Kaip pasakojo tyrimo iniciatorius N. Povilaitis, gilintis į dvasingosios Rusijos naratyvo plėtrą per knygas ir, konkrečiau, rusų autoriaus Vladimiro Megrė sukurtą knygų ciklą „Skambantys Rusijos kedrai“, paskatino praeitų metų vasaros pabaigoje Lietuvą sukrėtęs įvykis.

„Analizuoti tas idėjas, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo ekologinės, labai progresyvios, labai šiuolaikiškos, tačiau po jomis yra subtiliai pakišamas rusiškasis naratyvas, rusiškasis dvasingumas, paskatino keli įvykiai. Vienas iš jų – pastaruoju metu gana plačiai nuskambėjęs atvejis, kai vienas lietuvis pagrobė savo kūdikį ir su juo pabėgo į Rusiją“, – užsimena N. Povilaitis.

Praeitų metų rugpjūčio mėnesį 37 metų biochemikas, aplinkos inžinierius, ekologijos ir aplinkotyros mokslų daktaras Algirdas Švanys pripučiama valtimi Skirvytės upe į Rusiją nuplukdė savo kelių mėnesių kūdikį, atskirdamas jį nuo motinos.

Nors kūdikis netrukus buvo grąžintas motinai ir kartu su ja grįžo į Lietuvą, žiniasklaidos dėmesį patraukė faktas, kad bėglys tėvas save laikė V. Megrė idėjų sekėju, buvo įsiliejęs į anastasijiečių bendruomenę. Šis įvykis privertė atidžiau pažvelgti į tai, kokiomis idėjomis seka ir kuo gyvena ši žmonių grupė. Jos narių galima aptikti visame pasaulyje.

Pasak tyrimo autorės A. Meidutės, pavyko išsiaiškinti, kad kai kuriose šalyse anastasijiečiai sulaukė didesnio dėmesio naujojo koronaviruso pandemijos metu ir jai pasibaigus. Tuo metu, pavyzdžiui, Austrijoje ir Vokietijoje daugiau žmonių ėmė keltis į vadinamąsias giminės sodybas, siekdami pabėgti nuo pandemijos metu įvestų apribojimų ir suvaržymų.

V. Megrė įkurto judėjimo pagrindas – giminės sodybų kūrimas, remiantis išmintimi, kurią pasauliui perduoda Sibiro taigoje sutikta mitinė senosios vedrusų rasės atstovė Anastasija. Pasak jos, tam, kad gyvenimas šalyje klestėtų, o žmonės būtų laimingi, kiekvienas turėtų įsikurti 1 ha ploto sklype. Jo turėtų užtekti visai šeimai. Šiame sklype reikėtų įsirengti sodybą, dalį jo skirti miškui, dalį – valgomoms daržovėms ir vaismedžiams auginti.

Nors daugelis šių idėjų skamba tvariai ir progresyviai, anastasijiečių judėjimą Lietuvoje viešai ne kartą pristatė Lietuvos paraščių veikėjai, kurie aktyviai platina Kremliaus naratyvus. Dalis jų buvo ar yra teisiami už antivalstybinę veiklą. Su šiais veikėjais siejamuose knygynuose platinamos ne tik V. Megrė knygos, bet ir liūdnai pagarsėjusio propagandisto, Rusijos antimaidano lyderio Nikolajaus Starikovo leidiniai, kuriuose jis atvirai šlovina Staliną. Knygynų autorių sąrašuose figūruoja ir ezoterines, parapsichologijos idėjas beo sąmokslo teorijas skleidžiantys rusų rašytojai.

Kokias grėsmes kelia ir ar kelia šiose knygose randamos idėjos, kuo ir kaip gyvena anastasijiečiais save vadinantys žmonės Lietuvoje, kodėl Rusijoje populiarumo nepraranda ezoterika ir kiti pseudomokslai – į šiuos ir kitus klausimus bus mėginama atsakyti specialiame „Delfi“ dokumentinių vaizdo epizodų ir straipsnių cikle „Apgaulingi puslapiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją