Jaunos moters ir jos vyro bendros pajamos per mėnesį siekia 217 eurų. Kaip skaičiuoja pati Rima, atskaičius mokesčius ir kitas būtinas išlaidas, kiekvienas iš jų išgyventi kasdien turi iš euro.

217 eurų dviems – per daug

Rima tikino nematanti išeičių, kaip situaciją pakeisti. Kreipėsi dėl socialinės pašalpos, tačiau jai buvo pasakyta, kad jų šeimos pajamos per didelės. Pastaroji priklauso tik tiems, kurių pajamos nėra didesnės nei 102 eurų žmogui.

Kadangi Rima su vyru susituokusi, jo pašalpa dalijama iš dviejų. Tad jų šeimos pajamos žmogui – 108,5 euro.

„Taigi mums „neišneša“. Tačiau aš nesuprantu, kodėl neįgalumo pašalpa skaičiuojama kaip pajamos. Suprantu, kad pajamos yra atlyginimas, tačiau ta pašalpa juk skirta jam, jo vaistams“, – DELFI aiškino moteris.

Papasakojo, kaip gyvena iš euro per dieną

Rimos teigimu, baisu ir pasakoti, kaip gyventi priversta judviejų šeima.

„Už elektrą susimokame 50 eurų, už telefonus – 20 eurų, 40 eurų kainuoja dujos – ne kiekvieną mėnesį, bet turime tam atsidėti, vaistai man kainuoja 24 eurus, jam – dar daugiau.

Perkame tik makaronus, kruopas, aliejaus, skūrelių, kauliukų, kurių paskui dar šuniui lieka. Kaimynai atveža bulvių. Taip ir gyvename“, – pasakojo ji.

Darbo susirasti tikino negalinti

Paklausta, galbūt išeitis būtų susirasti darbą, moteris aiškino, kad mielai jo ieškotųsi, tačiau kelią pastoja ne vienas trukdis.

„Aš nedirbu nei su kompiuteriais, nieko. Jei kalbėsime apie paprastą darbą, pavyzdžiui, prekybos centre, tai tu jau 7 val. ryto turi būti darbe. Pirmas autobusas nuo mūsų namų išvažiuoja 6:40 val. Tai jau vėluočiau. Darbas baigiasi 19 val. Paskutinis autobusas link mūsų sodo – 18:30 val., tad į jį nespėčiau“, – pasakojo ji.

Rimai taip pat nepriklauso ir bedarbio pašalpa, nes ji turi per mažai darbo patirties.

Apsunkina sveikatos problemos

Moteris neslėpė – ūpą imtis naujo darbo sumažina ir sveikatos problemos. Jai diagnozuota depresija.

„Deja, jokios pašalpos dėl to nepriklauso. Nors vaistai – brangūs“, – skundėsi Rima.

Darbo galėtų ieškoti ir jos vyras, tačiau, Rimos teigimu, jo nepriima net į Darbo biržą.

„Jam yra epilepsija, jo net į Darbo birža nepriima. Jam negalima nei aukštyje, nei niekur dirbti, jam net neleidžia vairuoti, nes jis bet kada gali kristi žemyn, prasidės priepuolis“, – pasakojo ji.

Persikelti neplanuoja

Rimos teigimu, jos vyras aptariame sodo namelyje gyvena labai seniai, jis puikiai įrengtas, tad persikraustyti kitur jie taip pat neplanuoja.

„Jis dėl šito tikrai nesikraustys. Viskas įrengta taip, kaip bute, jau seniai jis čia gyvena. Be to, butuose, manau, nereikia aiškinti, kokie mokesčiai“, – pridūrė moteris.

Tiesa, ji neslėpė, kad gyvenimas sodo namelyje, ne tik dėl transporto trūkumo, nėra it iš svajonės.

„Negaunam jokių kompensacijų, nieko, nes jis įformintas kaip sodo namelis, o ne gyvenamosios paskirties būstas. Tačiau jei tai norime pakeisti, vėl reikia mokėti“, – skundėsi moteris.

Rima: „Jautiesi toks nusmukęs

Anot Rimos, net ir tie 102 eurai, socialinė pašalpa, smarkiai prisidėtų prie jos ir vyro gerovės.

„Dabar žmogus toks nusmukęs jautiesi. Tačiau tai nepasikeis, kol valstybė to įstatymo nepakeis“, – įsitikinusi moteris.

Rima pasakojo, tokiomis sąlygomis jie privesti gyventi nuo santuokos pradžios, situaciją esą dar labiau pasunkino šalyje įvestas euras.

Dalijosi patarimais

Savo ruožtu šios šeimos padėtimi besidomintis Kauno raj. savivaldybės darbuotojas Ervinas Monkevičius su DELFI pasidalijo pastebėjimu, kad Rima su vyru tarsi įsisuko užburtame rate.

Jis tikino girdėjęs, kad Rima skundžiasi problemomis dėl darbų, tačiau aiškino, kad išeičių yra.

Darbo birža siūlo įvairius mokymus, kurių metu mokama stipendija. Ji tikrai nėra labai maža, didesnė nei socialinė pašalpa. Be to, po to lengviau įsidarbinti“, – aiškino jis.

Specialistas aiškino suprantantis, kad šios šeimos nariai jau priprato gyventi sodo namelyje, tačiau priminė, kad norint pakeisti situaciją dažnai reikia išeiti iš komforto zonos.

„Vis tiek kažkaip iš to užburto rato reikia išeiti. Dirbti reikia, jaunas žmogus turi dirbti. Kas iš to, kad socialinė pašalpa bus mokama, jei net minimalus atlyginimas šalyje tris kartus didesnis“, – priminė jis.

Paaiškino galiojančią tvarką

„Socialinės pašalpos dydis – 102 eurai vienam žmogui, dviem žmonėms būtų 204 eurai. Jų pajamos – 217 eurų, taigi jos anksčiau minėtą sumą viršija ir socialinės pašalpos jiems nepriklauso. Be to, ji mokama tik tokio dydžio, kad padengtų skirtumą, kurio trūksta iki minimalių pajamų. Pavyzdžiui, jei Rimos vyras gautų 150 eurų pašalpą, šeimai papildomai, remiantis visais skaičiavimais, tektų tik apie 40 eurų. Ar pragyventų žmonės? Tai juk tragedija. To vis tiek nepakaktų, kad žmonės oriai gyventų“, – pripažino jis.

Anot E. Monkevičiaus, nedarbingumo pašalpa priskiriama pajamoms nesvarbu, kurios grupės neįgalumas turimas, jau ilgą laiką.

„Kaip pajamos netraktuojamos priežiūros, slaugos išlaidų tikslinės kompensacijos ir panašiai“, – pasakojo E. Monkevičius.

Tačiau, jo teigimu, nėra visiškai teisinga, kad keičiantis ekonominei situacijai šalyje valstybės remiamų pajamų dydis išlieka tas pats.

„Gal jau septynerius metus tas dydis yra 102 eurai, nors, pavyzdžiui, minimalus atlyginimas kyla“, – pastebėjo jis.

Norite pasidalyti savo patirtimi? Taip pat bandėte tam tikrą laiką išgyventi už nusistatytą sumą? Kaip sekėsi? Papasakokite ir patarkite kitiems! Rašykite mums el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: