Ukrainos pajėgos surengė smūgius agresoriaus užnugaryje. Smogta degalų gamykloms ir saugykloms Lipecke (apie 280 km nuo kontaktinės linijos), Smolenske (apie 310 km nuo kontaktinės linijos) ir Voroneže (apie 220 km nuo kontaktinės linijos).

Agresorius, tikėtina, raketomis atakavo taikinius Ukrainos teritorijoje. Vėl terorizuojamas Charkivas, sprogimai fiksuoti ir Odesoje.

Okupantų telegramai ūžia dėl jų „gynybos“ viceministro T. Ivanovo sulaikymo. Jis kaltinamas kyšininkavimu bei resursų grobstymu.

„Z“ kanaluose su pasimėgavimu vartoma ši tema, tarsi teigiant, kad „va dabar tai jau viskas bus gerai“.

Neatmestina, kad šis „apsivalymas“ – tai auka prieš V. Putino inauguraciją bei garo nuleidimas fronte esančiose pajėgose, kurios dėl nesėkmių kaltina kvailus generolus ir vagis biurokratus.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Rusai ėmė aktyviau veikti prie Berestovės, tačiau ukrainiečiai apsigynė. Panašu, kad agresoriaus vienetai sektoriuje sujudo, tačiau ar tai rimto puolimo pradžia, ar tik persigrupavimas pamatysime artimiausiu metu.

Lymanas. Agresorius aprimo Nadios – Novojehorivkos ruože, tačiau tęsia puolimo veiksmus Ternų – Jampolivkos – Torskės ruože. Ukrainos gynėjai išlaikė pozicijas. Taip pat pasirodė nepatvirtinta informacija, kad ukrainiečiai sugebėjo pastumti rusus pietinio flango miškuose.

Syverskas. Tęsiasi susidūrimai kontaktinėje linijoje, Ukrainos vienetai ir toliau laiko pozicijas.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Ukrainiečiai įsitvirtina pietinėse Ivanivskės prieigose, rusų kontratakos nebuvo sėkmingos. Panašu, kad toliau Ukrainos pajėgos pasistūmėti kol kas neturi galimybių. Tęsiasi ir okupantų bandymai pajudėti šiaurinėse Časiv Jaro prieigose (Kalinivka) bei prie Klišijivkos.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusai po truputį pildo blogiausią scenarijų – plečia pralaužą aplink Očeretynę, stumiasi Novobachmutivkoje ir atakuoja link kritiškai svarbių aukštumų Očeretynės vakaruose ir šiaurės rytuose. Ukrainiečiai kontratakuoja, tačiau kol kas blogų tendencijų pakeisti neišeina.

Karas Ukrainoje

CIT jiems nebūdingai optimistiškai vertina padėtį prie Očeretynės. Jų teigimu, tai nėra didelė problema, nes: 1) rusai pasistūmėję tik siauru pleištu, kurį galima nupjauti kontratakomis ir artilerijos ugnimi, 2) jau atkeliauja JAV pagalba ir Ukrainos gynėjai turės kuom stabilizuoti padėtį ir/ar išmušti rusus iš užimtų pozicijų.

Ekspertai teigia labai norintys tuo tikėti, tačiau:

  • Agresorius kasdien bent po truputį plečia pleištą, įsitvirtina gyvenvietėse ir aukštumose. Išmušti jį iš ten bus sunku.

  • Užtenka prisiminti, kad nuo 2022 m. buvo ne vienas ir ne du rusų siauri pleištai, kuriuos agresorius sugebėjo išlaikyti, o vėliau ir išplėsti. Pvz. nedidelius ir siaurus pleištus rusai Dibrova ir Yampolivka turėjo nuo 2023 m. pradžios. Jų ukrainiečiams nepavyko nupjauti iki dabar, o šiam momentui šie pleištai kažkiek net išsiplėtė.

  • JAV parama atkeliauja, tačiau ji keliaus dalimis, o fronte yra bent 4 karšti taškai, kuriuose kritiškai yra reikalingi šaudmenys, ginkluotė ir nebūtinai Očeretynė bus prioritetas (prisiminkime situaciją prie Časiv Jarao ar Novomychailivkos).

Tad situacijos prie Očeretynės stabilizavimas nėra užprogramuotas. Taigi, lengva nebus.

Pietinis flangas. Agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti Heorhijivkoje, tačiau esmingai tai padėties nekeičia. Gerokai pavojingesnis agresoriaus spaudimas Krasnohorivkoje ir Novomychailivkoje. Ukrainiečiai kiek gali laiko pozicijas, tačiau padėtis yra sudėtinga.

Pietų kryptis

Prieš savaitę ar dvi rusai trimitavo kaip jie „negailestingai naikina“ ukrainiečius esančius kairiajame Dnipro krante bei neva daužo jų valtis, bandančias perkelti vienetus ir resursus per upę.

Šiandien okupantų telegramo kanaluose nuotaika liūdnesnė – skundžiasi, kad jiems patiems trūksta valčių, Ukrainos gynėjai šeimininkauja salose, o iš kairiojo kranto jų išmušti ir toliau nepavyksta.