuoti 7985 užsikrėtimo atvejai ir beveik 500 mirčių.

Kovo 12 d. duomenimis Italijoje patvirtinta 15113 susirgimo atvejų, 1016 mirčių ir 1258 išgijimai.

Kovo 14 d. pranešta, kad bendras patvirtintų atvejų skaičius pasiekė 21157, o mirčių skaičius pasiekė 1441.

Didžioji Britanija skelbs karantiną tik koronavirusui pasiekus piką

Didžioji Britanija dėl koronaviruso žada imtis neeilinių priemonių. Naujienų tarnyba „BBC“ pranešė, jog vyresniems nei 70 metų asmenims, gyvenantiems Didžiojoje Britanijoje, artimiausiu metu bus liepta izoliuotis namuose, kad būtų užkirstas kelias koronaviruso plitimui. Šis draudimas būtų skirtas būtent vyresnio amžiaus žmonėms, nes šie patenka į didžiausią rizikos grupę, – kol kas nutarimai dar neįsigaliojo. Drastiškesnio visuomenės gyvenimo reguliavimo bus imtasi tik tada, kai infekcijų skaičius smarkiai išaugs.

Vietos valdžia sprendimą grindžia siekimu sušvelninti patį koronaviruso infekcijos bumą, galintį šalyje įvykti po kelių savaičių.

Teigiama, kad šiuo metu derinami būdai, kaip užtikrinti medicininės įrangos prieinamumą, tariamasi su gamintojais, kad artimiausiu metu būtų pagamintos reikalingos medicininės priemonės. Valdžia tikina vos prireikus ketinanti paversti viešbučius laikinomis ligoninėmis.

Tiesa, Škotijos vyriausybė tokių priemonių nežada imtis. Valdžia neketina izoliuoti pagyvenusių žmonių, o vietoj to, kaip teigia oficialūs šaltiniai, paprašys jų kaip įmanoma labiau vengti socialinių kontaktų.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas perspėjo, kad vis daugiau šeimų praras artimuosius dėl koronaviruso, tačiau pasirinko aiškiai kitokį požiūrį kovojant su ligos protrūkiu“, – rašo naujienų tarnyba „Reuters“.

„Reuters“ žurnalistas Guy Faulconbridge straipsnyje pateikia mokslinį ir visuomenės sveikatos argumentą, kuriuo esą yra grindžiamas britų požiūris: imsis apsaugoti žmones labiausiai užkrečiamu laikotarpiu, kai pasieks piką.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos pareigūnai 2020-ųjų sausio 31 d. pranešė, kad šalyje dviem asmenims pirmąkart buvo nustatyta naujo pavojingo koronaviruso, išplitusio pasaulyje per Kinijoje prasidėjusį protrūkį, infekcija.

Mokslininkai mano, kad šiandien Jungtinėje Karalystėje yra užkrėsti nuo 5000 iki 10 000 žmonių.

Didžiosios Britanijos koronaviruso atvejai per pastarąsias 24 valandas (2020-ųjų kovo 16 d. duomenimis) išaugo 35 proc. iki 798. Iš viso šalyje ištirti 32 771 žmonės, – pranešė Britanijos sveikatos ministerija.

„Svarbu apsaugoti žmones labiausiai užkrečiamu laikotarpiu“, – patvirtina strategiją Didžiosios Britanijos vyriausybės vyriausiasis mokslo patarėjas Patrickas Vallance'as.

Didžioji Britanija tikisi, jog pavyks „atidėti piką“ vasaros mėnesiams, kai sveikatos priežiūros tarnybos mažiau apkrautos.

Mokslo ir medicinos ekspertai sako, kad jie laikosi pakopinio požiūrio, nesiimdami griežtesnių priemonių, kol infekcijos lygis „žymiai“ padidės, o tai gali įvykti tik po kelių savaičių.

Didžiosios Britanijos valdžios institucijos nemato prasmės karantinuoti visus gyventojus, nes kol kas yra per mažai infekuotų. Mokslininkai pritaria tokiam požiūriui: žmonės pavargs nuo buvimo namuose, o ilgas izoliacijos laikotarpis gali sukelti vienišumo jausmą.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos vyriausybė prašo žmonių likti namuose ir savarankiškai izoliuotis 7 dienas, jei jie turi koronaviruso simptomus.

Mokyklų uždarymas, pasak valdžios atstovų, šiuo metu nėra logiškas, nes jos turėtų būti uždarytos 13–16 savaičių. Daugelis vaikų priešinsis tokiam ilgam socialiniam atsiribojimui, o tėvai, įskaitant tuos, kurie dirba Nacionalinėje sveikatos tarnyboje, bus priversti išeiti iš darbo.

Visgi pareigūnai neneigia – griežtesnių izoliavimo priemonių reikės ateityje. „Mes turime tai padaryti kuo vėliau, kai tai bus pagrįsta, kad žmonės išlaikytų savo energiją ir entuziazmą perprasti tai, kas bus sudėtinga“, – sakė Chrisas Whitty, Anglijos vyriausiasis medicinos pareigūnas.

Anot britų ekspertų, taip anksti izoliuoti visus pagyvenusius žmones nėra logiška.

„Paprašyti senyvo amžiaus žmonių likti namuose reikės tuomet, kai epidemija pasieks aukščiausią tašką“, – teigė B. Johnsonas. "Tai yra viena iš priežasčių, kodėl dabar nesiimame šios drakoniškos priemonės."

Gyventojų izoliavimas virusą laikinai nuslopintų, tačiau vėliau jis vėl patektų į populiaciją ir visa sveikatos krizė pasikartotų. „Jei visiškai uždarytumėte viską, ko gero, keturiems ar daugiau mėnesių, tik tada nuslopintumėte šį virusą“, – teigė P. Vallance'as.

