Tėvo garažą pavertė narkotikų sandėliu

Narkotikų gamyba ir prekyba galiausiai virto žinomos Kauno medikų šeimos atžalos „profesija“ bei ilgais nelaisvės metais. Taip galima pavadinti 40-ies sulaukusio kauniečio Andrejaus Tokerio gyvenimo istoriją, kurioje ryškų vaidmenį vadino narkotikai.

A. Tokeris liūdnai išgarsėjo prieš 16 metų, kai organizavo itin stambaus masto prekybą kvaišalais. Į savo nusikaltimus jis įtraukė jaunesnį brolį Vitalijų, kuris su įkalčiais buvo sulaikytas jų veiklą stebėjusių Lietuvos Kriminalinės policijos biuro (LKPB) operatyvininkų. Jaunuolis sučiuptas, kai tėvo, garsaus chirurgo garaže svėrė narkotikus, kurių bendra vertė tuo metu siekė apie 2 mln. litų.

Tai buvo rekordinio dydžio kvaišalų kiekis, pirmasis tokios vertės kriminalistų „laimikis“. O tėvui priklausantis garažas buvo tapęs didmeninės prekybos sandėliu.

Operacijos metu vyresnysis Tokeris sučiuptas nebuvo, nes „verslo“ reikalais lankėsi Olandijoje. Ten jis kurį laiką slapstėsi, kol galiausiai įkliuvo su padirbtu pasu bei narkotikams gaminti naudojamais uždraustais preparatais ir buvo nuteistas kalėti 2 metus ir 6 mėnesius, paskui pargabentas į Lietuvą.

Laisvėje ilgai neužsibuvo

2009 metų pradžioje A. Tokeris išgirdo ir Kauno apygardos teismo nuosprendį, už disponavimą itin dideliais narkotikų kiekiais jam skirta 11 metų nelaisvės.

Į laisvę išėjęs 2017 metais A. Tokeris po metų vėl įkliuvo slaptą tyrimą vykdžiusiems sostinės policijos pareigūnams. Jam buvo pareikšti kaltinimai ne tik laikius labai didelius kvaišalų kiekius, jais prekiavus, bet ir kontrabanda gabenus į Lietuvą.

Bylos duomenimis, A. Tokerio veikla buvo atskleista, kai sostinės policijos pareigūnai su kvaišalais sulaikė nuo jų priklausomą buvusį kalinį. Šis ne tik parodė, kur slepia didelį metamfetamino kiekį, bet ir atskleidė šiuos narkotikus įsigijęs Kaune ir buvusio kalinio, su kuriuo kartu leido dienas už grotų. Šį žmogų narkomanas vadino „botaniku“, esą tokią pravardę jis pelnė dėl ekspertinių žinių apie įvairius kvaišalus.

Sulaikius A. Tokerį, jis ėmėsi neįprastos taktikos. Skirtingai, nei dauguma narkotikų prekeivių, jis kaltės neneigė ir detaliai papasakojo kur ir kaip gamino narkotikus. Kaunietis net pareiškė šia veikla užsiimantis visą savo gyvenimą, gerai išmanantis chemiją, tad galintis iš turimų medžiagų pagaminti sintetinius narkotikus.

Narkotikų „verslo“ pradžia – Olandijoje

Pasak A. Tokerio, jis nuo 2000 metų rūkydavo kanapes, jas iš Olandijos veždavęs į Lietuvą. Jis neslėpė šioje šalyje užmezgęs kontaktus su kvaišalų prekyba užsiimančiais šešėlinio pasaulio veikėjais, ten gamino metamfetaminą, o jam reikalingą komponentą BMK gaudavęs iš Rusijos.

A. Tokeris pasakojo narkotikus tik gaminęs, o jų realizavimu rūpinęsis „verslo partneris“, kol 2006 metais abu buvo sulaikyti ir įkalinti. Kaunietis buvo perduotas Lietuvai ir už čia įvykdytus nusikaltimus nuteistas 11 metų nelaisvės, o į laisvę išėjęs jo bičiulis persikraustė gyventi į Belgiją.

