Policijos pareigūnų duomenimis, prasidėjus mokslo metams tokio turinio skelbimų padaugėja.

„Studenčių veikimo principai yra panašūs kaip ir visų prostitučių: išnuomojamas butas, patalpinamas skelbimas, įsigyjama išankstinio mokėjimo kortelė ir laukiama skambučių iš klientų“, – DELFI pasakojo Vilniaus apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus Prevencijos grupės vyresnysis specialistas Miroslavas Pažusinskis.

Nors šių merginų veikla – tokia pati kaip kone visų prostitučių, studentės griežtai kratosi tokios etiketės.

Kalbėtis nelinkusios

„Jūs galvojat, čia taip paprasta viskas?“, – atsiliepusi telefonu, nurodančiu, kad ieško draugo už paramą, į ragelį teiššvokštė internete slapyvardžiu prisistačiusi studentė. Tiesa, plačiau paaiškinti, kokia yra jos situacija, mergina nesutiko.

Į kalbas, vos išgirdusios moterišką balsą, nesileido ir kitos intymias paslaugas už pinigus teikiančios studentės.

„Jų patirtis rodo, kad nelabai kas joms siūlo pagalbą, tad nenuostabu, kad jos nekalba“, – paaiškino Lietuvos Carito programos „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė.

Internete prabyla ir labai atvirai

Tačiau kai kurios merginos internete prabyla labai atvirai.

„Ieškau vaikino arba vyro iki 35 m. Svarbu, kad būtų tikrai labai tvarkingas, higieniškas. Jis turėtų būti simpatiškas bei draugiškas. Finansiškai apsirūpinęs. Mandagus. Galėtume bendrauti už paramą, dovanėles. Pati esu jauna, miela, tvarkinga mergina. Ruošiuosi studijuoti. Pirmą karta keliu čia skelbimą. Išsirinksiu tik vieną pastovų. Beje, rimtų santykių neieškau. Norėčiau slaptumo. Porų, grupinių ar kitokių pasiūlymų nepriimu. Analinio atsisakau. Skelbimas tikras! Lauksiu žinučių su nuotrauka, amžiumi ir kita informacija. Na, žodžiu, tvarkingo prisistatymo“, – tokią žinią apie save dar šių metų liepą paskelbė devyniolikmetė Kamilė.

Tiesa, ne visos merginos – tokios iškalbingos kaip Kamilė, nors atvirumu ir stebina. Daugelis jų apie save papasakoja trumpai: „Žavi studentė ieško susitikimams draugo už paramą“, „Jauna 22 m. studentė pažaistų prieš kamerą už paramėlę. Tabu nėra. Su nuolatiniais klientais galimas ir susitikimas“, „Studentė ieško rėmėjo. Skelbimas rimtas. Laukiu tik rimtų pasiūlymų“, „Simpatiška 23 m. studentė susipažintų su solidžiu vyru slaptiems susitikimams už paramą“. Tokių skelbimų internete apstu.

Gresia piniginės baudos

Nesunkiai galima suprasti, kad daugelis merginų ieško ne atsitiktinių, o nuolatinio partnerio. Paprastai tokį suradusios periodiškų susitikimų atsisako.

Pastebėta, kad nemažai studenčių meta prostituciją po pirmo įkliuvimo policijos pareigūnams. Per metus šalies policija sulaiko kelias dešimtis šia veikla užsiimančių merginų.

LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 182-1 straipsnis nurodo, kad vertimasis prostitucija ar atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt šešių iki vieno šimto keturiasdešimt keturių eurų.

Pakartoti tokie pat veiksmai užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt keturių iki dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų.

Dažniausiai to imasi dėl pinigų trūkumo

„Nebūtinai įkliūnančios merginos yra pirmakursės. Pasitaiko ir atvykstančių į mokymosi įstaigą laikyti egzaminų, o kartu ieškančių ir būdų materialiai pasipelnyti“, – paprašytas išskirti, kokio amžiaus studentės dažniausiai užsiima prostitucija, sakė M. Pažusinskis.

Iš kokių mokymosi įstaigų tokios merginos dažniausiai yra, nėra aišku. Tokia statistika nerenkama.

Tačiau specialistas pastebėjo, kad ne visos studentėmis prisistatančios merginos iš tiesų studijuoja aukštosiose mokyklose. Kartais tai – tik papildoma viliojimo priemonė. Tiesa, būna ir tokių atvejų, kai mergina skelbime apie studijas neužsimena, bet apie tai informuoja protokolo surašymo metu.

„Dažniausiai to amato merginos imasi dėl ekonominių priežasčių (reikia naujų batų, drabužių, kvepalų). Kartais – iš smalsumo, nes neva draugės pasakojo, kad tai yra lengviausias būdas užsidirbti“, – kokius pasiteisinimus iš merginų girdi, apibendrino specialistas.

Jo teigimu, šio metu prostitutės įkainiai Vilniaus gatvėje – 15-30 eurų, skelbimuose – 60-150 eurų, mokamuose portaluose dažniausiai „susitikimo“ kaina yra apie 200 eurų.

Atkreipė dėmesį į kitą šios problemos pusę

Tiesa, sąvokai, kad taip uždirbami pinigai yra „lengvi“, griežtai prieštarauja K. Mišinienė.

„Tas propaguojamas stereotipas, kad tai – lengvi ir greiti pinigai, dažnai turbūt ir suvilioja ne vieną merginų, kurios yra sunkioje ekonominėje situacijoje, turi psichologinių problemų. Pastebime, kad daugelis tokių mergaičių, merginų ir moterų yra anksčiau patyrusios smurtą, jos nežino, kaip iš to smurto rato išeiti. Kai jos patenka į prostitucijos tinklą, pamato, kad tai taip pat yra pelkė ir spąstai“, – aiškino Lietuvos Carito atstovė.

Ji tikino pastebėjusi, kad pastaruoju metu padaugėjo ne intymias paslaugas už pinigus teikiančių merginų, o tokių merginų ieškančių vyrų.

„Prostitucijos paklausa Lietuvoje yra aukšto lygio. Matau, kad paklausa sukuria ir pasiūlą. Mane labai neramina, kad vyrauja labai tradicinis požiūris – tos prakeiktos „kekšės“ vėl lipa. Diskutuojama, koks supuvęs yra tokių merginų moralinis veidas, ką jos daro vietoje to, kad dorai gyventų, mokytųsi ar galiausiai eitų į prekybos centrus vakarais dirbti. Bet mes visiškai negalvojame apie klientūrą. Kodėl mes nekalbame apie mūsų vyrus, draugus, brolius, kurie ieško tokių merginų?“, – į kitą šios problemos pusę atkreipė dėmesį ji.

K. Mišinienė pripažino, kad į prostitucijos tinklą patekusias merginas neretai išvaduoti iš jo būna labai sunku.

„Tikrai nėra taip, kad tokios merginos sėdi namuose ant sofos ir galvoja: „Kuo man būti? Buhaltere ar prostitute?“ Mes matome, kad dažnai tam tikros neišspręstos problemos stumia moteris ir vyrus rinktis šį kelią. Tikrai kviesčiau palūžusius žmones ieškoti pagalbos, ieškoti būdų, kaip kitaip spręsti savo problemas. Prostitucija tikrai yra kelias į pražūtį“, – patikino ji.