Seimas pastarąją savaitę atmetė prezidento Gitano Nausėdos teiktą S. Rudėnaitės kandidatūrą į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkes. Be to, parlamentas ne tik nepaskyrė S. Rudėnaitės į LAT pirmininkes, bet ir atleido ją iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

„Nelabai suprantu, ką buvo galima sutarti. Pateiktų dekretų iš Prezidentūros mes nekūrėme. Buvo padaryta klaida, ir ne Seime ji buvo padaryta. Gaila, kad naujas dekretas neteikiamas. Todėl mes turime kreiptis į KT, ir mes tai padarysime. Teisėja atsidūrė įkaitė šios situacijos, bet tikrai ne Seimas šią situaciją kuria“, – teigė R. Karbauskis.

„Ką Seimas turėjo padaryti, jeigu klaidingai pateiktas dekretas? Mes tai ir taisome, nuo to momento, kai bus kreiptasi į KT, tas dekretas negalios. Tai štai ir sprendimas. Žinoma, galima buvo eiti kitu keliu, kai prezidentas pateiktų naują dekretą, ir taip būtų išspręsta ši problema“, – teigė R. Karbauskis.

Anot jo, situacija būtų buvusi kitokia, jei teisėja būtų buvusi Seimo paskirta.

„Nelabai suprantu situacijos, kodėl mes dabar turėtume pripažinti sprendimą negaliojančiu. Mes balsavome už tą dekretą, kurį pateikė prezidentas, balsavome slaptu balsavimu ir viskas buvo padaryta kaip priklauso. Tiesiog yra rezultatas toks, kuris netenkina. Jeigu būtų buvusi paskirta teisėja, tai būtų tuomet visai kitas ir vertinimas. Mums atrodo, kad Seimas neturėtų spręsti problemos, kurios pats nesukuria. Bet kadangi problema nesisprendžia, Seimas šiandien padarys žingsnius, kad ši situacija būtų išspręsta“, – sakė R. Karbauskis.

S. Skvernelis: Konstitucinio Teismo atsakymą galime nuspėti
Premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad visa sumaištis dėl nepaskirtos S. Rudėnaitės į LAT pirmininkes kilo būtent dėl Prezidentūros klaidos. Premjeras viliasi, kad Seimas artimiausiu metu kreipsis į Konstitucinį Teismą.

„Kas klaidą padarė, tas ir turėtų iniciatyvą rodyti ir tartis. Manau, jei nėra jokio sprendimo iš Prezidentūros, tai lieka tik KT. Norėčiau, kad tai padarytų Seimas ir tokiu atveju bus sustabdytas nutarimo vykdymas ir greitai bus išspręstas klausimas KT. Atsakymą, matyt, mes galime nuspėti, koks jis bus“, – sakė premjeras.