Kaunietis neslėpė, kad išėjęs į laisvę dažnai vykdavo į Olandiją ir Belgiją, tam jis buvo įsigijęs automobilius, kuriuos registravo ne savo, o kitų žmonių vardu. Vieną automobilių, „Mercedes Benz A170“ jis pirko iš cigarečių kontrabandininkų, jame jau buvo įrengta slėptuvė. Joje kaunietis slėpė kvaišalus, o sulaikymo metu joje pareigūnai rado ne tik heroino, metamfetamino, bet ir maišus su „Xanax“ ir ,,Extazy“ tabletėmis.

Garažas Belgijoje buvo virtęs narkotikų fabriku

Kaunietis prisipažino, kad 2018 metų spalį šias tabletes pagaminęs Belgijoje. Jo teigimu, gamyba vyko vieno Belgijos miesto garaže, o iš viso buvo pagaminta 205 tūkst. vienetų „Xanax“ tablečių, kurių didžioji dalis buvo realizuota, tuo užsiėmė kitas žmogus. Į Lietuvą A. Tokeris sakė atsivežęs apie 20 tūkst. tablečių „Xanax“ tablečių.

„Xanax“ tablečių nepardaviau Lietuvoje, jų nelabai kam reikėjo. Vienos „Xanax“ tabletės kaina Lietuvoje – 0,25 euro centų. Jų poveikis – raminamieji“, – byloje užfiksuotas prisipažinimas.

A. Tokeris taip pat pasakojo Belgijoje pagaminęs 300 tūkst. „,Extazy“ tablečių, didžiąją dalį produkcijos realizavo „verslo“ partneris, apie 45 tūkst. tablečių buvo atgabenta į Lietuvą.

„Lietuvoje spėjau parduoti apie 40 tūkst. vienetų, t. y. likutį apie 10 tūkst. vnt. ,,Extazy“ pareigūnai rado 2019-04-11 kratos metu automobilio „Mercedes Benz A170“ slėptuvėje. Vienos ,,Extazy“ tabletės kaina Lietuvoje 0,80 euro centų. Jų poveikis – priešingas nei „Xanax“ tablečių“, – teigiama bylos medžiagoje.

Metamfetaminą gamino ir viešbutyje

Patikslintais duomenimis Lietuvoje spėta parduoti apie 35 tūkst. ,,Extazy" tablečių, už jas gauta apie 28 tūkst. eurų.

A. Tokeris taip pat prisipažino vykdamas į Lietuvą atgabenęs apie 460 g. kokaino ir 400 heroino. 100 gramų heroino jis pardavęs likus dienai iki sulaikymo, 1 gramą narkotinės medžiagos įvertinęs 22 eurais.

Bylos duomenimis, Kaune apsigyvenęs A. Tokeris vertėsi ne tik kvaišalų prekyba, bet ir gamyba. Užfiksuota, kad jis kartu už grotų sėdėjusiam narkomanui pardavė 2 kilogramus metamfetamino. Su policija bendradarbiavęs narkomanas minėjo sumokėjęs 3 tūkst. eurų, tokia suma minima ir kaltinamajame akte, bet A. Tokeris minėjo gavęs būtent 4 tūkst. eurų.

Kaltės neneigęs kaunietis teisėsaugininkams pasakojo šiuos narkotikus pats pagaminęs prie Kauno marių esančiame viešbutyje „Baltosios burės“ bei iš karto pardavęs.

Narkotikai, „Supermeno“ ekstazis

Kokainą ketino skiesti gyvuliams skirtais vaistais

Pareigūnams darant kratas A. Tokerio namuose bei automobiliuose, viename jų „VW Touran" aptiktas plastikinis indas su milteliais.

Pats A. Tokeris patikslino, kad tai ne narkotikai, o levamizolis – vaistai gyvuliams, kuriuos jis 2019 metų kovo pabaigoje atsivežęs iš Belgijos.

Kvaišalų prekeivis neslėpė, kad šis preparatas naudojamas kaip kokaino priemaiša. Apie 460 gramų gana aukštos kokybės kokaino kaunietis slėpė kito automobilio „Mercedes Benz A170“ dugne įrengtoje slėptuvėje.