Britų mokslininkai mano, kad šis virusas greičiausiai bus tas, kuris grįš kiekvienais metais ir taps sezoniniu virusu, o bendruomenė įgis nuo jo imunitetą.

Pietų Korėjoje aukščiausias, „raudonasis“ pavojaus lygis

Pietų Korėja neįsileidžia žmonių, kurie pastarąsias 2 savaites buvo Kinijos Hubėjaus provincijoje. Su koronavirusu kovojanti šalis paskelbė aukščiausią krizės pavojaus laipsnį. Šimtai naujų infekcijų, užregistruoti 8236 susirgimai.

Šių metų sausio 20 d. šalyje nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis 35 metų moteriai iš Kinijos. Po trijų dienų buvo registruotas pirmasis užsikrėtęs Pietų Korėjos pilietis, 55 metų vyras, dirbęs Uhane ir grįžęs pasitikrinti dėl galimų gripo simptomų. Abu šie užsikrėtimo atvejai viešai paskelbti sausio 24 d.

Išplitus viruso židiniui ir baiminantis tolesnio plitimo, buvo nutrauktas susisiekimas oro linijų skrydžiais, atšaukti kultūriniai renginiai. Vasario 24 d. 15 šalių įvedė kelionių į Pietų Korėją ir iš jos apribojimus.

Kovo 12 d. duomenimis Pietų Korėjoje užregistruoti 7979 atvejai bei 67 mirtys.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas šalyje įvedė aukščiausią, „raudonąjį“ pavojaus lygį, siekiant sutelkti tarnybų pastangas suvaldyti didėjantį protrūkį.


Vyriausybė savaitei sustabdė šalies vaikų darželių ir mokyklų darbą.

Testai dėl koronaviruso atliekami ir žmonėms su lengvais simptomais arba be simptomų, jei manoma, kad jie gali infekuoti kitus. Automobilių stovėjimo aikštelėse įkurti centrai, kuriuose galima atlikti testą neišlipus iš automobilio. Procedūra trunka 10 minučių, apie rezultatus pacientai informuojami telefonu. Tyrimus, jei pacientui pasireiškė simptomai ir siunčia gydytojas, apmoka valstybė. Norintys pasitikrinti patys turi susimokėti už tyrimą“, – rašo portalas bbc.com.

Pietų Korėjoje įsigaliojo įstatymas, kuris suteikė pareigūnams prieigą prie apsaugos kamerų medžiagos, GPS duomenų iš telefonų ir automobilių, kreditinių kortelių transakcijų, imigracijos informacijos ir kitos informacijos apie žmones, kuriems nustatytas koronaviruas. Dalį šios informacijos, susijusios su susirgusiojo judėjimu, pareigūnai gali paviešinti, kad kiti žmonės, galimai turėję kontaktą su užkrėstuoju, galėtų pasitikrinti.

Potencialių viruso nešiotojų judėjimą Pietų Korėjoje seka 130 karantino pareigūnų. Jų tikslas – susekti visus žmones, su kuriais galimai kontaktavo infekuotas žmogus. Pietų Korėjoje taip pat masiškai siunčiamos perspėjimo žinutės gyventojams, jei netoliese patvirtintas koronaviruso atvejis.

Nyderlandai sustabdė skrydžius

Nyderlandai COVID-19 klasifikavo kaip „A kategorijos“ infekcinę ligą. Į šią klasifikaciją įeina tokios priemonės kaip izoliacija ir karantinas. Naujausiais duomenimis, sergančiųjų Nyderlanduose yra 1135.

Nyderlanduose (2020-ųjų vasario 27 d.) nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis, apie tai paskelbė nacionalinis visuomenės sveikatos institutas.

Iš Hubėjaus provincijos į Nyderlandus buvo evakuoti 23 asmenys (19 Nyderlandų piliečių ir 4 jų kinų šeimos nariai). Nors nė vienam iš 23 simptomų nepasireiškė, visi buvo išsiųsti namo po medicininių patikrinimų Eindhoveno karinėje bazėje, kad būtų įvykdytas 14 dienų karantino laikotarpis.

Nyderlandų visuomenės sveikatos centras pataria tiems, kurie išvyko į žemyninę Kiniją (įskaitant Makao ir Honkongą), Singapūrą, Pietų Korėją, Iraną ir Italiją (ir kuriems būdingi simptomai (pavyzdžiui, karščiavimas, kosulys, dusulys ar plaučių uždegimas) likti namuose, susisiekti telefonu su savo bendrosios praktikos gydytoju, nurodant kelionės kryptį ir simptomus.

Nyderlandų vyriausybė taip pat paragino visus piliečius likti namuose, jei jaučia peršalimo simptomus.

Rekomenduojama atšaukti renginius, kuriuose dalyvautų daugiau nei 100 žmonių. Prašoma kiek įmanoma daugiau dirbti iš namų, vengti didesnių susibūrimų, viešojo transporto. Naudotis nuotoliniu mokymu universitetuose.

„Royal Dutch Airlines“ oro linijos sustabdė skrydžių vykdymą iš Amsterdamo Schipholio oro uosto į Pekino ir Šanchajaus oro uostus iki kovo 28 d. pabaigos, ir į Chengdu, Hangdžou bei Siameno oro uostus bent iki gegužės 3 d. „Xiamen Airlines“ tęsia reguliarias skrydžių paslaugas į Schipholio oro uostą ir iš jo.

„Transavia“, „Alitalia“, „EasyJet“ ir „Ryanair“ sustabdė dalį savo veiklos į Italiją. Stengiamasi kuo lanksčiau reaguoti į situaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)