„Sumaišius kokainą su minėtu levamizoliu, gautųsi didesnis miltelių kiekis, atitinkamai pardavus kokainą su priemaiša, būtų didesnis pelnas.

Savikaina išeina apie 26-28 eurai už gramą kokaino. Lietuvoje 1 gramas kokaino kainuoja 38-40 eurų, už tiek ketino pardavinėti. Kam tiksliai pardavinėtų nežino, bet nebūtų sunku surasti. Be to, jis dar ketino sumaišyti kokainą, kad būtų ne 460 gramų, o 600 g.“, – rašoma bylos medžiagoje.

Nuosprendžio įsiteisėjimo laukia laisvėje

„Kaltinamojo A. Tokerio atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažįsta jo prisipažinimą ir nuoširdų gailėjimąsi, tai kad jis padėjo išaiškinti šias veikas. Kaltinamojo atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad nusikalstamas veikas padarė recidyvistas“, – konstatavo bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas.

Už disponavimą labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu (3 epizodai) ir jų kontrabandą (2 epizodai) 2020 metų gruodžio 21 dieną kauniečiui teismas skyrė subendrintą bausmę – 13 metų laisvės atėmimo, taip pat nusprendė konfiskuoti abu automobilius bei 4 tūkst. eurų, kurie gauti už pagamintus ir parduotus narkotikus.

13 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas A. Tokeris iki nuosprendžio įsiteisėjimo gyvena laisvėje, bylos duomenimis, kurį laiką laikytas tardymo izoliatoriuje jis buvo paleistas skiriant 15 tūkst. eurų užstatą, kurį sumokėjo tėvas.

Panašu, kad tokia bausmė netenkina kaltę pripažinusio ir apie narkotikų gamybą bei prekybą papasakojusio A. Tokerio. Kauno apygardos teismas informavo, kad sausio 12 dieną gautas A. Tokerio apeliacinis skundas.

Vitalijus Tokeris

Pirmasis įkliuvo jaunėlis

Savo gyvenimą narkotikų gamybai bei prekybai skyrusio kauniečio byla šįkart nesulaukė didesnio žiniasklaidos dėmesio. Tačiau prieš 16 metų brolių Tokerių pavardė buvo linksniuojama itin plačiai, kai policijos pareigūnai demaskavo jų vykdytą neįtikėtino masto prekybą kvaišalais.

Tyrimas pradėtas gavus operatyvinės informacijos, jog Kaune imta itin dideliais kiekiais pardavinėti kvaišalus. Slapta klausantis prekeivių telefoninių pokalbių ėmė aiškėti, kokį kvaišalų platinimo tinklą buvo sukūrę šie garbingos Kauno medikų šeimos atžalos.

Pagrindinį vaidmenį kvaišalų prekybos schemoje atliko vyresnysis brolis Andrejus. Niekur tuomet nedirbęs ir nesimokęs kaunietis dažnai „darbo“ reikalais viešėdavo Olandijoje, o Kaune likusiam ketveriais metais jaunesniam metais broliui nurodymus duodavo telefonu.

Narkotikų prekeivius kvaišalais aprūpindavę broliai Tokeriai vengė minėti savo klientų vardus, šie buvo vadinami pravardėmis – „Šernas“, „Čiora“, „Grafas“. Kalbant apie kvaišalus taip pat naudoti kodiniai žodžiai: „pupos“, „kelnės“, „smirdalynė“, „paukštiena“, „sašos“, „dešros“, „luženos“.

Pirmasis kriminalistams įkliuvo jaunėlis brolis, 19 metų sulaukęs, tuomet Kauno technologijos universitete studijavęs V. Tokeris. Policininkai jį sučiupo tėvo garaže elektroninėmis svarstyklėmis sveriant narkotikus. Garaže aptiktas tam laikmečiui didžiausias kvaišalų kiekis, o kvaišalų vertė senąja valiuta siekė 2 mln. litų.

Iš viso rasta 62 tūkst. 273 ekstazio tabletės, 18 tūkst. 743 LSD dozės, 753 gramai kanapių, 5,38 gramo amfetamino, nedidelis kiekis heroino.

Tėvų bute, kur gyveno V. Tokeris, kratos metu aptikta dar 1,5 tūkst. ekstazio tablečių.

Kaltę kategoriškai neigė

Pareigūnams su įkalčiais sučiupus V. Tokerį, jo vyresnysis brolis Andrejus viešėjo Olandijoje. Netrukus buvo paskelbta tarptautinė jo paieška. Kriminalistai buvo surinkę pakankamai duomenų, kad būtent A. Tokeris vadovavo kvaišalų platinimui – užfiksuoti pokalbiai, kuriuose jis nurodo, kokį kiekį kvaišalų kokiam prekeiviui parduoti, liepia gautus pinigus jam autobusu siųsti į Olandiją.

Nors byloje buvo surinkta pakankamai daug, nenuginčijamų kaltės įrodymų, prieš Kauno apygardos teismą stojęs V. Tokeris savo kaltę atkakliai neigė.

Jis tvirtino atsitiktinai užsukęs į šeimos garažą, o jame radęs nežinia kam priklausantį sportinį krepšį. V. Tokeris pasakojo vedinas smalsumo jį atidaręs, viduje aptikęs daugybę įvairių tablečių, pakuočių, ir kitų daiktų. Tarp jų buvusios ir elektroninės svarstyklės, tad studentas teismui sakė tenorėjęs išbandyti, kaip šios veikia: pasvėręs savo laikrodį, telefoną, paskui ėmęs sverti kvaišalus. Būtent tuo momentu jį ir sulaikė vidun įsiveržę policijos operatyvininkai.

V. Tokerio pozicija nagrinėjant bylą priminė desperaciją. Prokurorui cituojant slapta užfiksuotus telefoninius pokalbius, kuriose vyresnysis brolis duoda akivaizdžius nurodymus, prieš teismą stojęs jaunėlis kategoriškai neigė, jog koduotomis frazėmis kalbama apie narkotikus.

Jis tikino nedaręs nieko nusikalstamo, tik kartu su broliu prekiavęs naudotais automobiliais. O „luženomis“, „smirdalyne“ bei „pupomis“ vadinęs ne kvaišalus, bet automobilius, kuriuos parūpindavo Olandijoje viešėjęs A. Tokeris.

Gimtadienio išvakarėse – griežta bausmė

Už rekordinio kvaišalų kiekio laikymą ir urminę prekybą V. Tokeriui grėsė ilgi nelaisvės metai. Tačiau ir suvokdamas savo situacijos tragizmą, studentas toliau kategoriškai neigė kaltinimus.

Nagrinėjant bylą netrūko emocijų. Ašarų neslėpė ir pats teisiamasis, raudojo ir jo artimieji. Tačiau tai nesugraudino tam laikmečiui itin daug atgarsio visuomenėje sulaukusią bylą nagrinėjusios Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos.

20 – ojo gimtadienio išvakarėse V. Tokeriui teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę, vieneriais metais mažiau, nei prašė kaltinimą palaikęs prokuroras.

Vėliau svarstyta, esą jeigu šis nebūtų beviltiškai neigęs kaltę, ko gero teismas pirmą kartą teisiamam ir akivaizdžiai vyresnio brolio įklampintam studentui būtų skyręs bent 2 metais mažesnę įkalinimo bausmę.

Juolab, kad iš bylos medžiagos buvo akivaizdu – jaunėlis Tokeris pakliuvo vyresniojo brolio įtakon. Apie A. Tokerio indėlį į šį narkotikų platinimo „verslą“ liudijo ne tik slapta užfiksuoti pokalbiai, bet ir ant kratų metų rastų paketų su kvaišalais aptikti jo pirštų antspaudai....

Jaunesniojo brolio desperacija: kardinaliai pakeitė parodymus

Olandijoje sučiuptas ir į Lietuvą parvežtas A.Tokeris, kaip ir jo jaunėlis brolis, kategoriškai neigė pareikštus kaltinimus prekiavus kvaišalais. Garsios Kauno medikų šeimos atstovas tikino prekiavęs automobiliais, o būdamas užsienyje broliui skambindavęs ir prašydavęs parduoti vieną ar kitą mašiną, atsiųsti gautus pinigus.

Jis tikino „luženomis“ vadinęs senus, „šrotinius“ automobilius, „smirdalynė“ neva buvusi „Audi 100“, o „paukštiena“ - draugo pravardė...

A. Tokeris teisme visgi prisipažino turėjęs reikalų su kvaišalais - vartojęs kokainą. Jį neva pirkdavo iš čigono, pravarde „Čiora“, o dozes telefoniniuose pokalbiuose vadindavęs „sašomis“ bei „šepečiais“.

Kauno apygardos teismui A. Tokerį pripažinus kaltu ir skyrus jam 11 metų laisvės atėmimo bausmę, šis su tokiu verdiktu nenorėjo susitaikyti – pateikė skundą Apeliaciniam teismui, prašė išteisinti.

Teismui nagrinėjant skundą, 12 metų laisvės atėmimo bausme jau nuteistas jaunėlis A. Tokerio brolis Vitalijus nesėkmingai bandė visą kaltę prisiimti sau. Iki to kategoriškai neigęs bet kokias sąsajas su tėvų garaže rastais kvaišalais, kaunietis tikino jais prekiavęs, o brolis Andrejus apie tai esą nieko nežinojęs.

V. Tokeris teismą bandė įtikinti narkotikus pirkęs iš tamsaus gymio žmogaus, čečėno arba arabo, su kuriuo susipažinęs šokiuose.

Jis tikino intensyviai kvaišalų prekyba vertęsis du metus, kol buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Ši aplinkybė sukėlė pagrįstų abejonių, nes reikštų, jog kaunietis narkotikų barono karjerą pradėjo sulaukęs vos 17 metų ir sugebėjo pasiekti didmenininko lygį...

Garsios šeimos nelaimė: vyresnysis į nusikaltimus įtraukė jaunėlį

Į narkotikų prekybos verslą įsivėlę broliai Tokeriai – garsios Kauno medikų šeimos atžalos. Jų tėvai Igoris Tokeris ir Tatjana Toker yra žinomi miesto medikai. Semionas Tokeris, senelis, praeityje žinomas sporto funkcionierius, sovietmečiu vadovavęs „Žalgirio“ draugijai. S. Tokeris apie auksinius Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos laikus yra parašęs kelias knygas.

Nors abu broliai Tokeriai teismuose pateikė skirtingas versijas, kam priklausė tėvo garaže rasti kvaišalai, galiausiai kaltę bandė prisiimti jaunėlis, akivaizdu, kad jį į nusikalstamą veiklą įtraukė vyresnis, kur kas solidesnę kriminalinę patirtį tuomet jau spėjęs įgyti Andrejus.

Buvę teisėsaugininkai yra minėję, kad dar iki sulaikymo šis garsios Kauno medikų šeimos atstovas palaikė ryšius su šešėliniam Kauno pasauliui priklausančiais asmenimis, panašu, kad ne be jų pagalbos pradėjo narkotikų barono karjerą.

Apie tai, kuris brolis kurį įtraukė į nusikaltimus šio straipsnio autoriui yra minėjusi ir brolių senelė, Kauno klinikose tuomet dirbusi Elvyra Toker. Iš žurnalisto išgirdusi žinią apie Olandijoje vietos teisėsaugininkų sulaikytą vyresnįjį anūką ji neslėpė apmaudo dėl taip susiklosčiusių abiejų brolių likimų.

„Vitalijus – labai geras vaikas, namisėda buvo, o vyresnysis brolis jį į nusikaltimus įtraukė. Kai jūs pasakėte apie Andrejaus sulaikymą, šitam smūgiui jau buvau pasiruošusi. Tai karma, reikės atkentėti. Dėjau tiek pastangų, kad mokytųsi, ir galva jo gera, puiki atmintis, tačiau štai kuo viskas baigėsi.

Manau, už tam tikrus dalykus žmogus turi atkentėti pats. Visi kentėsime, tačiau gal tai į gera išeis. Patikėkite, skaudu ir man, ir mano sūnui. Du anūkai tokiu blogu keliu pasuko“, – yra sakiusi garsios medikų giminės atstovė E. Toker.

Tai, kas įvyko jų šeimoje, ji apibūdino trumpai: „Tai didelė tragedija, šeimoje įvyko baisių dalykų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)